احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:سه شنبه 27 میزان 1395 - ۲۶ میزان ۱۳۹۵
شرکت برق افغانستان (برشنا) فهرست کسانی را که پول برق مصرفی شان را پرداخت نکرده اند، نشر کرد. در این فهرست نامهای ۲۰۹۹ تن در کابل ذکر شده که حدود سه میلیارد افغانی قرضدار هستند.
براساس اظهارات مسوولان شرکت برشنا، اشخاص و ادارات مختلف از این شرکت قرضدارند، چنانچه دفتر ریاست جمهوری، مقامهای حکومتی، شرکتهای مخابراتی، شهرکهای رهایشی شرکتهای تولیدی و کارخانهها پول برق شان را نپرداختهاند.
وحیدالله توحیدی، سخنگوی شرکت برشنا روز دوشنبه در یک نشست خبری در کابل گفت که فهرست قرضداران شرکت برشنا با هماهنگی ریاست جمهوری و شورای وزیران تهیه شده است: «نظر به هدایت مقام ریاست جمهوری آن عده از اشخاص و افرادی که پول خود را نمیپردازند، نامهای آنها با قوماندانی امنیه، لوی سارنوالی و مطبوعات شریک میشود.»
فهرست قرضداران
بر بنیاد فهرستی که شرکت برشنا در اختیار رسانهها قرار داده است، مصرف انرژی برق مقبره برهانالدین ربانی در ۱۲ دوره «۸۶۱۲۰۲» افغانی، عبدالرب الرسول سیاف در شش دوره «۱۴۸۲۸۶۵» افغانی، سید منصور نادری در پانزده دوره «۱۳۲۳۸۱» افغانی، ریاست جمهوری در سه دوره «۵۳۱۲۲۴» افغانی، حاجی الماس زاهد نماینده پارلمان و مشاور رییس جمهور در ده دوره «۱۳۰۷۰۶۷» افغانی، نجیبالله کابلی در سه دوره «۸۰۰۹۹۳» افغانی شده است.
در این فهرست چندین شبکهتلویزیونی از جمله آیینه، تمدن، دعوت، نورین، ژوندون و شرکتهای مخابراتی ام.تی.ن، اتصالات و افغانبیسیم نیز دیده میشوند. شرکت برشنا همچنان فهرست دیگری از قرضدارانی را پخش کرده که باقیداری شان به بیش از ۱۰۰ هزار افغانی میرسد. در این فهرست نام عبدالرشید دوستم، معاون اول ریاست جمهور نیز دیده میشود که «۳۴۸۸۰۸۵۱» افغانی پول صرفیۀ برق را نپرداخته و «۱۶۵۹۶۲۹» افغانی نیز هزینۀ برق دو مهمانخانه معاون اول رئیس جمهور است که تاکنون پرداخت نشده است.
فهرست دیگر شرکت برشنا نشان میدهد که کریم خلیلی، معاون دوم رئیس جمهور پیشین «۵۳۲۳۴۶۷» افغانی از این شرکت قرضدار است. همچنین لالی حمید زی نماینده پارلمان و خویشاوندانش «۱۰۷۸۷۸۳» افغانی از شرکت برشنا قرضدار هستند.
آقای توحیدی گفت آن عده قرضدارانی که بیشتر از ۱۰۰ هزار افغانی قرضدار هستند، میتوانند قرض شان را قسط وار بپردازند. به گفته توحیدی از تمام قرضداران تنها ۶۰ درصد آنها حاضر به پرداخت پول برق شدهاند. در حالی که ۴۰ درصد دیگر جاضر به پرداخت این پول نیستند.
توحیدی گفت: «به مقروضین وعده میدهیم، اگر اینها توان پرداخت یکبارگی را ندارند، اینها به ریاست برق کابل یا شرکت برشنا تشریف آورند و ما این پول را قسط میکنیم تا قسط وار پول شان را بپردازند.»
محبالرحمان مومند، رییس برق کابل نیز در این نشست گفت که بارها به این قرضداران برای پرداخت قرضهای شان گوشزد کردهاند، اما به این هشدارها توجهی نشده است.
آقای مومند افزود که شرکتهای تجارتی نیز بیش از ۷۰۰ میلیون افغانی قرضدار هستند: «از سالهای متمادی فابریکهها به دلایل نامعلوم، نتوانستند که فایده به دست آورند، فابریکه را رها کرده ولی متاسفانه پول برشنا را تادیه نکردهاند.»
براساس اظهارات رییس برق کابل ساحات رهایشی نیز بیش از ۹۰۰ میلیون افغانی از پول برق قرضدار است.
برشنا وعده کرد که در آینده نزدیک لیستی از قرضداران این شرکت در ولایات را نیز تهیه و در اختیار رسانهها قرار میدهد.
این در حالیست که افغانستان خود توانایی تولید برق را ندارد و مقدار اندکی از برق مورد نیاز این کشور از بندهای برق تامین میشود. افغانستان با وارد کردن برق از کشورهای ازبیکستان، تاجیکستان و ترکمنستان پایتخت و شماری از ولایات را در شمال این کشور روشن کرده است.
Comments are closed.