احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:سه شنبه 22 جوزا 1397 - ۲۱ جوزا ۱۳۹۷
امری که شفافیت و موفقیت کارکرد یک اداره را تضمین میکند، استفادۀ آن اداره از آمار و ارقام دقیق و بناکردن محاسبههای خویش بر اساس آن آمار و ارقام است. با این حال، مسئولان ادارۀ مرکزی احصائیه میگویند، با آنکه این اداره سالانه آمار و ارقام احصائیهیی را در بخشهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی از طریق برآوردها، ارقام جاریه، تحلیلها و شیوههای گوناگون گردآوری و نشر میکند، اما فرهنگ استفاده از آمار و ارقام در وزارتها و ادارههای کشور هنوز هم پایین است.
پایینبودن ظرفیت تحلیلی در وزارتها و ادارههای کشور مهمترین علت این کار عنوان میشود.
حسیبالله موحد، معاون ادارۀ مرکزی احصائیه در گفتوگو با سلاموطندار، استفاده از ارقام را در ساختن و طرح راهبردها مهم میخواند و در این رابطه میگوید، نتایج برآوردهای استفاده از ارقام ادارۀ مرکزی احصائیه نشان میدهد که در ۱۷ سال گذشته دولت و بخش خصوصی در زمینۀ راهبردسازی صرفاً به میزان ۱۰ تا ۱۲ درصد از آمار و ارقام احصائیهیی استفاده کردهاند. این رقم در برخی از وزارتها به یک درصد میرسد. به گفتۀ آقای موحد، در سالهای اخیر تنها وزارتهای مالیه و اقتصاد و بانک مرکزی از ارقام نشرشده استفاده میکنند.
معاون ادارۀ مرکزی احصائیه تأکید میکند که اگر رقم استفاده از ارقام در بخش ساختن و طرح راهبردها از سوی همۀ وزارتها تا میزان ۱۰۰ درصد افزایش یابد و وزارتها تمامی تصمیمها را بربنیاد آمار و ارقام بگیرند، مشکلات تا ۸۰ درصد حل خواهد شد، اما تاکنون بیشترین استفاده را از ارقام نشرشدۀ این اداره، نهادهای خارجی و نمایندگیهای ملل متحد کردهاند.
آقای موحد در این پیوند یادآوری میکند که شماری از پژوهشگران کشور آمار و ارقام مورد نیازشان را از نهادهای خارجی میگیرند، در حالیکه اصل آن آمار و ارقام در نزد ادارۀ مرکزی احصائیه موجود است. به باور آقای موحد، این یک ویژگی عام در میان شهروندان کشورهایی است که تازه رو به توسعه نهادهاند.
از سوی دیگر، اقتصاددانان نیز باور دارند که استفادۀ وزارتها و ادارههای دولتی از آمار و ارقام برای حل مشکلات بهویژه معضل فقر و بیکاری در کشور سودمند واقع میشود.
رضا فرزام، استاد دانشکدۀ اقتصاد در دانشگاه کابل توضیح میدهد که استفاده از آمار و ارقام شناخت نسبتاً درستی از وضعیت جاری در کشور فراهم میسازد و این امر کمک میکند تا وضعیت به گونۀ بهتری تغییر یابد.
سرانجام، مسئولان ادارۀ مرکزی احصائیه میگویند، برای ترویج استفاده از آمار و ارقام برنامههای آموزشییی را روی دست دارند و در هر ولایت یک مرکز ارایۀ خدمات احصائیه نیز ایجاد شده است.
مسائلی چون تولید ناخالص داخلی، ناداری، بیکاری، عاید سرانه و… مسائلی است که ادارۀ مرکزی احصائیه در مورد آنها آمار و ارقام نشر میکند.
Comments are closed.