احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
نویسنده:حامد علمی - ۲۸ قوس ۱۴۰۲
فصل سوم
در طراحی سوال برای یک پرسشنامه با هدف شناخت افکار عامه باید چند اصل مهم را مدنظر داشت.
سوال باید کامل باشد و بهگونهای طراحی شود که برای پاسخگو سوالات مجددی را ایجاد نکند. مانند، نظرتان راجع به مذاکرات صلح چیست ؟ این سوال کامل نیست چون مشخص نمیکند سوال در ارتباط با کدام موضوع است، مذاکرات صلح فلسطینیها و اسرائیل، مذاکرات ایالات متحده امریکا و کوریای شمالی؟ و . . پس سوال را باید کامل پرسید.
در این قسمت باید مشخصات زیر در نظر گرفته شود:
بهصورت دقیق مشخص شود که از پاسخگو چه پاسخی انتظار میرود. یعنی سوال بسیار مغلق و پیچیده نباشد که نه مصاحبه شونده بداند که منظور پرسشگر چیست و نه اینکه بعد از پاسخ مجبور چندین بار آنرا بهدقت مطالعه کرد تا جواب اصلی را دریافت گردد.
همه مخاطبین آن را بفهمند، یعنی در حد متوسط سطح فکری و سواد جامعه طراحی شود؛ چون مصاحبه شوندهگان از هر طیف و طبقه مردم میباشند و برای عدهای از مردم سوالات تخنیکی قابل فهم نمیباشد. اگر سوالات تخنیکی درج پرسشنامه میباشد باید قبل از مصاحبه به مصاحبه شونده واضح و تشریح گردد که معنی پرسش چیست؟ تعدادی از پرسشها را نمیشود ساده ساخت ولی اگر مصاحبه شونده از میان عام مردم با سواد کمتر باشد باید در قسمت ارایه پرسشها دقت کرد.
مکمل اصل سادهنویسی است. سوال باید کوتاه باشد و چند موضوع را در یک سوال قرار داده نشود. مانند سوالات ژورنالیستی که در آن گفته شده یک مصاحبه کننده نباید چند پرسش را در یک سوال بگنجاند، چون مخاطب احتمال دارد یک پرسش را جواب دهد و پرسش دوم یا سایر پرسشها به حافظهاش نماند و یا از پاسخ دادن طفره رود.
سوال طوری طراحی نشود که به مخاطب پاسخ هم تلقین شود یا بهصورتی مصاحبه کننده آنرا سوالات مغرضانه تلقی نماید، بلکه در راه استعمال لغات، جملات و شیوه پرسش سوال دقت لازم بهکار است. اما در اخیر باید یادداشت نمود که بیشتر مردم توجه زیادی به نظرسنجی نمینمایند و بیش از چند دقیقه وقت خویش را صرف جواب دادن و یا پر کردن اطلاعات نمیکنند یا حداقل
میتوان گفت با انگیزه زیاد این کار را انجام نمیدهند.
پایان
Comments are closed.