۱۰ دلیل ورشکــسته‌گی کسب‌وکارهای کوچک

گزارشگر:6 دلو 1392 - ۰۵ دلو ۱۳۹۲

بخش نخست

mandegar-3شاهد ورشکسته‌گی و پایان تجارت یک شرکت بودن، بسیار سخت است. ۱۰ دلیل اصلیِ ورشکسته‌گی در کسب‌وکارهای کوچک به شرح زیر است:

۱ـ فقدان سرمایه کافی
پول می‌تواند علت اصلی تمام ورشکسته‌گی‌ها در تجارت باشد. صاحبان کسب و کارهای کوچک باید تخمین بزنند که به چه مقدار پول نیاز دارند تا بتوانند کار خود را راه‌اندازی کنند. آن را خوب اداره کرده و سپس در سطح خوبی نگه دارند و به عنوان یک شرکت بازرگانی موفق خود را مطرح کنند.
نورمن اسکاربورو استاد تجارت در کالج Presbyterian در کارولینای جنوبی می‌گوید:
«زمانی که سرمایه کافی ندارید و با فقدان سرمایه روبه‌رو می‌شوید، این موضوع می‌تواند خود شروع یک حرکت مارپیچی نزولی باشد که شما نمی‌توانید از آن جلوگیری کنید.»

۲ـ به جریان انداختن ضعیف نقدینه‌گی
هنگامی که نقدینه‌گی نتواند هزینه‌ها و دیگر مخارج را جبران کند، حتا مشاغلی که مراحل نخستین رشد خود را طی کرده‌اند نیز سقوط می‌کنند.
مراقب نرخ سوخته (rate burn) باشید. این اصطلاح را شرکت‌های دات کام ابداع کرده اند. برای آگاهی از این‌که چه مقدار از نقدینه‌گی به هدر رفته یا به اصطلاح سوخت شده است، اسکاربورو می‌گوید: «نقدینه‌گی تنها چیزی است که واقعاً ارزش دارد.»

۳ـ برنامه‌ریزی نامناسب و ناکافی
عدم برنامه‌ریزی صحیح در واقع، علت مشکلاتی از قبیل فقدان سرمایه کافی و جریان انداختن ضعیف نقدینه‌گی است.
باید یک برنامه کاری منسجم را با در نظر گرفتن تمام امور مالی، بازاریابی، رشد و دیگر موارد خاص در نظر بگیرید. این می‌تواند بسیار زمان‌بر باشد؛ زیرا یک برنامه‌ریزی صحیح و مناسب، به هفته‌ها یا ماه‌ها تلاش نیاز دارد. عقاید و نظرات شما زمانی کارساز خواهد بود که با برنامه‌ریزی صحیح جلو بروید. در غیر این صورت در آخر کار، سرمایه شما به هدر خواهد رفت.

۴ـ در نظر نگرفتن رقابت
نظرات منحصر به فرد را به‌ندرت می‌توان یافت. بسیار مهم است که بتوانید بهره‌برداری لازم را از کار خود بکنید.
اسکاربورو می‌گوید: «بسیاری از صاحبان تجارت، کسب و کار خود را مشابه و همانند دیگران انجام می‌دهند. اطمینان حاصل کنید که در کار شما چیزی منحصر به فرد و متفاوت از دیگر رقبا وجود دارد.»

۵ـ بازاریابی ضعیف
آیا مشتریان شما از فعالیت‌ها و کیفیت کالای شما رضایت لازم را دارند؟ ضروری است که استراتژی بازاریابی خود را توسعه دهید تا دریابید که چه کسانی و به چه علتی مشتریان شما هستند. اطمینان حاصل کنید که استراتژی بازاریابی شما، مشتریان بیشتری را به سوی شما جذب می‌کند و به این ترتیب، شما را از دیگر رقبا متمایز خواهد کرد.

منبع: modiresabz.com

 

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.