احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۱۲ میزان ۱۳۹۸
بخش پنجاهوهشـتم
فصـل نهـم
چالشهای فراراهِ مصاحبه
از تعریف مصاحبه تا ارکان و انواعِ آن بحث شد، اما این مسأله را نیز باید به یاد داشت که چالشهای فراوانی سرِ راه انجام دادنِ یک مصاحبه نیز وجود دارد که مختصراً دربارۀ ترس از مصاحبه، یافتن کارشناسِ مجرب یا مصاحبهشوندۀ خوب، عدم نشر مصاحبه، تغییر موضعگیری و انتقاد بر نشر قسمتی از مصاحبه نکاتی بیـان میگردد.
ترس از مصاحبه
یک نوع ترسِ همهگانی از مصاحبه نمودن وجود دارد که ناشی از عواملِ گوناگون میباشد، اما اولاً به این موضوع میپردازیم که «کیها از مصاحبه هراس دارند؟»
اندیشمندان به این باورند که مأمورین حکوماتِ دیکتاتور، اشخاص محجوب، کسانی که از اعمال خود یا سازمانشان دفاع نمیتوانند، سخنگویان ادارات فاسد، اشخاص کمتجربه، سیاستمدارانِ جوامع مصلحتی، متخلفین، کسانی که فطرتاً مشکلپسند و مشکلتراش اند و کسانی که قدرتِ افادۀ ضعیف دارند، نسبت به سایرین از مصاحبه هراس دارند.
دلایلِ فــراوانی وجــود دارد که چــرا ایــن اشـخاص از مــصاحبه میترسند: عدهیی از این اشخاص به دلیلِ اینکه وظیفۀشان را از دست ندهند، به مصاحبه حاضر نمیشوند و روی خوشی به مصاحبهکننده نشان نمیدهند؛ و یا هم کسانیاند که هراس دارند مبادا اسرارشان فاش گردد و یا از حرفشان سوءتعبیر صورت گیرد. به همین ترتیب، اشخاصی هراس دارند که زیر تأثیر نروند، تمسخر نشوند، به پرسش پی نبرند و یا اینکه در موضعگیریِ ضعیف قرار نگیرند، توهین نگردند، پرسشهایِ احمقانه صورت نگیرد، در میزگرد با مخالفینِ سرسخت روبهرو نشوند، دلیل قوی برای ادعایشان نیابند، به مخالفانشان دستآویز ندهند و موقف اجتماعی و سیاسیشان را در اثرِ مصاحبه از دست ندهند.
در برابر چنین اشخاصی، یک مصاحبهکننده با ضیقی وقتی که دارد، نمیتواند کارهای زیادی را انجام دهد؛ اما راههایی وجود دارد که با توسل به آن میتواند تا اندازهیی بر مشکلات و چالشها فایق آید. یکی از شیوهها این است که ذهنِ مصاحبهشونده را با طرحِ سوالات جانبی موقتاً به طرفِ دیگر بکشاند ـ خصوصاً کسانی که جرأتشان را از دست میدهند و زیر تأثیرِ احساسات و عواطف قرار میگیرند ـ و بعداً وارد مصاحبۀ جدی شود.
همچنان مـیتـوان به پــرسشهای مــقدمــاتی مــتوسل شـد تا مصاحبهشونده اعتماد به نفس پیدا کند و تشویش ذهنیِ او برطرف گردد و به همین ترتیب، به مصاحبهشونده اطمینان داده شــود که سخنانش تحریف نمیگردد. عدهیی از مقاماتِ محافظهکار علاقهمند نشر خبر و یا گزارش اند، اما هراس دارند که وظیفۀشان از دست برود و یا هم مورد عتابِ بلندپایهگان قرار گیرند. به این اشخاص میتوان وعده داد که اصل آف دی ریکارد مراعات میگردد و با او حسنِ نیت وجود دارد.
عدهیی به این باورند که خبرنگار دشمن است، بنابراین نباید با او مصاحبه نمود. به چنان اشخاص این مسأله باید تلقین شود که مصاحبهکننده دشمن نیست و رسانه گفتههایِ او را تحریف نمیکند. به همین ترتیب، افاده داده شود که خبرنگار مستنطق نیست، بلکه به دنبال یافتن خبر و بیان حقایق است و به فاش نمودن منبع خبر اصرار ندارد.
مصاحبهکننده با اشخاصی روبهرو میشود که خجالتیاند و تمایل زیاد به مصاحبه ندارند. با چنین اشخاص میتوان مثالهایی از سایرین داد که مصاحبه کدام مشکل برایشان ایجاد نکرده است. اما مواظب باید بود که در مصاحبه با چنین اشخاص، سوالاتِ مهم و دشوار در اول پرسیده نشود.
عدهیی از مقاماتِ بلندرتبۀ حکومتی یا نهادها و سازمانها به اهمیتِ مصاحبه پی نمیبرند و نمیدانند که مصاحبه به معرفیِ برنامهها و شخصیتشان مفید واقع میشود. در این حالت باید از دستیاران و مشاورینِ آنها کمک خواسته، از اهمیتِ مصاحبه صحبت کرد و توضیح داد که اگر به مصاحبه تن ندهند، سکوت شایعه را قویتر میسازد.
Comments are closed.