احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





طرح بودجۀ ۹۳ به مجلس ارایه شد

گزارشگر:17 قوس 1392 - ۱۶ قوس ۱۳۹۲

وزارت مالیه بودجه ملی سال ۱۳۹۳ را به مجلس نماینده‎گان معرفی کرد. این وزارت می‌گوید که بیشترین بخش بودجه سال آینده به عرصه‌های امنیت، صحت و آموزش و پرورش اختصاص داده شده است.
مجموع بودجه سال آینده افغانستان ۴۴۴ میلیارد افغانی معادل ۷٫۹ میلیارد دالر امریکایی است. از این میان ۲۷۵ میلیارد افغانی بودجه عادی و حدود ۱۷۰ میلیارد افغانی بودجه انکشافی می‌باشد.mandegar
عمر زاخیلوال، وزیر مالیه افغانستان روز شنبه در جلسه عمومی مجلس نماینده‎گان گفت: «بودجه سال ۹۳ طوری طرح گردیده که از یک طرف مصارف مادی معقول دولت تمویل گردد؛ و از طرف دیگر پروژه‌های مهم که کار عملی آن‌ها آغاز می‌شود، تمویل گردد»
براساس اظهارت مقام‌های وزارت مالیه افغانستان، بودجه انکشافی افغانستان به صورت مکمل وابسته به کمک‌های جامعه جهانی است. افغانستان تنها می‌تواند ۴۴ درصد بودجه عادی را از عواید داخلی خود تمویل کند در حالی که ۶۶ درصد بودجه عادی نیز توسط کمک های جامعه جهانی تمویل می‌شود.
وزارت مالیه می‌گوید که بیش از ۹۵ میلیارد افغانی در بودجه سال آینده نسبت به بودجه سال جاری افزایش به چشم می‌خورد. دلیل اصلی این افزایش تخصیص پول بیشتر برای بخش‌های امنیتی، حقوق معلولان، افزایش حقوق متقاعدین و همچنین افزایش تشکیل در مکتب‌ها و دانشگاه‌های افغانستان می‌باشد.
زاخیلوال گفت بودجه سال ۱۳۹۳ بخش‌های مختلفی را در عرصه‌های امنیتی، صحت و انکشاف تمویل می‌کند: «این بودجه سبب می‌شود که سکتور امنیتی تقویت گردد. منابع بشری با دانش و تخصص تربیه گردد. عرضه خدمات صحی فراهم شود. زراعت تقویت شود و زیربناها مانند سرک‌ها، میدان‌های هوایی و بندها ساخته شوند».
در بودجه سال ۱۳۹۳ امتداد لین‌های برق به ولایات لوگر، خوست و پکتیا، ساخت جاده دوشی – بامیان، جاده ولسوالی ارغستان، جاده گیلان جاغوری، اعمار بند «شاه و عروس» و بند «پاشدان» هرات، و همچنان ترمیم بند «دهله» قندهار در نظر گرفته شده است.
در این بودجه، پول بیشتری برای وزارت‌های معارف و تحصیلات عالی در نظر گرفته شده است؛ زیرا در سال آینده، این دو وزارت در تشکیلات خود معلمان مکاتب و استادان دانشگاه‌هاط بیشتری را استخدام می‌کنند.
بودجه‌یی که تطبیق نمی‌‌شود
شماری از نمایندگان پارلمان افغانستان انتقاد می‌کنند که بودجه یی که تصویب می‌شود، تنها بر روی کاغذ باقی می ماند و در عمل تطبیق نمی شود.
محمد عبده، نماینده ولایت بلخ گفت: «بودجه‌یی که تصویب می‌شود، باید تطبیق شود. این بد خواهد بود که ما کتاب را تصویب کرده، روان کنیم و این‌ها (وزارت خانه ها) در خانه های میزشان این کتاب را نگهداری کنند و جفا و ظلم و بیدادگری را ملت افغانستان ببیند».
انتقاد نمایندگان این است که پول های هنگفتی برای پروژه ها زیربنایی در بودجه در نظر گرفته می شود و جامعه جهانی نیز این پروژه ها را تمویل می کند، اما به دلیل نبود ظرفیت در حکومت، این پروژه ها عملا تطبیق نمی شوند.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.