بهره‎برداری روسیه از افول رابطۀ امریکا و پاکستان

گزارشگر:چهار شنبه 16 حوت 1396 - ۱۵ حوت ۱۳۹۶

mandegar-3همچنان که نفوذ امریکا در اسلام آباد رو به افول است روسیه که سال‌ها پیش روابطی خصمانه با پاکستان داشت در حال تقویت روابط اقتصادی، دیپلماتیک و نظامی خود با این کشور است به نحوی که می‌تواند ائتلاف‌های پر سابقه در منطقه را دستخوش تغییر اساسی کرده و همچنین یک بازار گازی خوب را برای شرکت‌های انرژی روسیه فراهم کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این نزدیک شدن روسیه به پاکستان در زمانی حادث می‌شود که روابط امریکا با پاکستان به عنوان یک هم‌پیمان تاریخی خود از بابت جنگ افغانستان دچار تنش شده و وضعیت به سمت یک چرخه ۱۸۰ درجه‌ای در مقایسه با وضعیتی که در دهه ۱۹۸۰ حاکم بود به پیش می‌رود؛ دهه‌ای که در طول آن پاکستان به امریکا برای انتقال تسلیحات و جاسوس از مرزش به افغانستان به منظور کمک به شبه‌نظامیان افغان درگیر با نیروهای شوروی سابق کمک کرد.
با وجود آنکه این افزایش روابط مسکو با اسلام آباد در مراحل نخست قرار دارد از سوی دیگر نیز کشور چین به عنوان همسایه پاکستان در حال پر کردن خلأ فزاینده‌ای است که امریکا در پاکستان برجای گذاشته است.
طی مدت اخیر یک سلسله توافق‌های حوزه انرژی و افزایش همکاری‌های نظامی باعث وارد شدن نیروی جدیدی به روابط روسیه و پاکستان که برای چندین دهه روابطی مرده محسوب می‌شد، شده است.
خرم دستگیر خان، وزیر دفاع پاکستان به رویترز گفت: این وضعیت یک گشایش است. دو کشور باید از گذشته خود عبور کرده و در را به روی آینده باز کنند.
این در حالی است که روسیه تا چند وقت پیش بر افغانستان به منظور ایجاد روابط دیپلماتیک نزدیک‌تر تمرکز کرده بود و همزمان روسیه روابطی نزدیک را با شبه‌نظامیان طالبان افغانستان که در حال جنگیدن با امریکا هستند و ارتباطاتی تاریخی با اسلام آباد دارند برقرار کرده است.
مسکو می‌گوید که در حال تشویق مذاکرات صلح است.
هم روسیه و هم پاکستان از بابت حضور شاخه تروریستی داعش در افغانستان نگران هستند و مسکو اظهار نگرانی کرده که شبه‌نظامیان این گروه می‌توانند به سمت آسیای مرکزی و مناطق نزدیک تر به مرز روسیه بیایند.
داعش در پاکستان نیز تاکنون چند حمله تروریستی بزرگ انجام داده است.
شاهد خاقان عباسی، نخست وزیر پاکستان به رویترز گفت: ما زمینه‌هایی مشترک در ارتباط با اکثر موضوعات در سطح دیپلماتیک داریم. این روابطی است که در آینده رشد چشمگیری خواهد یافت.
خواجه آصف، وزیر امور خارجه پاکستان ماه گذشته میلادی در جریان سفر به مسکو به همراه همتای روس خود از طرح‌هایی به منظور ایجاد یک کمیسیون همکاری نظامی با هدف مبارزه با تهدید داعش در منطقه خبر داد.
آنها همچنین توافق کردند تا یکسری رزمایش‌های آموزشی نظامی سالانه خود را که در سال ۲۰۱۴ آغاز شد ادامه دهند و روند فروش چهار هلی‌کوپتر رزمی روسیه به پاکستان را به پیش ببرند.
