احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۰۱ اسد ۱۳۹۸
بخش بیســتونهم
بر مصاحبه با مردم یا واکسپاپ، انتقادهایِ فراوان وارد است. اکثراً به این باورند که مردمِ عام چیزی برای گفتن ندارند؛ آنها ممکن است اتهامـات وارد کــنند و نـظرشان تعیینکننده نیست. همچنان مصاحبهکنندهگانی که این نوع مصاحبه را دوست ندارند، بهانه میآوردند که هنگامِ ثبت دخالت صورت میگیرد و مردمِ عام و شهروندانِ نیمهباسواد از ادبیاتِ عامیانه استفاده میکنند که برای رسانهها خصوصاً رسانههایی که خود را پیشوا و رهنما معرفی میکنند، قابل قبول نمیباشد. اما کسانی که معتقدند رسانهها صدای مردم اند، به این نوع مصاحبهها ارزش قایل هستند. این دسته از صاحبنظران عقیده دارند که رسانه زبانِ گویایِ مردم است و مایکروفون تنها برای کارشناسان نیست، بلکه مشارکتِ مردم، به برنامه یا رسانه تنوع میبخشد و بر سیاستگذاران تأثیر دارد. طرفدارانِ مصاحبه با مردم، میگویند که اتهامات ردشدنی است و در مصاحبۀ صدای مردم، حرفهای جالب و نوی شنیده میشود.
از چالشهای فراراهِ مصاحبۀ صدای مردم ذکر کردیم و اکنون بهصورتِ کُلی باید بگوییم که یکی از مشکلات دیگر، وقت و زمان است؛ طوری که برای تهیه و ویراستاریِ آن وقتِ کافی به کار است. از طرفی هم، اکثر مردمِ عام از مصاحبه نمودن خودداری میکنند و یا هــنگام ثــبت، صــداهـای نـامـناسب در عــقبِ مـصاحبه میآید. مصـاحبهشوندهگان خـود پرسـش میکننـد و نشر مستـقیم آن، خطراتِ فراوان از طرف مزاحمین میداشته باشد.
با در نظرداشت این نکاتِ مثبت و منفی، اگر به مصاحبۀ صدای مردم اقدام میشود؛ باید نخست در نظرداشت که پرسش مناسب انتخاب گردد. این پرسش کوتاه، عامفهم و موضوعِ روز باشد. تهیهکننده، مصاحبهکننده و تیــم تــخنیکی در همآهنگی باشند و حتیالمقدر سعی گردد که از مایکروفونهای جهتدار یا یکجهته استفاده شود.
ثبت مصاحبۀ صدای مردم برای برنامههای تلویزیونی، مستلزم دقتِ بیشتر و نور کافی در محل است، همچنان محل مناسب برای اظهارنظر مردم در نظر گرفته شود.
برای ثبت واکسپاپ، آن عده از مردم انتخاب شوند که از خبر، حادثه یا تصمیم متأثر میباشند و نظریاتِ متفاوتی دارند. برای رادیو و تلویزیون صداهایِ مناسب انتخاب و کوشش شود که در محیط آرام ثبت گردد. به همین ترتیب، توجه صورت گیرد که از دخالتِ نیروهای دولتی عاری باشد و بازهم تکرار میگردد که به مردم اطمینان داده شود که مصاحبۀ آنها خطری برایشان ایجاد نمیکند.
دَمِ دروازه
یکی از شیوههای دیگر مصاحبه، دم دروازه است؛ طوریکه سخنران، کارشناس یا یک مقام برای ابراز نظر و یا اطلاعرسانی در یک نقطه قرار گرفته و حرفش را بیان مینماید، به یک یا دو پرسش پاسخ میدهد و دوباره به دنبالِ کارش میرود.
این مصاحبه امکان دارد که بعد از جلسۀ مهم و یا پیوسته دایر شود و یا هم در حالاتی مانند پایان یک جلسۀ استماعیه و یا دادگاه و یا هم در جریان یک کنفرانس و نشستِ مهمِ مقامات دولتی و یا نهادها و شرکتها برگزار گردد.
