احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:چهار شنبه 17 جدی 1393 - ۱۶ جدی ۱۳۹۳
شورای عالی صلح افغانستان میگوید که کشور چین در مورد گفتوگوهای صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان دیدگاهی کلان و راهبردی دارد.
معصوم استانکزی، دبیر شورای عالی صلح در گفتوگو با بیبیسی در کابل گفت که دولت افغانستان نسبت به سهمگیری چین در روند صلح دولت افغانستان خوشبین است و آن را مثبت ارزیابی میکند.
آقای استانکزی افزود که چین به عنوان همسایه بزرگ افغانستان از بیثباتی در منطقه تشویش دارد و میترسد که به تدریج قربانی خشونتهای منطقه شود.
او میگوید که دیدگاه بیشتر کشورهای منطقه از جمله چین نسبت به افغانستان تغییر کرده و «بیشتر به عوامل اصلی و ریشههایی که سبب تشدید و ادامه خشونتها میشود» فکر میکنند.
پیش از این مقامهای گروه طالبان سفر هیأتی به نمایندهگی از این گروه به چین را تأیید کرده است.
آقای استانکزی گفت که نقش چین در روند صلح افغانستان «مثبت و فعال» خواهد بود و انتظار میرود که میانجیگری چین زمینه گفتوگوهای مستقیم میان نمایندهگان دولت افغانستان و اعضای اصلی و معتبر گروه طالبان را فراهم کند.
حدود ۱۰۰ روز از آغاز به کار حکومت وحدت ملی افغانستان میگذرد. اشرف غنی، رییس جمهوری در نخستین هفتههای کاری خود به چین سفر کرد و با مقامهای این کشور گفتوگوهایی در مورد مذاکره با طالبان انجام داد.
شورای عالی صلح افغانستان میگوید که نقش چین در روند صلح دولت افغانستان به چهار بخش متمرکز خواهد بود؛ بهبود روابط و تقویت همکاریهای منطقهای، مبارزه علیه تروریسم و جلوگیری از ادامه خشونتها در پرتو همکاریهای سه جانبه بین افغانستان، چین و پاکستان و فراهم آوری زمینه نشستهای رو در رو بین طرفهای صلح افغانستان.
آقای استانکزی گفت: «در مورد گفتوگوهای صلح، چین دید کلان و استراتژیک دارد، من در این مورد بیشتر خوشبین هستم.»
او میگوید که مشکلات زیادی نیز وجود دارد و دولت وحدت ملی هنوز مراحل اولیه خود را میپیماید و درگیر مصروفیتهای داخلی است، اما همین که مسایل داخلی انسجام پیدا کنند، صلح در اولویت خواهد بود.
دولت افغانستان در زمان حاکمیت سیزده ساله حامد کرزی، تلاشهای گوناگونی برای کشاندن گروه طالبان پای میز گفتوگو به خرج داد، اما این تلاشها جایی را نگرفت و بی نتیجه ماند. در سال گذشته نیز که انتخابات جنجالی به درازا کشید، گفتوگوهای صلح متوقف و به حاشیه کشیده شد.
اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان با به کار گیری اصطلاح «مخالفان سیاسی» در تعریف از گروه طالبان، خواست به مخالفان مسلح دولت نشان بدهد که دولت همچنان به گزینه صلح پایبند است.
آقای استانکزی اما میگوید که اعضای گروه طالبان طرز دید سیاسی دارند، اما مسلحانه میجنگند و به این گروه هم میتوان مخالف سیاسی خطاب کرد و هم مخالف مسلح دولت.
دبیر شورای عالی صلح میگوید که افغانستان حالا وارد مرحله جدیدی شده و مسوولیت امنیت این کشور دیگر در دست نیروهای امنیتی افغان است و نیروهای خارجی که بهانه جنگ شورشیان بود، به فعالیتهای رزمی خود در افغانستان پایان داده اند.
در همین حال منابع آگاه از جریان گفتوگوهای صلح دولت افغانستان میگویند که تلاشها از مجاری مختلف در چین، پاکستان، قطر و داخل افغانستان جریان دارد تا زمینه دیدار نمایندگان دولت و گروه طالبان فراهم شود.
شورای عالی صلح میگوید که بحث روی دفتر و مکان نیست بلکه برای افغانستان افراد مذاکره کننده اهمیت بیشتری دارد؛ این که چه کسی با دولت به نمایندگی از طالبان صحبت میکند.
گروه ‹دولت اسلامی› در افغانستان حضور دارد؟
آقای استانکزی در بخشی از صحبتهای خود به گروههای افراطی اشاره کرد که به قول او هر روز «زیر عنوانهای مختلف» به وجود آمده و با هم به رقابت و گاهی همکاری میپردازند.
او گفت که دولت سعی میکند که افغانستان را از این رقابتها و همکاریهای شبکههای مختلف دور کند تا بتواند به گفتوگو با گروه طالبان تمرکز داشته باشد.
او در پاسخ به این سوال که آیا منظور از گروههای افراطی، گروههای شبیه گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) است گفت: «غیر محتمل هم نیست، حالاتی پیش می آید که یکی از یک جریان دلزده شد، فوراً در جستجوی این است که در کجا بستر ایجاد کند.»
او گفت: «شما نمیتوانید مفکوره و فکر را محدود به مرز ها کنید. در شبکههای اجتماعی هر لحظه معلومات تبادله میشود، فیسبوکها را ببینید، در اینترنت شبکههایی ایجاد شده که اثرات خود را دارند و از لحاظ تبلیغات و جلب و جذب تاثیراتی دارند.»
او از گروه دولت اسلامی و سایر گروههای تندرو اسلامی به عنوان تهدیدی بزرگ برای افغانستان یاد کرد و گفت که این گروهها میتواند برای ادامه خشونتها زمینه سازی کند.
Comments are closed.