با این حال کشور هند به عنوان دشمن اصلی پاکستان به این روند تنش زدایی روسیه با سوءظن نگاه کرده است در حالی که هند در زمان جنگ سرد عمدتا در اردوی شوروی قرار داشت.
در دو دهه گذشته روابط نزدیک هند و روسیه تحت تاثیر یکسری فروش حجم انبوه سلاح از سوی مسکو به این کشور که آن را «شریک راهبردی» می‌خوانند قرار گرفته است.
سوشانت سرین، یک کارشناس حوزه روابط هند و پاکستان و همچنین تعهدات افغانستان در بنیاد پژوهشی آبزرور واقع در دهلی نو گفت: اگر روس‌ها شروع به حمایت از پاکستانی‌ها در حجمی بزرگ از جمله در سطح سیاسی کنند این می‌تواند برای ما مشکل ساز شود.
وزارت امور خارجه هند درباره این روند افزایش روابط روسیه با پاکستان اظهارنظر نکرد اما پیش از این گفته که روابط خود این کشور با روسیه از آزمون زمان سربلند بیرون آمده است و دو کشور در حال تقویت روابطشان در حوزه‌های انرژی و نظامی از جمله در ارتباط با ساخت راکتورهای هسته‌ای در هند هستند.
همچنان که پاکستان شاهد تنش فزاینده میان خود با قدرت‌های غربی به سبب ارتباطاتش با شبه‌نظامیان است این روی آوردن روسیه به پاکستان می‌تواند یک شریان حمایت دیپلماتیک مهم را برای این کشور در پی داشته باشد.
ماه گذشته میلادی نهادی موسوم به نیروی ضربت اقدام مالی (FATF) به عنوان یک نهاد ناظر مالی در سطح جهانی به درخواست امریکا و با حمایت انگلیس، فرانسه و آلمان تصمیم گرفت پاکستان را در فهرست کشورهای تحت نظری که تدابیری ناکافی برای مقابله با تامین مالی تروریسم صرف می‌کنند، قرار دهد.
این تبعاتی را برای اقتصاد پاکستان به همراه داشته و اسلام آباد این تلاش امریکا را در راستای «شرمنده کردن» پاکستان دانسته و محکوم کرد.
در ماه جنوری نیز واشنگتن اعلام کرد که یک بسته کمک‌های نظامی دو میلیارد دلاری به پاکستان را به حال تعلیق در می‌آورد.
وزیر امور خارجه پاکستان گفت: کشورش با «متمایل شدن صددرصدی» به سمت غرب یک اشتباه تاریخی مرتکب شد و اکنون مشتاق به ائتلاف‌های نزدیک‌تر با کشورهای نزدیک‌تری مثل روسیه، چین و ترکیه است.
آصف به رویترز گفت: ما می‌خواهیم یک عدم تعادلی که حدود ۷۰ سال در سیاست خارجی ما وجود داشته اصلاح کنیم. ما نمی‌خواهیم کاملا روابطمان را با غرب قطع کنیم اما ما می‌خواهیم در روابطمان تعادل برقرار شود و به دوستانمان در منطقه نزدیک‌تر شویم.
وزیر دفاع پاکستان نیز گفت: ارتش پاکستان که به طور تاریخی عمدتا متکی به سلاح‌ها و هواپیماهای نظامی امریکا بوده چاره‌ای ندارد جز اینکه خریدهای نظامی‌اش از کشورهایی مثل روسیه را افزایش دهد.
در عین حال سرد شدن روابط پاکستان با امریکا، اسلام آباد را به چین هم نزدیک تر کرده است؛ کشوری که حدود ۶۰ میلیارد دلار در زیرساخت‌های پاکستان سرمایه گذاری می‌کند.
با این حال تحلیلگران می‌گویند پاکستان از اینکه بیش از حد به لحاظ دیپلماتیک به پکن وابسته شود نگران است.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.