مقدمۀ پایان جنگ نیابتی هنـد و پاکستـان در افغانستـان

گزارشگر:یک شنبه 6 جدی 1394 - ۰۵ جدی ۱۳۹۴

mandegar-3یک تحلیل گر ارشد مسائل بین المللی و استاد روابط بین الملل دانشگاه پنجاب پاکستان معتقد است سفر روز جمعۀ نخست وزیر هند به پاکستان، ضمن اینکه می‌تواند فضای مساعدی برای روابط دو همسایه ایجاد کند، می تواند مقدمه‌یی برای فروکش کردن جنگ نیابتی میان هند و پاکستان در افغانستان باشد.
نارندرا مودی نخست وزیر هند عصر روز جمعه درحالی از کابل عازم دهلی نو بود، توقفی چند ساعته در شهر لاهور داشت و محمد نواز شریف همتای پاکستانی وی، شخصاً با حضور در فرودگاه لاهور، با فرش قرمز و به گرمی از همتای هندی خود استقبال کرد. سفر نارندرا مودی به لاهور، اولین سفر نخست وزیر هند به پاکستان در بیش از یک دهه گذشته است.
حسن عسگری رضوی در گفت‌وگو با ایرنا، در خصوص آثار منطقه‌یی سفر اخیر نارندرا مودی به ویژه تاثیر این سفر بر تحولات افغانستان به عنوان موضوع مورد توجه خاص هند و پاکستان، گفت: هند و پاکستان درحال جنگی نیابتی در افغانستان هستند و سفر مودی به اسلام آباد، ممکن است تا حدی از تنش‌ها و اختلاف‌های دو کشور در حوزه افغانستان بکاهد.
این تحلیل گر ارشد پاکستان گفت: به هرحال هرگونه رفع تنش‌های میان دو کشور بر سر مسأله افغانستان، بستگی به این دارد که دو طرف تا چه حد بتوانند از طریق مذاکراتی که نخست وزیران دو کشور برسر ادامه آن توافق کرده اند، اختلاف‌های کوچک تر را میان خود حل و فصل کنند. حل اختلاف‌های کوچک تر، می‌تواند زمینه را برای ادامه گفت‌وگوها برای حل مسایل بزرگ‌تر هموار کند.
وی گفت: بنابراین اگر گام‌های اولیه‌یی که هند و پاکستان به تازه‌گی برای ازسرگیری مذاکرات و حل اختلاف‌ها برداشته اند، به حد کافی جدی باشد، آن وقت می‌توان امیدوار بود که رقابت و جنگ نیابتی دو کشور در افغانستان هم فروکش کند. در غیر این صورت، بی اعتمادی های دوجانبه میان دو رقیب دیرینه منطقه‌یی ادامه خواهد یافت و این به معنای ادامه جنگ نیابتی آنها در افغانستان خواهد بود.
این استاد روابط بین الملل دانشگاه پنجاب پاکستان درخصوص اینکه آیا ارتش پاکستان هم به اندازه دولت این کشور از سفر نارندرا مودی به پاکستان خوشحال است، گفت: ارتش پاکستان خواستار ایجاد ثبات در روابط این کشور با هند است زیرا ارتش به دنبال آن است تا پس از حصول اطمینان از ثبات و آرامش در مرزهای پاکستان با هند، توجه و انرژی بیشتری را معطوف مرزهای پاکستان با افغانستان و همچنین مناطق قبایلی و سروسامان دادن به آن کند.
وی افزود: درصورتی که ارتش پاکستان از ثبات و آرامش در روابط میان اسلام آباد و دهلی آسوده خاطر باشد، می‌تواند در مبارزه با تروریسم به ویژه در مناطق قبایلی شمال غرب و نزدیک مرز افغانستان موفق تر و موثر عمل کند.
حسن عسگری رضوی گفت: بنابر این، ارتش پاکستان مخالفتی با بهبود روابط هند و پاکستان ندارد. با وجود این، ارتش معتقد است که دیدارهای مقامات هند و پاکستان و انجام مذاکرات، صرفا با این هدف که دیدار و مذاکره ای انجام شده باشد، فایده ای نخواهد داشت بلکه ارتش بدنبال نتایج و خروجی مثبت از این دیدارها و مذاکرات و پیشترفت ملموس و واقعی در روابط دو کشور است.
این تحلیل‌گر مسایل روابط بین‌الملل درخصوص دلایل اصرار و توصیه‌های مکرر برخی کشورها از جمله امریکا برای انجام مذاکرات میان هند و پاکستان گفت: برخی کشورهایی که از روابط خوبی با هند و پاکستان برخوردار هستند و منافع زیادی در این روابط دارند، همواره دو کشور را و به ویژه هند را توصیه به مذاکره کرده اند. پاکستان همواره آماده مذاکره همه جانبه با هند بوده است اما هندی‌ها گاهی بطور یکجانبه روند مذاکره را متوقف کرده اند.
وی افزود: امریکا، انگلیس و حتی روسیه با توجه به اینکه بخوبی می‌دانند این دو کشور همسایه دارای سلاح‌های هسته‌یی‌ هستند و درحال افزایش توان نظامی خود و تولید سلاح‌های هسته‌یی بیشتر هستند، بنابراین نگران ادامه و تشدید تنش های میان هند و پاکستان و احتمال بروز جنگ خطرناک میان دو کشور هستند که می تواند تبعاتی خطرناک به دنبال داشته باشد ضمن اینکه امریکا، انگلیس و روسیه منافع زیادی در روابط با هند و پاکستان دارند و با تشویق دو کشور به مذاکره و مصالحه، منافع خود را نیز دنبال می کنند.
حسن عسگری رضوی گفت: کشورهایی که به دنبال ترغیب هند و پاکستان به مذاکره برای حل اختلاف‌ها بوده اند، با توجه به تحولات و رفت و آمده‌های روزها و هفته‌های اخیر مقامات عالی دو کشور (سفر وزیر خارجه و سپس نخست وزیر هند به پاکستان)، تا حد قابل توجهی در تلاش برای متقاعد کردن دهلی نو و اسلام آباد برای مذاکره موفق بوده اند.
این استاد دانشگاه پنجاب پاکستان معتقد است که سفر غیرمنتظره روز گذشته نخست وزیر هند به پاکستان، فضای مساعدی را برای بهبود روابط دو کشور و کاستن ازتنش ها میان دو همسایه ایجاد خواهد کرد.
حسن عسگری رضوی گفت: سفر عالی‌ترین مقام هند به پاکستان، به احتمال بسیار زیاد راه را برای ادامه مذاکرات میان دو کشور به ویژه مذاکراتی که قرار است در اواسط ماه ژانویه میان قائم مقام‌های وزارت امور خارجه هند و پاکستان برگزار شود، هموار کرده است و از این پس، بیش از گذشته می توان نسبت به نتیجه بخش بودن روند مذاکرات میان دو کشور امیدوار بود.
وی در عین حال تاکید کرد: حضور نخست وزیر هند در پاکستان، به معنای ‹تضمین› نتیجه بخش بود مذاکرات میان دو کشور نیست بلکه فقط میزان امیدواری به حصول نتایج از مذاکرات را افزایش داده است و شاید از این پس بتوان از طریق مذاکره، حداقل بخشی از اختلاف های میان دو همسایه ناسازگار را حل و فصل کرد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.