احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





پیروی ارگ از ترامپ جست‌وجوی صلح در جنگ

گزارشگر:چهار شنبه 11 دلو 1396 - ۱۰ دلو ۱۳۹۶

پس از آن که رییس ‌جمهوری امریکا ایده مذاکره با شبه‌نظامیان طالبان را پس از یک سری حملات مرگبار رد کرد، دولت افغانستان روز سه‌شنبه اعلام کرد از این پس باید طالبان را در میدان جنگ شکست دهیم.
mandegar-3ترامپ دوشنبه در کاخ سفید در جمع خبرنگاران حملات اخیر گروه شبه‌نظامی طالبان را محکوم کرد و گفت ایالات متحده اکنون برای مذاکره آماده نیست. او متعهد شد: «آنچه را ما باید به اتمام برسانیم، به اتمام می‌رسانیم. مردم بی‌گناه کشته می‌شوند. میان بچه‌ها و خانواده‌ها بمب می‌گذارند، همه جای افغانستان مردم را می‌کشند. برای همین نمی‌خواهیم با طالبان گفت‌وگو کنیم. شاید زمانی برای این کار برسد اما به این زودی‌ها نخواهد بود.»
سخنان او ردی از یک پیروزی نظامی بر طالبان داشت؛ نتیجه‌ای که مقام‌های نظامی و دیپلماتیک امریکایی می‌گویند نمی‌تواند با منابع و نیروهایی که او مجوزش را داده است، حاصل شود.
شاه حسین مرتضوی، سخنگوی اشرف غنی، رییس‌جمهوری افغانستان گفت گرچه دولت، طالبان را به مذاکره تشویق می‌کند اما این حملات در کابل از جمله انفجار انتحاری شنبه که بیش از ۱۰۰ کشته بر جای گذاشت عبور از «خط قرمز» بود. او افزود: طالبان خط قرمز را رد کرد و فرصت صلح را از دست داد. حکومت از تمام ابزارها و امکانات خود علیه این گروه‌های تروریستی استفاده می‌کند. ما به این نتیجه رسیده‌ایم که صلح را دیگر باید در میدان‌های جنگ جست‌وجو کرد.
او تاکید کرد که دولت «فرصت‌های عظیمی» در اختیار طالبان قرار داد که باید از آنها استفاده می‌کردند. مرتضوی به صورت مشخص گفت که وقتی طالبان دست به کشتار غیرنظامیان می‌زند و مسئولیت آن را هم برعهده می‌گیرد، دولت باید از «تمام ابزارها» علیه آنها استفاده کند.
سخنگوی اشرف غنی گفت که پیش از این هم غنی هشدار داده بود که فرصت مذاکره برای گروه طالبان «محدود» است و حالا مشخص شده که این گروه از این فرصت استفاده نکرده است.
او همچنین گفت که پس از این درهای مصالحه تنها برای کسانی باز است که سلاح خود را زمین می‌گذارند و دست از کشتار مردم بر می‌دارند، اما موضع دولت در برابر کسانی که، به گفته او، «به دستور فرماندهان خود دست به کشتار می‌زنند»، «جدی و قاطع» خواهد بود.
از سوی دیگر، عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی هم گفته که گروه طالبان حاضر به مذاکره نیست و به «حملات تروریستی و کشتن زنان و کودکان ادامه می‌دهد». او بر مقابله و سرکوب این گروه و سایر گروه‌های همسو با آن تاکید کرده است.
در عین حال، قیام‌الدین کشاف، رییس شورای علمای افغانستان در همایشی گفته که اقدام به عملیات انتحاری نه در دین اسلام جایی دارد و نه در شریعت. فتوایی که روحانیان پاکستان درباره جایز بودن حملات انتحاری در خارج از پاکستان صادر کردند، ناقص است.
شماری از اعضای شورای عالی صلح افغانستان هم در این همایش حضور داشتند. عطاءالدین عضو این شورا گفت که اظهارات ترامپ روشن کرد که طرف صلح امریکا نیست، بلکه دولت افغانستان است. اگر طالبان حاضر به مذاکره است، باید با شورای عالی صلح وارد گفت‌وگو شود.
اما گروه طالبان با انتشار بیانیه‌ای به اظهارات ترامپ واکنش نشان داده و اعلام کرد که اظهارات رییس‌جمهوری امریکا نشان داد که «اختیار اصلی» صلح در اختیار امریکا است و نه دولت افغانستان.
براساس این بیانیه، از نظر گروه طالبان، استراتژی اصلی امریکا و طرفداران آن در افغانستان «جنگ و ادامه اشغال» است و نه «صلح و تفاهم». طالبان تاکید کرده که واکنش این گروه نسبت به این موضع تشدید جنگ خواهد بود.
با این حال، مشخص نیست دفتری که گروه طالبان در شهر دوحه، پایتخت قطر، برای انجام گفت‌وگوی صلح باز کرده به کارش ادامه می‌دهد یا بسته می‌شود.
این دفتر در سال ۲۰۱۳ به منظور زمینه‌سازی برای گفت‌وگوهای صلح باز شد، ولی تا حال هیچ گفت‌وگوی مستقیمی برای صلح بین دولت افغانستان و گروه طالبان انجام نشده است.
ترامپ سال گذشته دستور افزایش تعداد نیروهای امریکایی، حملات هوایی و سایر کمک‌رسانی‌ها به نیروهای افغان را اعلام کرد. نیکی هیلی، سفیر امریکا در سازمان ملل متحد هم این ماه اعلام کرد این استراتژی کارآمد است و شبه‌نظامیان را به سمت مذاکرات سوق می‌دهد. با این حال طالبان می‌گوید حملات مذکور پیامی به ترامپ است که سیاست خصمانه او کارایی ندارد.
یک شبه‌نظامی دیگر طالبان می‌گوید ایالات متحده به کشورهایی نزدیک می‌شود که روابطی با طالبان دارد تا این گروه را وادار کنند پای میز مذاکره بیایند. او گفت: ترامپ این حرف‌ها را برای مصرف داخلی می‌زند. او و تیمش هر کاری می‌کنند تا ما را پای میز مذاکره بیاورند.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.