احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:11 قوس 1393 - ۱۰ قوس ۱۳۹۳
مقامهای حکومت افغانستان روز جهانی مبارزه با ایدز را زیر عنوان «تداوی دوامدار، حفاظت زندهگی» تجلیل کردند. براساس آمار سازمان صحی جهان، ۴۵۰۰ نفر در افغانستان به مریضی ایدز مبتلا اند و ۵۸ تن براثر این بیماری جان باخته اند.
وزارت صحت عامه افغانستان میگوید برنامههایی که سازمان ملل متحد برای کاهش و مبارزه با ایدز دارد، در افغانستان نیز تطبیق میشود. آمار این وزارت نشان میدهد که در مجموع ۵۸ تن از افرادی که مبتلا به ایدز بوده اند، جان شان را از دست داده اند. مقام ها در وزارت صحت عامه می گویند با آن که شمار افراد مبتلا به ایدز زیاد نیست، ولی عواملی در افغانستان وجود دارد که ممکن است سبب مبتلا شدن تعداد بیشتری به این ویروس شود.
داکتر احمد جان نعیم، معین وزارت صحت عامه روز دوشنبه ۱۰ قوس ۱۳۹۳ در مراسمی که به مناسبت تجلیل از روز جهانی مبارزه با «اچ آی وی» یا ایدز در کابل برگزار شده بود، بر وقایه این مرض تاکید کرد: «وزارت صحت عامه مصمم است که به همکاری شریکانش، سطح پوشش و تدابیر خدمات وقایوی و تداوی را در کشور به سطحی برساند که تمام افراد واجد شرایط، به خدمات تداوی و وقایه دسترسی پیدا کنند.»
خطر افزایش مبتلایان
هرچند افغانستان در خطر افزایش بیش از حد ویروس «اچ آی وی» قرار ندارد؛ ولی موجودیت بیش از یک میلیون معتاد، مقام های دولتی را نگران کرده است. فقر، بیکاری، سطح پایین آگاهی در مورد ایدز، سرحدات باز و مهاجرت های داخلی عواملی هستند که به باور مقام های وزارت صحت عامه می تواند خطر ابتلا به ایدز را در این کشور بیشتر کند.
در حال حاضر ۲۰ هزار معتاد تزریقی در افغانستان زندهگی میکنند. این معتادان از سرنج های آلوده استفاده مینمایند و بیشترین نگرانی ابتلا به ایدز در میان همین افراد وجود دارد.
سرور دانش، معاون دوم رییس جمهور افغانستان در این مراسم گفت حضور معتادان در مکانهای عمومی خطر ابتلا به مرض ایدز را بیشتر کرده است: «به صورت خیلی مشخص و صریح اگر مطرح کنیم، متاسفانه میبینیم که حضور صدها و هزاران معتاد در صحنههای عمومی و در مسیر راهها نه تنها چهره کشور ما و شما را دگرگون ساخته، بلکه به صورت خیلی آشکار از طریق تزریقات به گسترش این مرض می پردازند.»
این مقام حکومت وحدت ملی از رسانهها و عالمان دین خواست تا به منظور جلوگیری از گسترش مرض ایدز، برنامهها و تبلیغاتی را به راه اندازند.
براساس آمار سازمان صحی جهان، شمار ابتلا به «اچ آی وی» در اروپا رو به کاهش است؛ ولی این مرض در کشورهای شرق مدیترانه که افغانستان نیز شامل آنهاست در حال افزایش می باشد.
عبدالرحیم رجایی، یک افغان مبتلا به ایدز است که در مراسم روز یک شنبه به نمایندهگی از افغان های مبتلا به ایدز سخن گفت. او میگوید معتاد بوده و در زیر پل سوخته کابل به دلیل استفاده از سرنج های آلوده به این مرض مبتلا شده است.
رجایی حکایتهای دردناکی از وضعیت اسفبار معتادان کرد و گفت این افراد به صورت ظالمانه ای توهین و تحقیر می شوند: «در بعضی اوقات آن ها از طرف پولیس و مردم عام مورد لت و کوب قرار میگیرند و توهین و تحقیر می شوند. آن ها را تشبیه به حیوان می نمایند و برای شان هیچ گونه ارزش انسانی قایل نیستند.»
این فرد مبتلا از مقامهای دولتی خواست تا جلو توهین و تحقیر ابتلایان به مرض ایدز را بگیرند و برای آن ها تا زمانی که زنده اند، زمینه زندگی مناسب را مهیا کنند. رجایی گفت: «امیدواریم که آینده ما بهتر شود. با ویروس «اچ آی وی» مبارزه کنید نه با مصرف کنندگان مواد مخدر و کسانی که با ایدز زندگی می کنند.»
مرض ایدز، از طریق روابط نامشروع جنسی با افراد مبتلا، استفاده سرنجهای آلوده با ویروس «اچ آی وی» و تیغ های آلوده با این ویروس از فرد مریض به اشخاص سالم منتقل می شود. این بیماری از طریق تماس های بدنی مانند دست دادن، بوسیدن و حتی استفاده از ظروف مشترک منتقل نمیشود.
Comments are closed.