گزارشگر:هارون مجیدی/ سه شنبه 4 حمل 1393 ۳ حمل ۱۳۹۴
مرگ فرخنده جهان و بخش کلانی از جامعۀ افغانستان را شوکه کرده است.
پنجشنبۀ هفتۀ گذشته در یک رویداد وحشتانگیز فرخندۀ بیستوهفت ساله به اتهام سوزاندن قرآن، توسط مردان خشمگین ابتدا به گونۀ فجیع به قتل رسید و سپس جسدش آتش زده شد.
پس از این رویداد، تحقیقات نهادهای کشفی نشان داد که فرخنده بیگناه بوده است و هیچ نسخۀ از قرآن کریم را آتش نزده است.
مسوولان امنیتی گفته اند که این بانوی جوان، قربانی توطیۀ تعویذنویسان و ملای مسجد شاهدوشمشیره شده است.
این رویداد واکنشهای تند داخلی و جهانی را به دنبال داشت.
خانوادۀ فرخنده میگوید که فرخنده قاری قرآن و دعوتگر بود و همواره زنان را به پیروی از اسلام و مراعات حجاب دعوت میکرد.
خانوادۀ فرخنده از دولت خواهان عدالت شده میگویند که او بیگناه کشته شده است.
انجنیر محمد نادر پدر فرخنده میگوید: فرخنده همیشه با حجاب میبود و حتا به هم سن و سالانش همواره توصیه میکرد که با حجاب باشند؛ من که پدرش بودم، هیچ گاهی بدون چادر او را ندیده بودم.
او میافزاید: «بیحیثیتها چادر فرخنده را از سرش دور کرده بودند و وقتی که سر لچ دخترم را دیدم دلم داغ شد، او در خانه سر لچ نمیگشت».
او میگوید که فرخنده حافظ قرآن بود و از دارالعلوم عایشه صدیقه فارغ شده بود و در روزهای اخیر مصروف خواندن درس تجوید بود و میخواست که در آخر همین هفته با سپری کردن امتحان کانکور فارغان چهارده، در دانشکدۀ شرعیات به آموزشهایش ادامه دهد.
پدر فرخنده از رهبران دولت عدالت میخواهد و میگوید همانگونه که شماری از اوباشان فرخنده را ناجوانمردانه کشتند، مطابق با قانون و شریعت با مجرمین برخورد کنند.
در عین حال، مادر فرخنده میگوید که دخترش بهخاطر جاروب کردن و منع کردن خرافات به زیارت شاه دوشمشیره رفته و به کسانی که آنجا تعویذ مینوشتند گفته است که این کار را نکنند که حرام است.
او میگوید:»بعد مجاور زیارت شاه دوشمشیره سر و صدا انداخته که این زن گویا قرآن را به آتش کشیده که سبب شد تا مردم خشمگین فرخنده را به شهادت برسانند.»
مادر فرخنده که گلویش را بُغض گرفته بود، گفت: ما به رهبران دولت رأی دادیم و آنان برای ما وعده دادند که از حقوق زن دفاع میکنند و جلو خشونت در برابر زنان را میگیرند و باید انتقام فرخنده را از قاتلین آن بگیرند.
تعلیق وظایف
هنگامیکه فرخنده از سوی مردان خشمگین با سنگ و چوپ و … کشته میشد، پولیس نظارهگر بود.
حالا مردم و نزدیکان فرخنده خواهان کیفر سخت به مسوولان پولیس حوزۀ دوم امنیتی هستند.
وزیرداخله در پیوند به این بیکفایتی، وظایف ۱۳ تن از مسوولان حوزۀ دوم امنیتی شهر کابل به شمول آمر این را به حالت تعلیق در آورده است.
وزارت داخله همچنان از دستگیری ۱۳ تن عاملان قتل فرخنده خبرداده میگوید که تلاشها برای بقیه افرادی که دراین رویداد دخیل بودند ادامه دارد.
جنرال ظاهر ظاهر، فرمانده جنایی پولیس کابل گفته است که تا حال ۱۳ تن به اتهام قتل فرخنده بازداشت شدهاند و تلاش برای بازداشت بقیه عاملان این حادثه همچنان جریان دارد.
رییس جمهور غنی نیز دستور داده تا کمیسیونی بهخاطر بررسی این قضیه ایجاد شود که در پی این دستور کمیسیونی به ریاست مولوی محی الدین بلوچ تشکیل شد.
در عین حال، شماری از شهروندان کابل با تقبیح این عمل از دولت میخواهند تا تا قاتلین فرخنده به مجازات برسند.
