احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۲۸ ثور ۱۳۹۲
علمای دینی در نشستی در کابل گفتهاند که حملات انتحاری در دین اسلام مشروعیت ندارد.
لحظاتی پیش از شروع جلسۀ علمای دینی در کابل، در یک حملۀ انتحاری در این شهر ۱۵ تن کشته و نزدیک به ۴۰ فرد ملکی زخمی شدند. نه تن از کشتهها افراد ملکی و شش تن دیگر از پرسونل نیروهای بینالمللی تحت فرمان ناتو اند.
چند سال است که حملات انتحاری طالبان در افغانستان از میان مردم ملکی به شمول زنان و کودکان قربانی میگیرد. این حملات به مرور زمان به مشکل اصلی نیروهای خارجی و افغان تبدیل شده است. مهاجمان انتحاری از هر نوع تاکتیکی به شمول جاسازی مواد انفجاری در دستار، استفاده کرده اند. در یک مورد، مهاجم انتحاری مواد انفجاری را در اطراف آلت تناسلیاش جا به جا کرده بود. آنها، مکانهای عامه به شمول مساجد را هدف قرار داده اند.
در چند سال گذشته همواره علمای دینی افغانستان مورد انتقاد قرار داشته اند که درباره موضوعاتی چون نشر برخی سریالهای تلویزیونی حساسیت نشان میدهند، اما در مورد حرمت انتحار در اسلام موضعگیری نمینمایند. موضع علمای دینی هرچند از نظر قانون الزامآور نیست، اما آنها در بسیاری نقاط به ویژه در مناطق روستایی تاثیرگذاراند و به رییسجمهور افغانستان نیز مشوره میدهند.
روز پنج شنبه، دهها تن از علمای دینی در کابل جمع شدند و در مورد حملات انتحاری طالبان به بحث پرداختند. آنها حملات انتحاری را محکوم کردند و تأکید نمودند که این حملات از سوی کسانی انجام میشود که تفکر دینی شان ضعیف است و از سوی دیگران مورد استفاده قرار می گیرند.
ملا تورجان، یکی از این علمای دینی گفت که حملات انتحاری به هیچ صورت در اسلام جواز ندارد. به گفته او، انتحارکنندهگان از سوی استخبارات خارجی آموزش میبینند و مورد استفاده قرار میگیرند: «این فیصله خداوند است، کسی که مسلمان را بکشد، جزایش جهنم است. خداوند متعال در قرآن کریم فرموده است که نفس های خود را به قتل نرسانید و به قصد، انسان ها را در وضعیت هلاکت قرار ندهید».
مقام های افغانستان معمولاً طراحی حمله های انتحاری را به حلقات و استخبارات بیرونی نسبت می دهند. اما عاملان این حمله ها بیشتر افغان هایی از مناطق قبایلی جنوب و جنوب شرق افغانستان هستند که برای آموزش های دینی به مناطق قبایلی پاکستان رفته اند.
صبغت الله مجددی، دیگر اشتراک کننده این جلسه گفت که مهاجمان انتحاری ابتدا از سوی استخبارات کشور همسایه پاکستان (آی اس آی) شستشوی مغزی شده، بعداً برای جهاد به افغانستان فرستاده می شوند: «آنها فکر می کنند که مستقیماً به جنت خواهند رفت، اما حقیقت این است که مستقیماً به دوزخ خواهند رفت، زیرا خودکشی به شکلی که به دیگران هم ضرر برسانند، دیگران را از بین ببرند، در اسلام جایز نیست».
اشتراک کنندگان این برنامه حملات انتحاری را عملی «ضداسلامی و ضدبشری» عنوان کردند و افزودند که مردم افغانستان در ده سال گذشته از این ناحیه رنج و خسارت زیادی دیده اند.
تبلیغات فرهنگی و حرام اعلام نمودن حملات انتحاری از سوی علمای دینی، می تواند بخشی از راه حل باشد. اما، مردم انتقاد می کنند که عاملان حملات انتحاری وقتی از سوی نهادهای امنیتی بازداشت می شوند، باید به جزای اعمال شان برسند.
یک باشنده کابل در نشست علمای دینی گفت: «در این حملات اطفال مسکین کشته می شوند، غریب ها در روی سرک ها کشته می شوند. از دولت تقاضا داریم که حمله کنندگان انتحاری را وقتی دستگیر می کنند، مجازات کند».
حامد کرزی در چند مورد انتحارکنندهگان بازداشت شده را آزاد کرده است. ممکن است هدف او از آزادی این افراد، تغییر ذهنیت کسانی باشد که علیه دولت افغانستان می جنگند، اما نتیجه برعکس است. زیرا مقامهای امنیتی افغانستان از بازداشت دوباره شماری از افراد آزاد شده خبر داده اند.
Comments are closed.