احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:هارون مجیدی/ 25 عقرب 1392 - ۲۴ عقرب ۱۳۹۲
سیمینار یک روزه برای مشورت و رأی زنی پیرامون برگزاری هر چه باشکوهتر جشن نوروز سال ۱۳۹۳ از طرف وزارت اطلاعات و فرهنگ در کابل برگزار گردید.
در این سیمینار شماری زیادی از شعرا، نویسندهگان، فرهنگیان، ژورنالیستان و اعضای رهبری کمیسیون ویژۀ برگزاری جشن نوروز حضور داشتند.
فرهنگیانی که در این سیمینار شرکت ورزیده بودند، پشنهادات خود را به کمیسیون ویژۀ برگزاری جشن ۱۳۹۳ سپردند و در پیوند به جشن نوروز، صحبت کردند.
دکتر سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ با بیان این که نوروز یکی از از دُرخشانترین و بهترین پدیدههای فرهنگی سرزمین ما است، گفت: «افغانستان سرزمین نوروز است و آمدن نوروز یاد آور تاریخ پُرشکوه سرزمین ما است.»
آقای رهین همچنان افزود، جایِ بسیار مُسرت است که این نوروز از سرزمین ما به کشورهای دیگر رفته و امروز مانند یک رسم جهانی از آن گرامیداشت میشود. وزیر اطلاعات و فرهنگ با اشاره به اسطورههای گذشتۀ تاریخی در پیوند به نوروز، افزود: «حقیقت این است که تاریخ دقیق پیدایش نوروز معلوم نیست، بلکه نوروز پدیدهییست برخاسته از تلاش و زحمتکشی تودههای معصوم در آغاز بهار که به جستجوی روزیِ حلال بیرون میبرآیند.»
آقای رهین همچنان نوروز را پیامآور صلح و سرزندهگی خواند و گفت نوروز در دهههای پسین مانند مادر سبز پوش گیسو سپید آمد اما سوگوارِ خُفتن بهترین فرزندانش در آغوش شهادت بود.
عبیدالله عبید وزیر تحصیلات عالی و معاون کمیسیون ویژۀ برگزاری جشن نوروز با بیان کارکردهای این کمیسیون، گفت، آنها برای غنامند شدن گرامیداشت از جشن نوروز سیمینارهای دیگری را نیز برگزار خواهند کرد و نظریات فرهنگیان را در این زمینه خواهند گرفت. پرتو نادری شاعر و پژوهشگر کشور و یکی از اشتراک کنندهگان این سیمینار با تأکید گفت، زمانی که تاریخ نبود، نوروز بود. استاد پرتو افزود: «نوروز مسافر سبز قبایی است که از سرزمین اسطوره میآید و زمانی که ما به نوروز نگاه میکنیم میبینیم که نوروز اول سیمای اسطورهیی دارد و بعد تاریخی؛ که در سیمای تاریخی آن میبینیم که این مسافر بارها با ناهنجاریهای گرفتار شده است؛ حتا او را با سنگ زده اند.»
پرتو نادری همچنان افزود، اگر کشورهایی که مصمم هستند تا از این جشن گرامیداشت کنند، یک نهاد فرهنگی زیر نام «نوروز» بسازند تا رویدادهای همین سرزمینها در آن انعکاس یافته و به نقاط دیگر جهان رسانده شود.
استاد نادری معتقد است: «حالا نوروز دیگر به هیچ قومی مربوط نیست، مربوط به همه اقوام و سرزمینها است، مربوط به یک حوزۀ تمدنی است که امروز این حوزۀ مرزهای مشخص و خطوط مشخصی از خود دارند و نوروز میتواند یک نقطه باشد تا تفاهم بسیار گُسترده میان مردمان و دولتهای این حوزه ایجاد کند.»
دُکتر شمس الحق آریانفر نویسنده و پژوهشگر کشور با بیان این که نوروز قدیمیترین و طبیعیترین جشن هستی است، گفت: «هیچ کشور دیگری جشنی ندارد همانند جشن نوروز که با طبیعت آغاز شود که با آن آسمان و زمین جشن میگیرد و نوروز جشن خلقت و طبیعت است.»
آقای آریانفر همچنان افزود: «همزمان با ثبتشدن این روز به عنوان جشن جهانی توسط سازمان ملل متحد و یونسکو یک ارزش سرزمین و حوزۀ تمدنی ما به عنوان ارزش جهانی شناخته شد و گفته شد این جشن با ریشۀ آریایی و قدمت چندین هزار ساله یک میراث با ارزش است.»
عبدالغفور لیوال رییس مرکز مطالعات منطقهیی در این سیمینار پشنهادی داشت تا دولت افغانستان در دانشگاههای کشور و یا در اکادمی علوم افغانستان، مرکزی را بسازد زیر نام نوروز که در آن فرهنگ و داشتههای سرزمین ما مورد مطالعه و پژوهش قرار گیرد.
در جریان این سیمینار پیامهای رییس جمهور و اکادمی علوم خوانده شد که در آنها یاد آوری شده بود تا جهت غنامدی گرامیداشت از نوروز ۱۳۹۳ تلاشهای زیاد صورت گیرد و شماری از نویسندهها هم به خوانش مقالات و نوشتههای خود در پیوند به رسمها و پیشینۀ نوروز پرداختند. قرار است جشن نوروز ۱۳۹۳ با اشتراک روسای جمهور بیش از ده کشور در تپۀ پغمان گرامیداشت شود. اعضای کمیسیون ویژۀ برگزاری جشن نوروز گفته اند که در این روز آنها برنامههای گوناگونی برای معرفی فرهنگ سرزمین برای مهمانانی که از کشورهای مختلف در این جشن خواهند آمد.
اعضای کمیسیون برگزاری جشن نوروز همچنان گفته اند که آنها در این روز برنامههای ویژۀ موسیقی محلی، ورزشی، نمایشگاههای کتاب و صنایع کشور، تیاتر، و عکس را برگزار خواهند کرد.
این کمیسیون همچنان گفته است، برای آثاری که در پیوند به نوروز نوشته شده است جایزۀ ویژۀ «نوروز» داده خواهد شد.
در پایان این سیمینار از رسانهها خواسته شد تا زمان برگزاری جشن نوروز برنامههای و صفحات ویژه در پیوند به نوروز داشته باشند.
Comments are closed.