احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:3 جوزا 1393 - ۰۲ جوزا ۱۳۹۳
یکی از مقامهای بانک چین اظهار داشته است که از دو سال به این طرف معاملات بانکهای چینی با بانکهای افغانستان تحت شرایط سخت امنیتی صورت گرفته است. این مقام اضافه کرده است؛ اما در سال جاری، به دلیل نا امنیها در ایالت شین جیانگ چین، شرایط معاملات با بانکهای افغانستان، به وخامت بیشتر گراییده است.
ایالت شمال غربی شین جیانگ با ۱٫۶ میلیون کیلومتر مربع ششمین ایالت بزرگ چین است. این ایالت در کنار افغانستان به طور عمده با جمهوریهای سابق شوروی، قزاقستان، تاجیکستان و قرغیزستان هم مرز میباشد. از حدود ۲۰ میلیون نفر جمعیت حدود ۸٫۳ میلیون آن ایغورها اند و در مجموع ۴۷ گروه مختلف قومی در این ایالت زندگی میکنند.
در ماههای گذشته در ایالت شین جیانگ حملات زیادی با استفاده ازچاقو و بمب صورت گرفته است. حکومت چین این حملات را به مسلمانان جدایی طلب نسبت میدهد. مقامات به این نظر اند که مسلمانان جدایی طلب میخواهند منطقه شین جیانگ را تحت نام «ترکستان شرقی» به یک منطقه خودمختار مبدل کنند. آژانس خبری «رویترز» از قول یک مقام بانکی چینی که نامش گرفته نشده است، گزارش داده است که «این وضعیت باعث متوقف شدن معاملات بانکی با بانکهای افغانستان گردیده است.» این مقام افزوده است که «محل آموزش مسلمانان جدایی طلب ترکستان شرقی، افغانستان است». به اساس اظهارات این مقام، همین مسأله باعث گردیده است. معاملات بانکی میان بانکهای افغانستان و بانکهای چین متوقف گردند.
«شین جیانگ» یا «مرز جدید»
در قرن ۱۸ روسیه و چین منطقه آسیای مرکزی ترکستان را میان شان قسمت کردند. در سال ۱۸۸۴، امپراتوری چین مناطق طبعیی کوهستانی خشک را که در شرق قرار دارد، رسماً تحت ساحه نفوذ خود درآورد و آنرا «شین جیانگ» یعنی «مرز جدید» نامگذاری کرد.
خبرگزاری «رویترز» نوشته است که بانک مرکزی چین سوالات مربوط به این قضیه را جواب نداده است اما بانک مرکزی افغانستان تایید کرده است که بانکهای چینی با شماری از بانکهای تجارتی افغانستان معاملات شانرا متوقف کرده اند.
در ایالت شین جیانگ چین روز پنجشنبه گذشته نیز در اثر یک حمله ۳۱ نفر کشته و ۹۴ نفر دیگر مجروح شدند.
پس از یک دوره کوتاه استقلال، «جمهوری ترکستان شرقی» در سال ۱۹۳۰، این منطقه از سال ۱۹۴۹ به این طرف به جمهوری خلق چین تعلق دارد. با وجودیکه اکثریت مردم این منطقه در فقر زندگی میکنند، اما شین جیانگ واقع در «جاده ابریشم» که از لحاظ تاریخی با اهمیت است، سرشار از منابع معدنی از جمله نفت و گاز طبیعی میباشد. حکومت چین تلاشهای استقلال جویانه ایغورها را در سالهای اخیر با شدت بیشتر سرکوب کرده است. از سالهای ۹۰ بدین طرف حکومت این کشور در شین جیانگ چون دیگر مناطق، چینیهای «هان» را مسکن گزین کرده است.
Comments are closed.