احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





آگاهان نظامی: جغرافیای جنگ در انتخابات دور دوم تغییر می‌کند

گزارشگر:ناجیه نوری/ 4 جوزا 1393 - ۰۳ جوزا ۱۳۹۳

در انتخابات دور دوم ریاست‏جمهوری میزان حملات طالبان بر مناطق جنوبی کاهش و در مناطق شمال و شمال شرقی به شدت افزایش خواهد یافت.
شماری از آگاهان نظامی با بیان این مطلب می‌گویند، در دور دوم انتخابات ولایات پکتیا، پکتیکا و کنر امن و مناطق شمال و شمال‌شرقی از جمله بلخ، بدخشان، کابل، کندز و هرات به شدت نا امن خواهد شد. mnandegar-3
به باور آنان، پاکستانی‌ها سخت در تلاش اند تا با مختل کردن امنیت مناطق شمالی و شمال‌شرقی افغانستان، رای حریف‌شان را در دور دوم انتخابات کم سازند.
آنان تاکید کردند، پاکستان با به میدان آوردن مولوی صدر که از جملۀ الکوزیی‌های شمال هلمند است و با برکنار کردن مولوی ذاکر قیوم و با ایجاد یک کمیته به رهبری مولوی ترابی، مولوی شیرین و چند نفر دیگر، سخت در تلاش است تا امنیت را در دور دوم انتخابات مختل سازند.
جاوید کوهستانی آگاه مسایل نظامی می‌گوید: «پاکستانی‌ها در تلاش اند تا در دور دوم انتخابات، جنگ را به سمت شمال افغانستان که حریف‌شان در این مناطق رای بیشتر دارد، بکشانند؛ زیرا پاکستان نمی‎خواهد هیچگاهی حریف سیاسی‎اش به قدرت برسد.»
کوهستانی افزود: « پاکستان با به میدان آوردن مولوی صدر که از جملۀ الکوزیی‌های شمال هلمند است و با برکنار کردن مولوی ذاکر قیوم و با ایجاد یک کمیته به رهبری مولوی ترابی، مولوی شیرین و چند نفر دیگر سخت در تلاش است تا امنیت را در زمان برگزاری انتخابات دور دو مختل سازند.
این آگاه نظامی، اما سطح حملات در مناطق پکتیا، پکتیکا و کنر را نسبت به دور گذشته خوب ارزیابی کرده می‌گوید، تمام تلاش‌ها برای مختل کردن امنیت در مناطق شمال است؛ بنابراین امنیت در این دور انتخابات در مناطق جنوب تفاوت چندانی نخواهد داشت.
وی تاکید کرد، پس احتمالاً دور دوم انتخابات از لحاظ امنیتی پر چالش‌تر خواهد بود، زیرا بسیار قریب به واقعیت است که پاکستانی‌ها ولایات بلخ، هرات، بدخشان، کابل و در مجموع مناطقی را که حریف پاکستانی‌ها رای بیشتر دارند، مورد حمله قرار بدهد.
او ایجاد مراکز خیالی در این دوره را بسیار نگران کننده عنوان کرده تاکید کرد: «از یک سو موضع‌گیری‌های نهادهای انتخاباتی بسیار پایین است و از طرف دیگر عدم امنیت می‌تواند بار دیگر زمینه را برای ایجاد مراکز خیالی فراهم کند».
این آگاه نظامی اضافه کرد، افزایش حدود ۴۰۰۰ سایت‌های انتخاباتی نشان می‌دهد که یک برنامه بسیار وسیع برای ایجاد مراکز خیالی طرح‌ریزی شده، زیرا در دور گذشته شاید تنها ۷۰ مرکز خیالی وجود داشت.
در همین حال، میردادخان نجرابی عضو کمیسیون دفاعی مجلس نماینده‌گان می‌گوید: «عدم امنیت در مناطق ناامن زمینه را برای ایجاد مراکز خیالی فراهم می‌کند».
