احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:شنبه 9 جدی 1396 - ۰۸ جدی ۱۳۹۶
لسآنجلس تایمز/
با وجود آنکه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری امریکا مدعی تقویت نفوذ این کشور در جهان بوده، اما رهبران خارجی شاهد عقبنشینی و افول امریکا هستند.
زمانی امریکا رهبری کمپین مبارزه با تغییرات آبوهوایی در جهان را به عهده داشت که اکنون به لطف ترامپ چین رهبری آن را به عهده گرفته است. این در حالی است که روسیه از طرف دیگر رهبری مذاکرات صلح سوری را که زمانی تمرکز اصلی دولت امریکا بود، به عهده گرفته است.
در عین حال مسکو تنها به دنبال آن بوده که از مقامهای دولت امریکا به عنوان ناظر به این مذاکرات صلح دعوت کند. فرانسه و آلمان نیز اکنون بعد از آنکه دونالد ترامپ از تزلزل در حمایت دولتش از اعضای ائتلاف نظامی ناتو سخن گفت، چشمداشت اصلی این کشورها برای حمایت محسوب میشود.
در عین حال از سوی دیگر و در مساله فلسطین نیز امریکا زمانی تنها میانجیگر مورد قبول دو طرف بود، اما بعد از تصمیم ترامپ برای اعلام یک جانبه شهر قدس به عنوان پایتخت اسرائیل منزوی شده است.
به رسمیت شناختن قدس جدیدترین مثال از تصمیمهای دولت ترامپ است که انزوای امریکا را در پی داشتند که با وجود خوشحال کردن اسرائیلیها موجب خشم فلسطینیها و خنثی شدن چندین دهه اتفاق نظر بینالمللی بر سر مساله فلسطین شد.
دونالد ترامپ در سخنرانی جامع چند روز پیش خود درباره امنیت ملی بر آنچه گسترش یافتن نفوذ امریکا در سراسر جهان خواند، تاکید کرد، اما یکسال بعد از آغاز ریاست جمهوری او بسیاری از رهبران بینالمللی، دیپلماتها و کارشناسان سیاست خارجی اتفاق نظر دارند که کارها و سیاستهای او تنها باعث کاهش نفوذ امریکا و یا غیرسازنده کردن این نفوذ شده است.
ترامپ در زمینه برخی مسائل سیاسی مواضعی اتخاذ کرد که صلاحیت امریکا را زیرسوال برد یا آن را بیاعتبار کرد حتی در کشورهایی که از دولت ترامپ تحسین کردند مثل هند نگرانی از بابت پیشبینی ناپذیری او وجود دارد. آنها از خود میپرسند آیا ترامپ شریک قابل اعتمادی است یا خیر.
بسیاری از کشورهای جهان انزواگرایی ترامپ را تایید میکنند.
مانوج جوشی، یک کارشناس اندیشکده بنیاد پژوهشی آبزرور در دهلی نو گفت: رئیسجمهور امریکا توانسته همه چیز را وارونه کند بنابراین شانس اینکه امریکا در وضعیت فعلی یک راهبرد امنیت ملی معتبر و منسجم در پیش بگیرد، زیاد بالا نیست.
یک مساله دیگر شکاف مشهود میان رئیسجمهوری امریکا و بسیاری از مقامهای دولت او از جمله مشاوران ارشد امنیت ملیاش است.
در عین حال سخنرانی ترامپ درباره راهبرد امنیت ملی قرار بود سند ۷۰ صفحهای مربوط به این راهبرد را برای مردم تشریح کند، اما در ارتباط با یکسری مسائل کلیدی سخنرانی ترامپ با محتوای سند مغایرت داشت. به عنوان مثال ترامپ در این سخنرانی لفاظیهای مثبتی درباره روسیه و چین ایراد کرد در حالی که در سند از این دو دولت به عنوان رقیبان امریکا نام برده شده و روسها متهم به در پیش گرفتن تاکتیک براندازی شدهاند و بر لزوم مقابله با این دو قدرت رقیب تاکید شده است.
در نهایت آنچنان که امریکا افول پیدا میکند قدرتهای دیگر مثل چین، روسیه و ایران مشتاقانه در حال پر کردن خلأ ناشی از نقش آن هستند.
Comments are closed.