احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۳۱ حمل ۱۳۹۲
با فرارسیدن روز جهانی کتاب، نهاد فرهنگی «شهر کتاب» نمایشگاهی را در شهر کابل برگزار کرد. هدف از این نمایشگاه تقویت کتاب خوانی و فرهنگ استفاده از کتاب در جامعه افغانستان عنوان شده است.
نمایشگاه «شهر کتاب» که در کابل برپا شده، قرار است تا یک هفته ادامه یابد. در کنار معرفی کتابهای مختلف در این نمایشگاه، انتظار میرود سایر برنامههای فرهنگی نیز به منظور تشویق مردم به کتاب خوانی نیز برگزار شوند.
در این نمایشگاه ۱۳ هزار جلد کتاب به نمایش گذاشته شده است. علاوه بر کتابهای منتشر شده در افغانستان، کتابهای چاپ ایران و پاکستان و کتابهای انگلیسی نیز در این نمایشگاه دیده میشوند.
نجیب الله منلی، از برگزار کنندهگان این نمایشگاه به خبرنگاران گفت تلاش میشود تا ناشران و کتاب فروشان به شکل هماهنگ در عرصه چاپ و نشر کتاب فعالیت کنند: «در شرایطی قرار داریم که فرهنگ کتاب خوانی هنوز در کشور رشد نکرده، ما میخواهیم کتاب فروشان و ناشران در روحیه همکاری با هم کار کنند».
کتاب ناکافی
بر اساس آمار رسمی، در حال حاضر افغانستان ۱۲ میلیون باسواد دارد، ولی سالانه تنها یک میلیون کتاب در این کشور فروخته میشود. این در حالی است که سالانه تنها یک هزار جلد کتاب در افغانستان به چاپ میرسد.
آقای منلی گفت در صورتی که نیازمندیهای کتاب در داخل افغانستان برآورده شود، نه تنها در رشد فرهنگ کمک میکند، بلکه زمینه کار برای دهها هزار افغان فراهم میگردد. منلی از حکومت افغانستان خواست تا مالیه چاپ کتاب را کاهش دهد و به این ترتیب زمینه چاپ کتاب در داخل را فراهم کند.
با آن که در ده سال گذشته چاپخانهها و ناشران زیادی در افغانستان به فعالیت آغاز کرده اند، اما بازار کتابهای چاپ ایران و همچنین کتابهای انگلیسی در کتاب فروشی ها گرم است.
آقای منلی میگوید سالانه حدود یک میلیون جلد کتاب در افغانستان به فروش میرسد اما با آن هم کتابهای مورد نیاز در بازار بسیار کم است: «کتابهایی که مورد نیاز ماست، عرضه آنها بسیار کم است. اگر ما بتوانیم نیازها را تشخیص دهیم، تقاضا فوق العاده بلند خواهد رفت».
غلام نبی فراهی، معین وزارت اطلاعات و فرهنگ در این نمایشگاه، افغانها را به ساختن کتابخانههای کوچک در خانههایشان تشویق کرد: «متیقن هستم کسانی که به کتاب علاقه دارند، بهترین دوست کتاب است و یا انسانها باید دوستی داشته باشد که کتاب خوان باشد».
مشتریان کتاب
دانشجویان، استادان دانشگاه، فرهنگیان و معلمان مشتریان اصلی چنین نمایشگاهها هستند. آنهایی که برای خرید کتاب در این نمایشگاه آمده اند، میگویند که توانسته اند ۵۰ درصد کتاب های مورد نیاز خود را به دست آورند.
فریدالله، دانشجوی دانشگاه گفت جامعهیی که با کتاب سر و کار دارد همیشه موفق بوده است: «مردمی که کتابخوان هستند، طرز عمل، هدف و سخن خود را میدانند؛ اما جوامعی که کتاب نمیخوانند، همه راه را گم میکنند و نمیدانند که به کجا میروند».
Comments are closed.