احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





تـلاش‌ها بـرای ترویـج وقفه‌دهی بیـن ولادت‌ها

گزارشگر:دو شنبه 27 جدی 1395 - ۲۶ جدی ۱۳۹۵

وزارت صحت عامه برنامه‌مشترکی را با سایر نهادهای دولتی آغاز کرده است تا فاصله دهی بین ولادت‌ها را بین مردم ترویج کند. این وزارت می‌گوید ولادت‌های پیهم، یکی از دلایل اصلی مرگ و میر مادران و نوزادان است.
فعالیت‌ها و آگاهی دهی در مورد تنظیم خانواده و وقفه دهی بین ولادت‌ها در چهارده سال اخیر بیشتر در کابل و شهرهای بزرگ به صورت محدود تبلیغ mandegar-3شده است.
برخی از نهادهای غیردولتی هشدار داده اند در صورتی که افغانستان نتواند وقفه بین ولادت‌ها و تنظیم خانواده را در بین مردم ترویج کند، این کشور ممکن است در دهه‌های پیش رو با افزایش بی رویه جمعیت روبرو شود که نتیجه آن فقر و کمبود منابع غذایی است.
به گزارش دویچه وله، اما حالا وزارت صحت عامه به همکاری چند نهاد دیگر دولتی تلاش دارد تا به این مساله مهم تمرکز کند. داکتر احمد جان نعیم معین وزارت صحت عامه روز یک شنبه در نشستی در کابل گفت: «باوجود دست‌آوردهایی که ما در کاهش مرگ و میر داریم، افغانستان هنوزهم از جمله کشورهایی است که بیشترین میزان مرگ و میر مادران و کودکان دارد. در هر دو ساعت یک مادر به دلیل ولادت و یا اختلاطات مربوط به ولادت جان خودرا در افغانستان از دست می‌دهند.»
براساس آمار وزارت صحت عامه مراقبت‌های پیش از بارداری در سال‌های گذشته ۹ درصد بود، حالا به بیش از ۴۸ درصد رسیده است. مقام‌ها در این وزارت گفتند که ۴۸ درصد تولدات در افغانستان توسط افراد مسلکی صورت می‌گیرد در حالی که در گذشته تنها ۱۴ درصد زنان در هنگام ولادت به قابله‌ها دسترسی داشتند.
نقش وزارت اطلاعات و فرهنگ
مقام‌ها در وزارت صحت عامه گفتند که ترویج فرهنگ فاصله دهی بین ولادت‌ها از توان این وزارت خارج است و نهادهای مختلف دولتی باید در این زمینه سهم بگیرند.
وزارت اطلاعات فرهنگ وعده داد که با نشر تبلیغات و مطالب صحی در رسانه‌ها تلاش می‌کند تا مردم را به فاصله دهی بین ولادت‌ها تشویق کند. داد محمد عنابی نماینده وزارت اطلاعات و فرهنگ در این نشست گفت: «آنچه که وزارت اطلاعات و فرهنگ می‌تواند همکاری کند، تبلیغ، ترویج و اشاعه این مساله در بین مردم است و با این شیوه ما می‌توانیم زودتر به هدف برسیم.»
در حالی که رسانه‌ها می‌توانند نقش تعیین کننده‌ای در این مورد بازی کنند اما رسانه‌های افغانستان در چهارده سال گذشته در این مورد کاری انجام نداده‌اند.
خلای قانونی
تنظیم خانواده هنوز در قوانین افغانستان به صورت مشخص تعریف نشده است. تنها قانون مدنی که در سال ۱۳۵۵ تصویب شده، مسایلی را در مورد حقوق خانواده مطرح کرده است.
قانون مدنی افغانستان چهل سال پیش تصویب شده ولی تاکنون این قانون تجدید نشده است. حالا تلاش می‌شود تا با تصویب قوانین و لوایح، حمایت قانونی از تنظیم خانواده وجود داشته باشد.
محمد ولی حنیف مشاور ارشد وزارت عدلیه در این نشست گفت: «فعلا وزارت امور زنان طرح جدیدی را به وزارت عدلیه فرستاده و این طرح نهایی شده و در آن موضوع بسیار جدید در رابطه به تنظیم خانواده و وقفه دهی بین ولادت‌ها ذکر شده است.»
نقش وزارت حج و اوقاف
سخن گفتن از وقفه بین ولادت‌ها در افغانستان هنوز حساسیت برانگیز است. برداشت‌های سنتی در بین مردم این است که هیچ کسی نباید مانع زاد و ولد شود و یا در برابر آن تبلیغ نماید. حتا نهادهای دولتی هنوز نمی‌توانند به صراحت این موضوع را در ولایات و روستاها تبلیغ کنند.
وزارت امور زنان تاکید کرد که وزارت حج و اوقاف می‌تواند عالمان دینی را در ولایات تشویق کند تا وقفه دهی بین ولادت ها را در بین مردم تبلیغ کنند و از بار غیر شرعی بودن آن بکاهند.
ماهرخ یوسفزی رییس خدمات اجتماعی وزارت امور زنان در این نشست گفت: «مشکل ما مردم افغانستان در بی‌خبری از قانون است. حکومت به خصوص وزارت حج و اوقاف باید مردم را از امور دینی و قانون باخبر بسازد.»
حکومت افغانستان در حالی تلاش‌ها برای کاهش زاد و ولد در خانواده‌ها را آغاز کرده که افزایش جمعیت در این کشور به یک نگرانی تبدیل شده است. قرار است نهادهای مختلف دولتی مقرره یا قانونی را تدوین کنند و براساس آن برای وقفه دهی بین ولادت‌ها در بین مردم تبلیغ نمایند.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.