۱۳ میزان ۱۳۹۸
بخش پنجاهونهـم/
یافتن کارشناس مجرب، از چالشهای اساسی در راه انجام دادنِ مصاحبه است؛ زیرا اکثراً کارشناسان در دسترس نیستند و شمارِ زیادشان در سفر میباشند. آنهایی که به ارگانها و سازمانهای بزرگ کار میکنند، وقتِ کافی برای مصاحبه ندارند و حاضر به مصاحبه نمیگردند و یا عدهیی هم اصلاً به مصاحبه علاقه ندارند.
کارشناسان، اشخاصِ خبره و بافهم اند؛ اما عدهیی شاید سخنورانِ خوبی نیستند و بهندرت به میزهای مدور حضور پیدا میکنند. در پهلوی این مسایل، کبر سن و تکالیف صحی، یکی دیگر از چالشهاییست که کارشناسان را از شرکت در میزهای مدور، بحثها و مصاحبههای تفسیری باز میدارد.
عدم نشر مصاحبه
هر مصاحبه قابل نشر نیست و از طرفی هم مصاحبهکننده، تصمیمگیرندۀ نهانی نمیباشد و صــلاحــیتِ عـام و تــام نــدارد. تهیهکنندهگان، متصدیان صفحاتِ روزنامهها و جراید، مسؤولین و تا اندازۀ زیاد هم خبرهایِ داغ مانعِ نشر مصاحبه شده میتوانند، اما این عدم نشر مصاحبه روابط میان رسانه، مصاحبهکننده و مصاحبهشونده را تیره میسازد و بار دیگر مصاحبهشونده حاضر نمیشود با آن رسانه یا مصاحبهکننده همکاری نماید.
بعضاً تحولات بهسرعت رخ میدهند و رسانهها به دنبالِ اخبار مهمِ روز و تابع اخبارِ داغ اند. در این صورت، یک مصاحبه که صورت گرفته و تهیهکنندۀ برنامه یا متصدی یک بخش از برنامه را به آن اختصاص میدهد اما دفعتاً یک موضوع خبریِ داغ بهوقوع میپیوندد و تمام وقتِ برنامه به واقعۀ تازه یا خبرِ مهم اختصاص مییابد و مصاحبۀ ترتیب شده از نشر باز میماند. در این صورت، نه مصاحبهکننده مقصر است و نه رسانه، بلکه حادثه رخ داده و رییسجمهور یا یک مقام ارشد دولتی سخنرانی مستقیم را به نشر میرساند و مسؤولینِ رسانه مجبورند تمام وقتِ سایر برنامهها و مصاحبهها را به آن خبر یا سخنرانی اختصاص دهند.
بعضاً اتفاق افتاده که دو یا سه خبرنگارِ یک رسانه، در موضوعی واحد مصاحبههایی داشته باشند و این مصاحبه با اشخاصِ مختلف و یا هم در عین موضوع، یکی با وزیر و دیگری با رییس بخش مصاحبه کند و در ساعاتِ روز رییسجمهور در یک کنفرانس مطبوعاتی حضور یافته و به همان موضوعی که دو خبرنگار مصاحبه را انجام دادهاند، سخنانی ایراد کند. زمانی که هر سه خبرنگار به دفتر مراجعه میکنند، تهیهکننده در موقفی قرار میگیرد که از میان مصاحبۀ سه خبرنگار یکی را باید انتخاب نماید. در این حالت هر تهیهکنندهیی که باشد، سخنان رییسجمهور را به نشر میرساند و دو مصاحبه با وزیر و رییس از نشر باز میماند که این مسأله سبب رنجشِ دیگران میگردد.
یک مصاحبه با کارشناس و یا یکی از مقاماتِ مسؤول انجام میشود اما این مصاحبه در اثرِ یک اشتباه از کمره و یا ابزار ضبط صوت مفقود میگردد و یا هم مشکلات تخنیکی پیدا میکند و قابل نشر نمیباشد. در این صورت مصاحبهکننده بدون اینکه تقصیرِ زیاد داشته باشد، نمیتواند مصاحبه را به نشر برساند.
مصاحبهکننده با یکی از کسانی که مصاحبهشوندۀ خوب تلقی میشود مصاحبه مینماید اما زمانی که به دفتر برمیگردد، متوجه میشود که این مصاحبه مشکلاتِ حقوقی دارد و به شخصی اتهام وارد شده که در صورت نشر رسانه و خودش به دادگاه کشیده میشود؛ بنابراین مصاحبه را حذف مینماید. و یا اینکه مصاحبهکننده با مصاحبۀ دست داشتهاش به دفتر مراجعه مینماید اما برایش گفته میشود که مصاحبهشونده از وظیفهاش برکنار شده یا مقاماتِ بالاتر با رسانه در تماس شده و از آنها خواستهاند که مصاحبه را حذف نمایند، و یا هم شخص مصاحبهشونده از طرف ادارهاش تحریم شده است؛ بنابراین این مصاحبه قابل نشر نمیباشد.
Comments are closed.