وی تاکید کرد: «کمیسیون انتخابات به جای اضافه کردن سایت رای‌دهی در مناطق نا امن باید در مناطقی که جمعیت بیشتر دارند و از امنیت خوبی برخوردار اند، محلات رای‌دهی را اضافه کنند؛ اما کمیسیون برعکس در مناطقی که یا رای‌دهنده ندارد و یا هم امنیت وجود ندارد، سایت اضافه می‌کنند».
نجرابی تصریح کرد، درانتخابات دور اول بیش از ۷۵ درصد زنان مناطق جنوبی ظاهراً رای داده بودند؛ در حالی‌که از لحاظ فرهنگی رای دادن زنان در این مناطق با چالش‌هایی همراه است؛ بنابراین می‌توان گفت که صندوق‌ها به نام زنان در سایت‌های خیالی پر گردیده بود.
به گفتۀ این عضو مجلس، «در ۲۷ ولسوالی که از سوی نیروهای امنیتی به عنوان مناطق با تهدیدات بلند امنیتی گزارش شده و تنها در مرکز این ولسوالی‌ها انتخابات صورت می‌گیرد؛ نباید سایت اضافه گردد».
او همچنان گفت، نقش کمیسیون‌های انتخاباتی در جلوگیری از تقلبات بسیار مهم است؛ اما باید منتظر شد و دید که آیا این بار کمیسیون می‌تواند بی‌طرفی خود را حفظ کند یا اینکه مانند دور گذشته ما شاهد عدم بی‌طرفی کمیسیون خواهیم بود.
همچنان، جنرال نورالحق علومی عضو ستاد انتخاباتی داکتر عبدالله می‌گوید، برای جلوگیری از تقلبات و تخلفات انتخاباتی نباید در مناطق نا امن و کم جمعیت سایت اضافه گردد؛ زیرا انتخابات را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.
او تاکید کرد، ما در دور گذشته شاهد تقلبات سازمان یافته در مناطق نا امن بودیم؛ بنابراین کمیسیون انتخابات نباید در مناطق نا امن و کم جمعیت که کمتر از ۵۰۰ رای دهنده ندارد و یا اینکه مردان به جای زنان رای‌ می‌دهند، سایت اضافه کنند.
جنرال علومی همچنان گفت، هم طالبان و هم ای اس ای پاکستان در صدد مختل کردن امنیت دور دوم انتخابات اند.
وی افزود، چون برنامه و تلاش طالبان برای مختل کردن مناطق آسیب‌دیده و نا امن است؛ بنابراین نیروهای امنیتی باید برای تامین امنیت مناطق ناامن در روز انتخابات توجه جدی داشته باشند.
کمیسیون مستقل انتخابات در ۲۵ ثور نتایج نهایی انتخابات ریاست جمهوری را اعلان کرد که در نتیجه آن داکترعبدالله عبدالله با کسب ۴۵ در صد در جایگاه نخست و داکتراشرف غنی احمدزی با به دست‌آوردن حدود ۳۱ درصد رای در جایگاه دوم قرار گرفت.
به اساس قانون هرگاه هیچ از نامزدان ۵۰ جمع یک درصد آرا را تکمیل نکنند انتخابات دور دوم میان دو نامزد پیشتاز برگزار خواهد شد بنابراین به اساس اعلام نتایج نهایی، انتخابات دور دوم میان داکتر عبدالله عبدالله و داکتراشرف غنی احمدزی برگزار خواهد شد.
هرچند کمیسیون مستقل انتخابات به اساس قانون مکلف اند تا دور دوم انتخابات را دو هفته بعد از اعلام نتایج نهایی انتخابات، برگزار کند؛ اما به گفتۀ مسوولان کمیسیون انتخابات، به خاطر تامین شفافیت، دور دوم انتخابات به تاریخ ۲۴ ماه جوزا برگزار خواهند شد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.