نقطهیی که خبرنگاران در آن جمع میشوند، همان جاییست که دیدار با ژورنالیستان صورت میگیرد و یک سخنگو موضوعِ بسیار مهمی را اعلان کرده و یا هم در واکنش به موضوعِ اعلان شده اظهارنظر مینماید.
بعضاً به این باورند که نامزدانِ انتخاباتها زمانی که نتایج اعلان شد، به یک بیانیۀ کوتاه که آن را سخنرانی قبولی نامگذاری کردهاند، به چنین مصاحبههایی مبادرت میورزند که در آن از پیروزی در انتخــابات امتـنان مینمـایند و یا هـم در صـورتِ شـکست نتایج آن را میپذیرند.
مناظره و پرسشوپاسخ
اگرچه مناظره جزیی از مبارزات انتخاباتی میباشد، اما عدهیی آن را نوعی از مصاحبه میخوانند و دلیل میآورند که در جریان مناظرات انتخاباتی اگر خبرنگار یا مصاحبهکننده در بین حاضرین باشد و پرسش و پاسخی صورت گیرد، در این صورت مصاحبه تلقی میشود. بنابراین در اینجا مناظره نیز نوعی از مصاحبه از نــگاهِ شکلی ذکر میگردد.
به همین ترتیب، برخی از سخنرانیها به سوال و جوابی که آن را مختصراً کیو ایند ای مینامند، خاتمه مییابد که اگر این پرسش و پاسخ از طرف یک ژورنالیست مطرح شود، آن را نوعی از مصاحبه میتوان شمرد.
تقسیمبندی مصاحبه از لحاظ محتوا
در بحث بالا دربارۀ تقسیمبندی مصاحبه از نگاه شکل گفته شد و نیز بیان گردید که مصاحبهها انواع گوناگونی دارد که مصاحبههایِ رسانهیی یک نوع از آنها میباشد. چون در اینجا بحثِ ما همین مصاحبههای رسانهیی است، به تقسیمبندی مصاحبههای رسانهیی از نگاه محتوا میپردازیم که رایجترین انواع مصاحبهها، مصاحبههای خبری، تفسیری و معلوماتی، احساسی، سطحی، عمقی و شخصیتی یا کارنامهیی میباشند. اگرچه عدهیی مفاهیم بیشتری را درج این نوع مصاحبهها مینمایند، ولی در اینجا به همین مختصر اکتفا میشود.
مصاحبههای خبری
مصاحبههای خبری، عامترین و رایجترین نوع مصاحبهها از نگاهِ محتوا بوده که بیشتر به ارتباطِ اخبار داغِ روز صورت میگیرد. تهیهکنندۀ برنامه بعد از دریافت خبر، برای دریافتِ جزییات یا تحلیلِ کارشناسانه و یا هم اتخاذ موضعگیری، به این نظر میشود که خبر ایجابِ مصاحبه را میکند.
تهیهکنندهگان و یا متصدیانِ صفحاتِ خبری برای وضاحت بیشتر و مسایلی مانند تحلیل کارشناسانه، واکنش و اعتراض در مقابل یک خبر به مصاحبه مبادرت میورزند و از مصاحبهکنندهگان میخواهند که پای صحبت مصاحبهشوندهگان بنشینند و برنامه یا گزارشی را تنوع یا وضاحتِ بیشتر بخشند.
پرسشهای مصاحبۀ خبری بیشتر در محور عناصر خبر میچرخد و چون در زمانِ تــنگ یا مــحدود انـجام مــیگیرد، به مصاحبهکنندهگان یا خـبرنگاران کمتر وقت داده میشود. این نوع مصاحبه میتواند در ساحه یا فضای باز و یا دفاتر و همچنان حضوری و غیرحضوری انجام شود. در این نوع مصاحبهها نهتنها دربارۀ خبر حرف میزنند، بلکه تحلیل کارشناسانه، تصمیمگیری، قضاوت و یا هم مشاهدات شاهدانِ عینی شامل بوده میتواند.
مصاحبههای خبری بر اساس خبرهای قبلی تهیه میشود و اگر به رسانۀ صوتی و تصویری انجام شود، زمان آن کوتاه و حدود دو تا سه دقیقه خواهد بود که فقط در آن سه یا چهار سوال مطرح مـیگردد.
Comments are closed.