احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۲۰ میزان ۱۳۹۷
بر اساس برخی گزارشها، دستگاههای انگشتنگارییی که به تازهگی برای استفاده در انتخابات مجلس نمایندهگان وارد کشور شدهاند، قادر به شناخت تصویر و اثر انگشت نیستند.
یافتههای طلوعنیوز نشان میدهد دستگاههای انگشتنگارییی که در آغاز به اعضای کمیسیون انتخابات نشان داده شده بودند، نشانهای شرکت آلمانی «درمالوگ» را داشتند، اما دستگاههایی که اکنون به این کمیسیون رسیدهاند، این نشانها را ندارند.
این در حالی است که حکومت میگوید که ۲۲ هزار دستگاه بایومتریک را از آلمان خریداری کرده است و مربوط شرکت «درمالوگ» است و طرف این پیمان حکومت آلمان است، زیرا حکومت آلمان سهم بیشتر از بیست درصدی در شرکت درمالوگ دارد و از کارکرد این دستگاهها و حفظ اطلاعات آن اطمینان داده است.
گذشته از این، باید از دستگاههای انگشتنگاری در زمان ثبت نام رأیدهندهگان کار گرفته میشد و این دستگاهها از قبول کردن انگشتان دیگر به جای دو انگشت شهادت جلوگیری میکردند، اما حالا برای این دستگاهها انگشتان تفاوتی ندارند؛ و حتا اثر انگشت دو فرد را به عنوان مشخصات یک شخص نیز ثبت میکنند.
این یافتهها همچنان نشان میدهند که «چارجر» و «پاور بانک» دستگاههای فعلی نوشتۀ «ساخت چین» را در خود دارند.
بربنیاد این یافتهها، مشکل دیگری که دستگاههای شناخت بایومتریک رأی دهندهگان دارند، این است که به جای ثبت چهرۀ رأی دهنده، هر تصویری دیگری را نیز به جای رأیدهنده ثبت میکنند.
اما، سید حفیظالله هاشمی، سخنگوی کمیسیون انتخابات میگوید که این موضوع خیلی جدی نیست و احزاب، رسانهها و شهروندان حق دارند از روند انتخابات نظارت کنند، به گفتۀ او: «اگر بعضی جاها مشکلی شد، مطابق قانون ما و شما حق داریم، احزاب حق دارند، رسانهها همه حق دارند که نظارت کنند؛ پس همان رول نظارت ما چه شد؟».
کمیسیون انتخابات در ۲۲ هزار دستگاه شناخت بایومتریک را به برای آنچه برگزاری شفاف انتخابات میگوید، از بیرون از کشور وارد کرده است و چگونگی استفاده از آن را برای دهها تن آموزش داده است.
این در حالی است که احزاب و جریانهای سیاسی نیز از کارکرد درست که بتواند از تقلب در انتخابات جلوگیری کند، مطمین نیست.
همزمان بااین، نهادهای ناظر بر انتخایات نیز از برگزاری انتخابات شفاف با استفاده از این دستگاهها، مطمین نیستند.
یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان میگوید: «این دستگاه قادر نیست که افراد زیر سن که ثبت نام کرده اند و استیکر دارند را شناسایی کند و کمیسیون هم نگفته که ۶۰۰ هزار رأی دهنده که از فهرست رأی دهندهگان بیرون شده اند چه مشکلی داشتند آیا تکرار نامهای رأی دهندهگان بود یا افراد زیرسن را شناسایی کرده بودند.»
در اعلامیه اداره تدارکات ملی آمده است که حکومت، این دستگاهها را به ارزش بیشتر از ۱۴ میلیون یورو خریداری کرده است. منابعی از این اداره میگویند که حکومت بیشتر از چهارمیلیون یوروی دیگر را برای خریداری دستگاه مرکزی یا سرور دستگاههای شناخت بایومیتریک هزینه کرده است و حکومت به شکل مکمل مالکیت این سیستم را در کشور به دست آورده است.
Comments are closed.