چه‌گونه یک کتابِ مشکل را مطالعه کنیـم؟

گزارشگر:حمید وثیق‌زاده انصاری/ دوشنبه 25 حوت 1393 - ۲۴ حوت ۱۳۹۳

حتا اگر تجربۀ زیادی دmnandegar-3ر خواندن کتاب داشته باشید، قطعاً با کتابی برخورد خواهید کرد که فهمِ آن مشکل است. ممکن است در هنگام مطالعه، به‌خاطر موضوع کتاب، زبان، نحوۀ استفاده از کلمات در متن، یا اجزا و ساختار پیچیده، به‌کندی پیش بروید. زمانی که در حالِ تلاش هستید که یک کتاب را بفهمید، ممکن است علت مشکل بودنِ کتاب برای شما مهم نباشد. در این متن، توصیه‌هایی آورده شده است.
۱ـ مکانی را برای مطالعه (که در آن می‌توانید راحت باشید و مطالعه کنید) پیدا کنیـد. تحت چه شرایطی می‌توانید تمرکز داشته باشید و با کارایی بیشتری به مطالعه بپردازید؟ ممکن است نشستن پشت یک میز تحریر، پشت یک میز در کتاب‌خانه‌یی آرام، روی علف‌ها، کنار دریاچه یا یک چوکی راحتی برای شما راحت‌تر باشد. بعضی از افراد نمی‌توانند زمانی که اطراف آن‌ها سروصدایی است، درس بخوانند، در حالی که عده‌یی قادرند در هر مکانی درس بخوانند. آن شرایط ایده‌آل را فراهم کنید به‌خصوص زمانی که در حال مطالعۀ یک کتاب مشکل هستید.
۲ـ زمانی که مطالعه می‌کنید، یک فرهنگ لغت همراه خود داشته باشید. هر کلمه‌یی را که متوجه نمی‌شوید، در آن جست‌وجو کنید. همچنین مراجع ادبی را که فراموش می‌کنید، بنویسید. آیا تفاوت‌ها و تشابهاتِ آن‌ها باعث می‌شود که به خاطر نسپارید؟ آن مراجع را جست‌وجو کنید.
۳ـ از طریق فهرست مطالب و خواندن دیباچۀ کتاب (که ممکن است ایده‌هایی را در مورد موضوع کتاب و اهمیت آن، به شما بدهد)، ببینید که کتاب چه‌گونه سازمان‌دهی شده است.
۴ـ اجازه ندهید که کتاب باعث دل‌سردی شما شود. کل کتاب را بخوانید؛ از این‌رو، موضوع کتاب را درخواهید یافت: شخصیت‌های آن چه کسانی هستند، چه اتفاقی می‌افتد، در چه زمینه و مفادی است و غیره. به این تکنیک گاهی اوقات تند‌خوانی گویند، با این وجود مطمین شوید که تا حد ممکن خوانده‌اید. اگر متوجه شوید که کتاب در مورد چه چیزی است و هدف مؤلف از تألیف این کتاب چه بوده است، زمانی که بر‌می‌گردید و کتاب را دوباره می‌خوانید، آن‌چنان مشکل نخواهد بود.
۵ـ اگر صاحب کتابی هستید که می‌خوانید، می‌توانید مطالبی را که مهم به نظر می‌رسند را برجسته کنید. به عبارت دیگر، می‌توانید به دقت نکته‌برداری کنید، نقل قول‌ها، اشخاص و متن‌ها را از طریق شمارۀ صفحه دنبال کنید. بعضی از افراد با استفاده از نشانه‌ها یا علایم این کار را انجام می‌دهند، آن‌ها می‌توانند بسیار آسان‌تر آن قسمت‌هایی از کتاب را که برای فهم آن ضروری است، پیدا کنند. یا می‌توانید قسمت‌هایی را که متوجه نشدید علامت‌گذاری کنید، سپس بعداً می‌توانید دوباره با دقت بخوانید.
۶ـ خودتان را خیلی خسته نکنید. به بیان دیگر، اگر کتاب به نظر بسیار سخت است، کمی خواندن را متوقف کنید. این زمان را برای سازمان‌دهی افکارتان در مورد کتاب قرار دهید. سوالاتی که تا کنون در مورد اشخاص، داستان، مؤلف، زمینه‌ها، برداشت‌ها و غیره داشتید را بنویسید. اگر مفاهیم هنوز برای فهمیدن، بیش از حد مشکل هستند، برداشت‌تان را با توضیحات کوتاهی از طریق تصاویر و رنگ‌ها بنویسید، یا سعی کنید با دوستان‌تان در مورد آن صحبت کنید تا برداشت‌ خود را کامل کنید.
۷ـ در مطالعه وقفۀ طولانی ایجاد نکنید. این کار ممکن است شما را وسوسه کند اگر کتاب بیش از حد مشکل باشد، به پایان رساندنِ آن را به تأخیر بیندازید. با این وجود، تسلیم این وسوسه نشوید. اگر ادامۀ کتاب خواندن را به تأخیر بیندازید، آن چیز‌هایی را که تا کنون یاد گرفته‌اید را نیز فراموش خواهید کرد. ممکن است قسمت‌های اصلی داستان یا توصیف شخصیت‌ها را از خاطر ببرید. ممکن است از موضوع اصلی کتاب نیز دور شوید. پس، قطعاً به مطالعه کردن ادامه دهید.
۸ـ بعد از این‌که کتاب را یک بار مطالعه کردید، دوباره آن را بخوانید. قسمت‌هایی را که بار اول فراموش کردید را دوباره بخوانید. زمانی که متون یک کتاب داستان را چند بار می‌خوانید، سعی کنید با صدای بلند دکلمه کنید. بعضی از افراد، اگر در زمان خواندن کلمات را بشنوند، بسیار راحت‌تر مفاهیم و یا یک زبان سخت را می‌فهمند. مطالب سختی را که در مرتبۀ اول مطالعه، از آن‌ها گذر کردید را بخوانید. شروع کنید بین کتابی که در حال مطالعۀ آن هستید و دیگر کتاب‌هایی که خوانده‌اید، ارتباط ایجاد کنید.
۹ـ کمک بگیرید! اگر هنوز با کتاب مشکل دارید، یک معلم خصوصی ممکن است بتواند به سوال‌های شما پاسخ دهد. همچنین، با معلم خود در مورد سردرگمی‌تان صحبت کنید. از او سوالات مشخصی را در مورد کتاب بپرسید.
چیزهایی که نیاز دارید:
ـ کتاب مشکل
ـ زمان
ـ صبر
ـ فرهنگ لغت
ـ قلم
ـ کاغذ
ـ برجسته‌ساز
ـ پرچم/ نشانگر صفحه

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.