احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:17 قوس 1392 - ۱۶ قوس ۱۳۹۲
هزاران تن از شهروندان کشور روز گذشته طی یک راهپیمایی اعتراضآمیز در کابل، از دولت خواستند که جلو توهین به ملیتها و اقوام ساکن کشور را بگیرد.
معترضان از میدان «دهمزنگ» تا مقر پارلمان به راهپیماییشان ادامه داده و خواستار مجازات کسانی شدند که مانع وحدت و همزیستی مسالمتآمیز میان شهروندان کشور هستند.
اخیراً مسوولان تلویزیون خصوصی ژوندون و یکی از جنرالان حکومت پیشین، اقوام غیر پشتون (افغان) ساکن کشور را «حرامی»، «مهاجر» و… خوانده بودند.
اعتراضکنندهگان از حکومت خواستهاند که مسوولان تلویزیون ژوندون و جنرال طاقت را به خاطر تفرقهافگنی میان اقوام ساکن کشور به دادگاه کشانیده و قانون را بالای آنها تطبیق نمایند.
آنها در این راهپیمایی، با حمل شعارهایی از قبیل «هر نوع تبعیض و امتیاز بین اتباع افغانستان ممنوع است»، «جامعۀ خود را از لوث مخربین پاکیزه میخواهیم»، «افغان، تاجیک، هزاره، ازبیک و … برابر اند»؛ خواستار محاکمۀ مسوولان تلویزیون ژوندون و جنرال طاقت شدند.
به گفتۀ آنان، با تبعیض و نژادپرستی، مدنیت در افغانستان شکل نمیگیرد.
شفیق شرق یکی از اشتراک کنندهگان راهپیمایی روز گذشته، به روزنامۀ ماندگار گفت: هیچکس حق ندارد به اقوام ساکن کشور توهین کند؛ چون مردم افغانستان همه برادر و برابر هستند و هیچ قومی بر قومِ دیگر برتری ندارد.
این معترض همچنان گفت، ما خواستار به دادهگاه کشانیدن کسانی هستیم که به مردم افغانستان اهانت میکنند و در میان آنان تفرقه میاندازند.
آقای شرق با اشاره به سخنان اخیر رییسجمهور کرزی میگوید، تنها توصیههای اخلاقی رییسجمهور کافی نیست؛ باید چهرهها و رسانههای مشخصی که سبب تفرقه میان اقوام ساکن کشور میشوند، به دادگاه معرفی شوند.
در این حال، عبدالله خداداد از فعالان جامعۀ مدنی و یکی از اشتراککنندهگان راهپیمایی دیروز میگوید، دلیل راهپیمایی اعتراض در برابر تمامیتخواهی، برتریجویی و نژاد پرستی سازمان یافتۀ شماری از چهرههای شناخته شده است که با گستاخی تمام به همۀ مردم افغانستان اهانت کرده اند.
آقای خداداد همچنان افزود: «حکومت همهیی این گستاخیها را نادیده میگیرد، این نادیده گرفتن را ما همسویی با این چهرههای تفرقهانداز میپنداریم؛ به همین اساس ما راهپیمایی اعتراضآمیزی را راهاندازی نمودیم تا به حکومت و جهان بگوییم که مردم متوجه همهچیز هستند، صدای خود را بلند میکنند و در زمانش محاسبۀ خود را نیز میکنند.»
عبدالله خداداد با اشاره به استقبال شورای ملی از اعتراضکنندهگان بیان داشت، نمایندهگان شورای ملی برای جمع معترض وعده سپردند که آنها صدای شان را انتقال داده و خواستهایشان را در نظر میگیرند.
بحث قومیت در پی جنجالها در پارلمان و به ویژه پخش برنامه تلویزیون ژوندون، در شبکههای اجتماعی هم به صورت گستردهیی بازتاب یافته است.
اعتراض کنندهگان با صدور قطعنامۀ ۵ مادهیی از مصوبههای شورای ملی درمورد تذکرۀ تابعیت حمایت کردند و حرکات اخلالگرانه در داخل شورای ملی را تقبیح کردند.
روز پنجشنبه رییسجمهور کرزی نیز برخی از رسانهها را به نفاق افگنی در کشور متهم کرد و هشدار داد که از این پس با اینگونه تلویزیونها برخورد خواهد کرد.
هارون مجیدی
Comments are closed.