نهادهای ناظر: غنی و عبدالله در کارزارهای‌شان قوانین را نقض کردند

گزارشگر:روح‌الله بهزاد - ۰۸ اسد ۱۳۹۸

مسوولان در نهادهای ناظر بر انتخابات افغانستان می‌گویند که فضای کارزار‌های انتخابات ریاست‌جمهوری «سرد» و «بی‌رمق» است. آنان به این باور اند که تلاش‌ها برای پایان جنگ افغانستان سبب این سردی و بی‌رمقی شده است.
مسوولان نهادهای ناظر به روزنامۀ ماندگار با بیان این‌که دو نامزد حکومتی در کمپاین‌های‌شان قوانین را نقض کردند، همچنان می‌گویند که کارمندان دولتی نیز به نفع نامزدان دولتی کمپاین کردند.
mandegarمحمدیوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان (فیفا) می‌گوید که بازار کمپاین‌های انتخابات ریاست‌جمهوری بسیار سرد و بی‌رمق است. آقای رشید می‌افزاید که نامزدان، حامیان و موتلفان نامزدان نسبت به برگزاری انتخابات ریاست ‌مهوری شک و تردید دارند و به همین خاطر از خود برای کمپاین کردن تمایل نشان نمی‌دهند.
رییس اجرایی فیفا بیان می‌دارد که نه‌تنها در کابل، بلکه در سراسر کشور فضای کمپاین‌ها سرد است و دفترهای ولایتی نامزدان و حامیان‌شان در ولایت‌ها هم همایش مردمی برگزار نمی‌کنند و برنامه‌های‌شان را توضیح نمی‌دهند. آقای رشید اما در بخشی از سخنانش از مداخلۀ کارمندان رسمی دولتی در کمپاین‌های نامزدان نیز انتقاد کرد.
او گفت که در روز نخست آغاز رسمی کمپاین‌های ریاست جمهوری دیده شد که برخی از کارمندان برحال دولتی در کمپاین‌ها اشتراک کردند و این کار تخلف آشکار و نقض صریح قانون است. آقای رشید اظهار می‌دارد که برخی از کارمندان دولتی در شبکه‌های اجتماعی نیز به نفع نامزدان مشخص کمپاین می‌کنند.
رییس اجرایی فیفا به این باور است که دلیل عمدۀ کم‌رنگ بودن کمپاین‌های انتخاباتی، در اولویت قرار گرفتن پروسۀ صلح می‌باشد. او می‌گوید که سران حکومت و نامزدان منتظر اند که گفت‌وگوهای نماینده‌گان امریکا و طالبان به چه نتیجه می‌رسد و آیا این پروسه به انتخابات تأثیر می‌گذارد یا نه.
یوسف رشید همچنان «نبود بودجه نزد نامزدان»، «احتمال تحریم انتخابات از سوی نامزدان» و «ناامنی» را از دلایل دیگر سرد و بی‌رمق بودن فضای کمپاین‌های انتخاباتی عنوان می‌کند.
در سوی دیگر، نعیم ایوب‌زاده، رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) به روزنامۀ ماندگار می‌گوید که یافته‌های نظارتی این نهاد نشان می‌دهد که کمپاین‌ها انتخابات حتا در پایتخت کم‌رنگ است. آقای ایوب‌زاده می‌افزاید که در اکثر ولایت‌ها اصلاً نشانه‌های کمپاین و انتخابات دیده نمی‌شود.
او این وضعیت را نگران کننده می‌خواند و اظهار می‌دارد که این وضعیت معلول تبلیغ برخی خارجی‌ها است که نامزدان و حامیان نامزدان را هراسان ساخته اند که گویا با به توافق رسیدن طالبان و امریکایی‌ها، امکان دارد انتخابات به تعویق بیفند.
نعیم ایوب‌زاده همچنان غنی و عبدالله را متهم به سوءاستفاده از منابع و امکانات دولتی می‌کند و می‌گوید که این کار سبب بی‌اعتمادی سایر نامزدان نسبت به برگزاری انتخابات شفاف شده است. رییس اجزایی تیفا همچنان می‌گوید که ضعف در کمیسیون‌های انتخاباتی یکی دیگر از دلیل بی‌اعتمادی نامزدان به برگزاری انتخابات است.
به گفتۀ نعیم ایوب‌زاده: «مردم در سال‌های گذشته انتظار داشتند که انتخابات در زنده‌گی‌شان تغییر به میان آورد، اما با هر بار برگزاری انتخابات، زنده‌گی مردم نه‌تنها که بهتر نشد، بلکه بدتر هم شد. بناءً باورشان به سرنوشت‌ساز بودن انتخابات را از دست دادند».
آقای ایوب‌زاده می‌گوید که یافته‌های آنان از دو روز کمپاین انتخاباتی ریاست‌جمهوری نشان می‌دهد که نامزدان حاکم در جریان کمپاین‌ها قوانین و کارشیوه‌های انتخاباتی را نقض کرده اند. او می‌گوید که حتا کارمندان بلندپایۀ دولت در همایش‌های کمپاینی اشتراک داشتند که نشانۀ نقض صریح قانون است.
او از نامزدان حکومتی و در مجموع نهادهای مسوول می‌خواهد که اجازه ندهند کارمندان دولتی در کمپاین‌ها و همایش‌های کمپیانی اشتراک کنند.
کمپاین نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری سه روز پیش رسماً آغاز شد. قرار است نامزدان تا شصت روز دیگر برنامه‌های‌شان را به مردم توزیع دهند. مسوولان در کمیسیون‌های انتخاباتی در روز اعلام رسمی کمپاین از نامزدان خواستند تا از منابع و امکانات دولتی در کمپاین‌های‌شان استفاده نکنند.
مسوولان کمیسیون‌های انتخابات به نامزدان همچنان هُشدار دادند که داد تا احکام قانون، لوایح و کارشیوه‌ها، مصوبات و اصول رفتار کمیسیون انتخابات را در جریان کارزارهای انتخابات «جداً» رعایت کنند. با این هم، اما در روز نخست کمپاین‌های انتخاباتی تنها محمداشرف غنی و عبدالله گردهمایی مردم برگزار کردند و در این روز، به‌جای توضیح برنامه‌های‌شان، به آدرس یک‌دیگر نیش و کنایه زدند و ساعت‌ها مسیرهای رفت‌وآمد مردم را بستند و به رفت‌وآمد شهروندان مزاحمت ایجاد کردند.
اما در سه روز گذشته کشور کمپاین بسیار اندک نامزدان را گواه بوده است. بسیاری به این باور اند که اگر گفت‌وگوهای طالبان با نماینده‌گان امریکا به نتیجه برسد و دو طرف سندی را امضا کنند، امکان دارد انتخابات ریاست‌جمهوری به تعویق بیفتد و یا هم لغو شود.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.