احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





طالبانی که در قطر خواب اند

- ۳۰ حمل ۱۳۹۲

منابع طالبان می‌گویند آن نماینده‌گان‎ شان که برای برنامۀ صلح به قطر رفته اند، بیشتر از یک سال می‌شود که با مقام‌های امریکایی هیچ مذاکره‌یی در مورد روند صلح نداشته اند و فکر نمی‌کنند به زودی مذاکره‌یی صورت بگیرد.
شماری از نماینده‌گان‎ طالبان در اوایل سال ۲۰۱۲ به قطر رفتند تا با مقام‌های امریکایی سر مذاکره را باز کنند. همزمان به برنامۀ امریکا برای خروج از افغانستان تا پایان سال ۲۰۱۴ به مذاکرات صلح با طالبان نیز تأکید می‌شد.
طیب آغا یکی از نماینده‌گان‎ طالبان است که در دوحه، پایتخت قطر به سر می‌برد. او قبلاً رییس دفتر ملا محمد عمر، رهبر گروه طالبان بوده است. مولوی شهاب الدین دلاور سفیر پیشین طالبان در عربستان سعودی، سهیل شاهین سفیر پشین طالبان در پاکستان، شیرمحمد ستانکزی وزیر صحت زمان طالبان، قاری دین محمد وزیر پلان رژیم طالبان، حافظ سید رحمان از بغلان و نماینده طالبان در دبی دیگر اعضای هیات طالبان در دوحه می‌باشند.
منابع طالبان که با این موضوع آشنایی دارند، به خبرگزاری رویترز گفته اند که آن‌ها پس از مذاکراتی که در ماه مارچ سال ۲۰۱۲ صورت گرفت، در بیشتر از یک سال گذشته هیچ گفت‌وگویی با امریکایی‌ها نداشته اند.
بسیاری از رهبران طالبان که اکنون در قطر زنده‌گی می‌کنند اوقات شان را بیشتر به امور خصوصی خانواده‌گی سپری می‌کنند. بسیاری از آن‌ها را می‌توان هنگام خریداری در بازارهای سربسته قطر دید که همراه با اطفال شان کراچی‌های پر از اجناس را به دست دارند.
یکی از منابع طالبان که نخواسته از او نام گرفته شود، گفته است: «ازجانب ایالات متحده امریکا امسال با ما تماسی گرفته نشده است». او افزوده است که هیچ تاریخی برای آغاز مجدد گفت‌وگوها تعیین نشده است.
گفتگوها بین ایالات متحده امریکا، پاکستان و طالبان در مورد راه حل احتمالی مسأله افغانستان در چند سال اخیر پیشرفت اندکی کرده است.
آغاز مجدد مذاکرات؟
محمد همت، قنسول افغانستان در دوحه می‌گوید: «طالبان تقاضا کردند که زندانیان شان تبادله شوند و به حیث یک گروه به رسمیت شناخته شوند، اما تا جایی که من می‌دانم، مذاکرات بیشتری صورت نگرفت».
او افزود که گفت‌وگوها در دوحه بین طالبان و ایالات متحده امریکا در سال ۲۰۱۲ در یک تاسیسات نظامی ایالات متحده امریکا صورت گرفت.
مقام‌های افغانستان هرچند به ضرورت مذاکره با طالبان تأکید می‌کند و در این راستا تلاش‌های زیادی نیز به خرج داده، اما تاهنوز مذاکرات رسمی با جنگجویان انجام نداده اند.
ماه گذشته حامد کرزی، رییس‌جمهور افغانستان به منظور تسریع تلاش‌ها برای افتتاح دفتر نماینده‌گی طالبان در قطر، جایی که مذاکرات بعدی صورت خواهد گرفت، به دوحه سفر کرد و با شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر مذاکره نمود.
کرزی در آغاز با طرح کشورهای غربی برای دادن دفتری در قطر برای طالبان مخالفت کرد. او نگران آن بود که دفتر قطر مبادا به طالبان مشروعیت سیاسی بدهد و کنترول حکومت افغانستان را در مورد تعیین سمت و سوی مذاکرات بعدی تحت تاثیر قرار دهد. اما در اواخر سال ۲۰۱۱ بر اثر فشار متحدین اش این پیشنهاد را قبول کرد.
همت علاوه نمود که ترکیه و عربستان سعودی نیز می‌خواستند میزبان دفتر نماینده‌گی طالبان باشند. اما یک مقام حکومتی افغانستان که با مذاکرات صلح آشنایی دارد، گفت که عربستان سعودی برای میزبانی از دفتر نماینده‌گی طالبان گزینه مطلوبی نبود، زیرا این کشور روابط بسیار استواری با پاکستان دارد.
مقامات افغانستان از مدت‌ها به این سو پاکستان را متهم به حمایت از طالبان می‌کنند و می‌گویند پاکستان حضور رهبران طالبان را تحمل می‌نماید تا از آنها در آینده به عنوان نیرویی در جنگ نیایتی و اعمال نفوذ در افغانستان استفاده کند.
نصرالله ستانکزی، مشاور حامد کرزی رییس جمهور افغانستان در امور حقوقی، به رویترز گفت که افتتاح دفتر دوحه برای طالبان می‌تواند جهت به راه انداختن مذاکرات مستقیم صلح با شورشیان کمک نماید و نفوذ پاکستان را در این پروسه محدود گرداند.
مقام‍‌های قطری در دسترس نبودند تا در مورد زنده‌گی نماینده‌گان‎ طالبان از آنها معلومات گرفته شود. دیپلومات‌ها می‌گویند که مقام‌های قطر مانع صحبت آن‌ها با رسانه‌های می‌شوند.
قنسول افغانستان در دوحه گفت: «آن‌ها (نماینده‌گان‎ طالبان) در دوحه فعال نیستند و از بسیار نزدیک توسط مقام‌های قطر نظارت می‌شوند. اما اجازه گردش و سفر کردن در این کشور را دارند».

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.