احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





آیا گوگل سبب کُندذهنی می‌شود؟

گزارشگر:سه شنبه 3 دلو 1396 - ۰۳ دلو ۱۳۹۶

بخش ششم/

mandegar-3◄نویسنده: نیکولاس کَر
◄برگردان: جمیل شیرزاد
◄نشرشده در مجلۀ اتلانتیک، شماره جولای/اگست ۲۰۰۸

یک سده پس از کشف ماشین بخار، انقلاب صنعتی بالاخره فلسفه و فیلسوفِ خود را پیدا کرد. حرکاتِ شمرده شده‌یی را که تایلر با سخت‌گیری بر کارگران تحمیل می‌کرد، در سراسر امریکا مورد استقبال شرکت‌های تولیدی قرار گرفت و پس از گذشتِ اندک زمانی این روش به سراسرِ دنیا تسری یافت. صاحبانِ شرکت‌ها، با استفاده از قواعد تایلر، بر بیشترین سرعت، بلندترین حدِ سودمندی و بیشترین بازده و تولید کارگران تمرکز می‌کردند و مطالعاتی را بالای زمان و حرکت‌های کارگران انجام می‌دادند تا کارِ کمپنی‌ و نقش کارگران را مشخص بسازند. تایلر قواعد خود را به نام قواعد ۱۹۱۱ یا روش‌های مدیریتِ علمی یاد می‌کرد و هدف از این قواعد را شناسایی و انطباقِ بهترین روشِ برای انجام هرکار در کمپنی‌های تولیدی عنوان می‌کرد. تایلر می‌خواست به این ترتیب، روند مدیریت کارهای تولیدی و میکانیکی را علمی بسازد. وقتی‌که سیستم تایلر در تمام فعالیت‌ها و دستورالعمل‌های کارهای شاقۀ تولیدی به کار گرفته شد، او به پیروان خود اطمینان داد که این روش نه‌تنها فعالیت کمپنی‌های تولیدی را بسامان خواهد کرد بلکه می‌تواند ساختار جامعه را از طریق اتوپیای’کفایت کامل‘ نیز اصلاح کند. تایلر اعلام کرد که در گذشته انسان مقدم بود اما در آینده سیستم مقدم خواهد بود.
سیستم تایلر تا هنوز هم در میان مردم وجود دارد؛ اخلاق کمپنی‌های تولیدی بر اساس همان سیستم در امریکا پایه‌گذاری شده است. در حالِ حاضر به لطف قدرتِ روزافزون مهندسانِ کمپیوتر و برنامه‌نویسانِ نرم‌افزارها بر زنده‌گی فکری ما، سیستم اخلاقیِ تایلر آرام آرام بالای ذهنِ ما نیز اقتدار خود را اِعمال می‌کند. انترنت یک ماشینِ خودکار است که برای جمع‌آوری، انتقال و دستکاری اطلاعات طراحی شده است و هدف اصلی گروه‌هایی که انترنت را برنامه‌ریزی می‌کنند این است که بهترین روش، دقیق‌ترین فارمول را برای محاسبۀ حرکتِ‌های ذهنِ استفاده‌کننده‌گان طرح کنند تا تمام زوایای کار فکری بشر را دریابند و آن را با تردستی جهت دهی کنند.
دفترِ مرکزی گوگل در یک نمای کوهستانی کالیفورنیا، کلیسای عالی انترنت است و آیینی که در میان دیوارهای این کلیسا تمرین می‌شوند، همان تایلریسم است. مدیرعاملِ گوگل، اریک اشمیت می‌گوید: «گوگل کمپنی‌یی است که براساس دانش اندازه‌گیری و محاسبه ایجاد شده است.» این شرکت می‌کوشد تمام فعالیت‌های مورد نظرش را قاعده‌مند یا سیستماتیک کند. با توجه به اطلاعات عظیمی که این کمپنی در زمینه رفتارهای انسانی از طریق موتور جست‌وجوی خود و یا سایت‌های دیگر به دست می‌آورد، نشریۀ بازرگانی هاروارد مدعی است که این کمپنی روزانه هزاران تجربه انجام می‌دهد و نتایج این تجربه‌ها را به منظور تصحیح محاسبه‌های عددی در زمینۀ جمع‌آوری معلومات توسط استفاده کننده‌گان و نحوۀ گزینش معانی مورد نظر از اطلاعات جمع‌آوری شده، به کار می‌بندد. همان روشی که تایلر برای کارهای فزیکی انجام داده بود، حالا گوگل در زمینۀ کار فکری انجام می‌دهد.
گوگل اعلام کرده است که هدفش تنظیم معلومات دنیا و در دسترس قرار دادن معلومات یاد شده در سراسرِ جهان است. این شرکت می‌کوشد معلومات جهان را مفید بسازد به همین دلیل می‌خواهد بهترین موتور جست‌وجو را ایجاد کند به گونه‌یی که به‌درستی بداند که جست‌وجوکننده چه می‌خواهد و دقیقاً خواست جست‌وجوکننده را برآورده سازد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.