بدرود حامدکرزی

- ۰۱ میزان ۱۳۹۳

حامد کرزی، رییس‌جمهور افغانستان که ۱۳ سال پیش وارد قصر ریاست جمهوری شد، با کابینه دولتش خداحافظی کرد. قرار است آقای کرزی روز دوشنبه آینده رسماً قدرت را به جانشین‌اش اشرف غنی احمدزی واگذار کند.
حامد کرزی در سال ۲۰۰۱ قدرت را در نتیجه توافق بن به دست آورد و در راس حکومت موقت قرار گرفت. در آن زمان ادارات دولتی افغانستان در نتیجه جنگ با شوروی، جنگ داخلی و ویرانی‌های طالبان از هم فرو پاشیده بودند.mnandegar-3
شهر کابل، پایتخت کشور، ویرانه‌یی بیش نبود، اردو و پولیس وجود نداشتند و همه ادارات دولتی فلج بودند. طالبان ساختمان ارگ را که نماد قدرت در افغانستان است، به یک مرکز نظامی تبدیل کرده بودند.
آقای کرزی روز سه شنبه (۱ میزان / ۲۳ سپتمبر) در مراسم خداحافظی با کابینه‌اش از تجربه نخستین روزهای کاری خود سخن گفت. او گفت که یک مکتوب ساده به یک مقام کشور دیگر را چندین بار خودش می‌خواند و اصلاح می‌کرد.
حالا پس از سیزده سال کمک‌های بین المللی، ادارات دولتی افغانستان فعالند و رییس‌جمهور جدید در راس دولتی قرار می‌گیرد که نهادهای امنیتی، مالی، تعلیمی و فرهنگی‌اش فعال هستند.
کرزی گفت هند، جاپان، چین، آلمان و ترکیه بدون این که هدف و مقصدی داشته باشند با افغانستان کمک کردند، ولی برخی از کشورهای غربی به خاطر هدف و مقصد خودشان با افغانستان کمک نمودند.
«صلح و جنگ دیگران»
با آغاز کار رییس‌جمهور کرزی شلاق طالبان از دوش مردم افغانستان برداشته شد، زنان از خانه برامدند، هرکس می توانست موسیقی بشنود و کسی به زور مردم را وادار به ریش گذاشتن نمی‌کرد.
امنیت در سراسر افغانستان حاکم بود و نگرانی بسیار اندکی در مورد جنگ و ناامنی وجود داشت ولی در سال ۲۰۰۴ یعنی سه سال پس از آغاز کار آقای کرزی، طالبان بار دیگر حملاتی را در گوشه‌هایی از افغانستان آغاز کردند.
رییس جمهور کرزی گفت در سال‌های اخیر بیشترین تلاش را انجام داد تا صلح و امنیت را در افغانستان تامین کند اما صلح تامین نشد زیرا به گفته او، «صلح و جنگ افغانستان در دست خارجی‌ها است و افغان ها تنها قربانی هستند».
کرزی گفت: «صلح ما متاسفانه که تنها کار ما نیست. می‌دانم که در افغانستان ظلم بسیار شد، انسان‌های مظلوم ما شهید شدند و شهید می‌شوند. اگر جنگ بیگانه نمی‌بود شما دیدید مبارزات انتخاباتی کاندید صاحبان را.»
به باور آقای کرزی پاکستان در بدل صلح در افغانستان به رسمیت شناختن خط دیورند و کنترول سیاست خارجی را می‌خواهد ولی افغانستان حاضر به قبول این شرط‌ها نیست. او گفت ۲۰ بار به پاکستان سفر کرد تا صلح بیاورد، ولی «امریکا نخواست».
کرزی گفت به این دلیل موافقتنامه امنیتی با امریکا را امضا نکرد که امریکا صلح را به افغانستان تامین نکرد. او گفت اگر امریکا بخواهد صلح در افغانستان تامین می‌شود.
نخستین انتقال مسالمت‌آمیز
بزرگترین نگرانی جهان و مردم افغانستان انتقال قدرت سیاسی در افغانستان بود. در پایان سال جاری میلادی اکثر نیروهای خارجی از این کشور خارج می‌شوند و افغان‌ها خود مسئولیت تامین امنیت و حکومت داری را به عهده می‌گیرند.
افغانستان یکی از دشوارترین و پرجنجال ترین انتخابات را پشت سر گذاشت. ادعای تقلب در انتخابات سبب شد که صد درصد آرای انتخابات زیر نظر ملل متحد تفتیش شود. دو نامزد پس از هفته‌ها گفت‌وگو و با پادرمیانی امریکا و سازمان ملل متحد، بر سر تشکیل حکومت وحدت ملی به توافق رسیدند.
رییس جمهور کرزی انتقال مسالمت آمیز قدرت و اتحاد افغان‌ها را ستایش کرد: «خانه به خانه مردم افغانستان به ذوق و شوق خود متحد یک نامزد شدند. این کلان افتخار است و کلان کامیابی ملی است برای ما.»
آقای کرزی وحدت ملی در افغانستان را یکی از دست‌آوردهایش خواند و از جانشین‌اش خواست تا در این راستا هوشیارانه عمل کند.
«در کابل می‌مانم»
رییس جمهوری افغانستان گفت که قرار است امروز وزرای کابینه گزارش کارکرد سیزده سال گذشته را در مراسمی به اشرف‌غنی احمدزی رییس جمهوری جدید و عبدالله عبدالله رییس اجرائیه تحویل دهند.
آقای کرزی برگزاری انتخابات جنجالی ریاست جمهوری را مثال زد و گفت که انتخابات نشان داد که میان افغان‌ها وحدت ملی تامین شده چرا که اقوام مختلف در ستادهای مختلف جا داشتند و هر نامزد از هر گوشه افغانستان رای آورد. از برادران خود یاد کرد که یکی با یک گروه انتخاباتی و دیگری با گروه دیگر پیوستند.
دوشنبه هفته آینده در کابل مراسم بزرگی برای اولین انتقال قدرت مسالمت آمیز در تاریخ افغانستان از یک رییس جمهوری منتخب به رییس جمهوری منتخب دیگر برگزار می‌شود.
آقای کرزی می‌گوید که تدارک برگزاری بهترین مراسم تحلیف را دیده اند و قرار است محفلی بزرگ با حضور هزاران نفر از شهروندان افغان و مهمانان خارجی در کابل برگزار شود.
در پایان سخنرانی خود گفت که در کابل می‌ماند و با خانواده‌اش به «زنده‌گی در همین خاک» ادامه خواهد داد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.