احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۲۲ عقرب ۱۳۹۱
سخنگوی نیروهای بینالمللی در افغانستان میگوید که «طالبان بیاندازه تضعیف شده اند» و این گروه هرچه بیشتر تضعیف خواهد شد. به گفته او، بعد از سال ۲۰۱۴ میلادی نیز نیروهای بینالمللی در افغانستان باقی میمانند.
طالبان چه اندازه قوی هستند؟ این شاید پرسش تعیین کننده برای آینده افغانستان است. از دید نیروهای بین المللی کمک به امنیت در افغانستان (آیساف)، جواب این پرسش روشن است. که جنرال گونتر کتس، سخنگوی آیساف در پاسخ به این سوال میگوید: «آنها بیاندازه تضعیف شده اند».
براساس آماری که نیروهای تحت رهبری ناتو انتشار داده اند، وضعیت امنیتی افغانستان در این اواخر آشکارا بهبود یافته است. هرچند حملههای انتحاری و انفجارهای کنار جادهیی هنوز در این کشور قربانی میگیرد.
گونتر کتس در گفتوگویی با بخش آسیای جنوبی رادیوی آلمانی «ای آر دی» گفت: «در سه ماه اخیر در مقایسه با سال گذشته، حملات طالبان ۱۵ درصد کمتر شده است. در باره وضعیت کنونی و اگر تنها ماه اکتبر را در نظر بگیریم، شمار این گونه حملات در مقایسه با سال قبل، حدود ۲۰ در صد کمتر بوده است».
البته آمار آیساف شامل حملاتی میشود که بر علیه سربازان خارجی یا نیروهای امنیتی افغانستان صورت گرفته است. از قربانیان ملکی در این آمار چیزی گفته نشده است. به گفته گونتر کتس، جنرال ارتش آلمان، شمار قربانیان ملکی تنها در سه ماه اخیر ۱۱۰۰ کشته و زخمی بوده است که رقم بالایی است.
همچنان بررسی وضعیت امنیتی افغانستان ایجاب این پرسش حیاتی را میکند که آیا پولیس و سربازان ارتش و امنیت ملی افغانستان قادر خواهند بود شورشیان را طبق برنامه بعد از پایان سال ۲۰۱۴ تحت کنترول داشته باشند یا مانع به قدرت رسیدن آنها گردند؟
سخنگوی آیساف پاسخ میدهد: «اول این که ما باید بدانیم که مطمیناً طالبان در آن زمان نیز در این جا وجود خواهند داشت. در واقع نیروهای امنیتی افغانستان به مبارزه علیه آنها ادامه خواهند داد. اما، ما بازهم در این جا میمانیم. ما، یعنی جامعه جهانی در این جا به حمایت مان ادامه میدهیم. و افغانها مجبور نیستند تا این مبارزه را به تنهایی پیش ببرند».
فقط دو سال دیگر به زمان خروج نیروهای بینالمللی از افغانستان باقی مانده است، اما مشکلات زیادی هنوز پیش رو قرار دارد. یکی از این مشکلات، «حملات داخلی» است که در آن اعضای نیروهای امنیتی افغانستان بر همکاران بینالمللی شان شلیک میکنند. این حملات منجر به بیاعتمادی میان آنها شده است.
جنرال کتس در این باره می گوید: «طالبان در مورد حمله «حمله داخلی» میگویند: ها، این ما بودیم! مهاجم به ما تعلق داشت. ما بار دیگر در میان شما نفود کردیم. به هراندازه که طالبان ضعیف تر شوند –آنها ضعیف تر میشوند – به همان میزان نیز تبلیغات آنها بیشتر و وسیع تر میشود».
این جنرال آلمانی میافزاید که با وجود این هم، نیروهای بینالمللی این قضیه را جدی میگیرند و تدابیری را برای جلوگیری از این گونه حملات روی دست گرفته اند» «مثلا، من عقب میزم با یک تفنگچه مسلح نشسته ام. این برای همه سربازان آیساف اعتبار دارد، نه تنها در پایگاه نظامی، بلکه در همه جای این کشور».
همچنان سربازان ناتو و نیروهای افغانستان در یک کورس آموزشی فرهنگی شرکت میکنند تا به این وسیله هریک از آنها بداند که سرباز دیگر ممکن است در برابر برخی موضوعها حساس شود و واکنش شدید نشان دهد.
منتقدان تعجب میکنند که این برنامههای آموزشی چرا بعد از ده سال شروع شده است. شاید جامعه بینالمللی فکر کرده است که ناوقت بهتر از هیچ است. چون در هر صورت سربازان افغان و خارجی باید مدتی با هم زندهگی کنند. قسمی که سخنگوی آیساف میگوید، یک چیز مشخص است: بعد از سال ۲۰۱۴ نیز سربازان غربی در افغانستان خواهند ماند.
Comments are closed.