محمدنعیم یکتن از شهروندان کابل میگوید: کسانی که در محل حضور داشتند، باید فرخنده را به دولت تسلیم میکردند تا دولت مطابق به قانون و شریعت بالای آن حکم میکرد.
قادر شهروند دیگر کابل میگوید که فرخنده خواهر همه است و کسانی که دست به تحریک مردم به خاطر کشتن فرخنده زده اند، باید سخت مجازات شوند تا جلو بیبند و باری در شهر گرفته شود.
سازمان عفو بینالملل نیز میگوید افرادی که دست به کشتن فرخنده در کابل زدند و آن نیروهای پولیس که از کشتهشدن او جلوگیری نکردند، باید مجازات شوند.
سازمان عفو بینالملل گفتهاست که فرخنده در حضور پولیس مورد لت و کوب مردان بیمسوولیت قرار گرفته و جان داده و عاملان این رویداد با کارکنان پولیسی که از کشتهشدن او جلوگیری نکردند، باید محاکمه شوند.
گفته میشود سکرتر جنرال سازمان عفو بینالملل طی دیداری از کابل با مقامهای افغانستان در مورد شماری از مسایل حقوق بشری، به ویژه کشتهشدن فرخنده گفتگو خواهد کرد.
حوریه مصدق، بازرس بخش افغانستان سازمان عفو بینالملل در صحبت با رسانهها گفتهاست که سلیل شیتی، سکرتر جنرال سازمان عفو بیناملل در ماه اپریل به افغانستان سفر خواهد کرد.
همچنان، نمایندهگی اتحادیه اروپا در افغانستان نیز با انتشار اعلامیهیی قتل فرخنده را به شدت محکوم کرده و از دولت افغانستان خواسته است که در مورد این حادثه تحقیق کند.
در اعلامیه این اتحادیه آمده است: «هیچ دلیل توجیه کننده برای چنین عمل وحشیانه نمیتواند وجود داشته باشد، هر تلاش برای مشروعیت بخشیدن به این عمل فجیع در تضاد با قوانین و اصول پذیرفته شدهیی جمهوری اسلامی افغانستان قرار دارد.»
خاکسپاری دخترِ افغانستان
صدها تن از شهروندان کابل، فعالان مدنی، نمایندهگان مجلس و اعضای حکومتی روز یکشنبه (۲حمل) در مراسم خاکسپاری فرخنده شرکت کردند.
تابوت فرخنده را زنان محل دفنش با سردادن شعارهایی در برابر افراطگرایی و عاملان این قتل، حمل کردند.
این فعالان به فرخنده لقب «دخترِ افغانستان» را داده و خواستار به کیفر رساندن عاملان این قضیه شدند.
عدالت برای فرخنده
در این حال، شماری زیادی از فعالان مدنی، دانشجویان، خبرنگاران و شهروندان در داخل و بیرون از کشور خواهان عدالت برای فرخنده شده و از دولت میخواهند که عاملین این قضیه را به اشد مجازات محکوم کنند.
دانشجویان افغانستان در قرغیزستان که اکثرشان را دانشجویان دختر تشکیل میدهند و در دانشگاه امریکایی آسیای میانه درس میخوانند، در اعتراض به قتل رساندن فرخنده و آتش زدن جسد نیمه جان او، گردهم آمدند و خواستار عدالت برای فرخنده شدند.
در کنار دانشجویان افعانستان، شماری از دانشجویان دیگر کشورها و استادان این دانشگاه نیز در کنار آنان ایستادند و از دولت افغانستان خواستند که دیگر هرگز به کسی اجازه ندهد که خود را قاضی بداند و محکمه صحرایی برگزار کند.
پیش از این شماری از فعالان مدنی و شهروندان در کابل و هرات نیز این عمل جنایتکارانه رابا راه اندازی راهپیمایی و روشن کردن شمع، تقبیح کرده و از دولت خواهان به کیفر رساندن عاملین این پرونده شدند.
قتل این بانو توسط دیروز در مجلس نماینده گان نیز تقبیح شد و اعضای مجلس از نهادی امنیتی، عدلی و قضایی خواستند تا با شناسایی عاملین این قضیه آن را مجازات کنند.
هفتۀ گذشته دههاتن از مردان در کابل فرخنده، دختر جوانی را به اتهام آتشزدن قرآن به گونۀ فجیع و بیرحمانه در آغاز با مشت، لگد، چوب و سنگ کشتند و سپس جسدش را آتش زدند.
Comments are closed.