احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:6 دلو 1392 - ۰۵ دلو ۱۳۹۲
ایالات متحده امریکا و پاکستان پس از سه سال گفتوگوی استراتژیک خود را بار دیگر آغاز می کنند.
ایالات متحده امریکا و پاکستان نخستین بار «گفتوگوی استراتژیک» خود را در سال ۲۰۱۰، میان تنش های دیپلوماتیک آغاز کردند؛ اما این گفتوگوها به دلیل افزایش تنش معلق شد.
جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده امریکا ماه آگست سال گذشته در دیدار از اسلام آباد، آغاز دوباره گفتوگوها را اعلام کرد. کری قرار است روز دوشنبه (۷ دلو /۲۷ جنوری) با سرتاج عزیز، مشاور امنیت ملی پاکستان در واشنگتن ملاقات کند.
یک مقام امریکایی گفت که گفتوگوها احتمالا شامل هر دو بخش همکاریهای امنیتی و اقتصادی خواهد بود و همچنان «طرحی» را برای آینده روابط شکل خواهد داد. این مقام امریکایی به شرط فاش نشدن نامش به خبرگزاری فرانسه گفت: «نشیب و فرازهایی در روابط وجود داشته است. هر دو کشور تلاش زیادی به خرج داده اند تا با پشتکار این روابط را در یک و نیم سال گذشته استحکام ببخشند».
امریکا که پس از حملات یازده سپتمبر ۲۰۰۱ روابط دشواری با پاکستان داشته است، در صدد است تا اسلام آباد این کشور را در خروج نیروهایش از افغانستان یاری کند. این در حالی است که حکومت بارک اوباما به خاطر امتناع حامد کرزی از امضای موافقتنامه امنیتی، درمانده است. موافقتنامه امنیتی چهگونگی حضور شماری از سربازان امریکایی را پس از سال ۲۰۱۴ در افغانستان تعیین می کند.
یک مقام دیگر امریکایی در این مورد گفته است: «من فکر میکنم که تحلیل ما و پاکستان تقریباً مشابه است که خروج ناگهانی ناتو و امریکا ممکن است باعث بیثباتی [در افغانستان]، تشویق طالبان و دیگر گروههای شورشی، و همچنان از دست رفتن روحیه عناصر مهمی از مردم شود».
نوازشریف، نخست وزیر پاکستان در ماه اکتوبر سال گذشته در دیدار با اوباما وعده سپرد تا برای روابط بهتر با افغانستان و هند کار کند. با این همه، شریف در همکاری با ایالات متحده با محدودیتهای روبرو است. به عنوان مثال، هواداران اپوزیسیون او به رهبری عمران خان راه را برای عبور موترهای اکمالاتی ناتو به افغانستان بسته اند. علاوه بر این، پاکستان خود نیز با خشونت خانگی مواجه است. بر اساس گزارش اخیر «دیده بان حقوق بشر» بیش از ۴۰۰ شیعه مذهب سال گذشته توسط افراطگرایان در این کشور کشته شدند.
شجاع نواز، مدیر «مرکز شورای آتلانتیک جنوب آسیا» میگوید که شریف در واشنگتن «به عنوان یک شریک بالقوه قدرتمند شناخته میشود؛ زیرا او موقعیت سیاسی قوی دارد؛ چیزی که در مورد حکومت قبلی صدق نمی کرد». او همچنان می افزاید: «اما این که او یک شریک قوی واقعی باشد، بستگی به این دارد که او چه مقدار بتواند شرایط را در داخل پاکستان با ثبات بسازد و امریکا را کمک کند تا شرایط را در افغانستان با ثبات گرداند.
نواز گفت که پاکستان احتمالاً خواهان راه حلی برای عملیات مشترک توسط هواپیمای بی سرنشین است. این در حالی است که حمله هواپیمای بی سرنشین امریکایی بر مناطق قبیله ای پاکستان همواره مورد مناقشه بوده است.
پاکستان همچنان از کانگرس امریکا به خاطر تعلیق ۳۳ میلون دالر کمک انتقاد خواهد کرد. کانگرس امریکا اخیرا این کمک را تا آزادی «شکیل افریدی» داکتری که به سازمان استخبارات امریکا برای ردگیری اسامه بن لادن کمک کرد، به تعلیق انداخته است.
دنیل مارکی از «شورای روابط خارجی» می گوید که کانگرس باید سطح ۴۰۰ میلیون دالری کمک های دفاعی به پاکستان را نگه دارد؛ اما آن را باید به پیشرفت امنیت داخلی مرتبط کند؛ نه جنگ افغانستان.
Comments are closed.