احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:14 جوزا 1393 - ۱۳ جوزا ۱۳۹۳
بارک اوباما، رییسجمهور ایالات متحده امریکا از تبادله پنج زندانی طالبان با یک سرباز اسیر امریکایی دفاع کرد. اپوزیسیون جمهوریخواهان ایالات متحده امریکا در مورد این معامله از رییسجمهور انتقاد کرده است.
اوباما روز سه شنبه (۱۳ جوزا/ ۳ جون) گفت که با توجه به نگرانی در مورد صحت بویی برگدال و مکلفیتاش در آزادی نظامیان گرفتار شده امریکایی، فرصتی برای معامله سریع میدید: «ما از این فرصت استفاده کردیم.»
ایالات متحده امریکا در بدل آزادی این سرباز امریکایی پنج زندانی طالبان را از گوانتانامو آزاد کرد و به قطر فرستاد. قانونگذاران امریکایی شکایت کرده اند که رییس جمهور باید ۳۰ روز قبل به آنها در این رابطه اطلاع می داد. اما اوباما گفت که با کانگرس برای یک مدت در این رابطه مشوره شده است، اما فرصت برای مشوره کامل وجود نداشت.
«زندانیان رها شده برای افغانستان تهدید نیستند»
این پنج زندانی طالبان با میانجیگری دولت قطر با بویی برگدال سرباز امریکایی که در اسارت طالبان بود، تبادله شدند و پس از آزاد شدن از زندان گوانتانامو، به دولت قطر سپرده شده اند.
سفارت امریکا در کابل میگوید آزادی این زندانیان، تهدیدی را متوجه امنیت افغانستان نمیکند. جیمز کننگهم، سفیر ایالات متحده امریکا در افغانستان روز سه شنبه در یک کنفرانس خبری در کابل گفت: «ما موافقتنامهیی نداریم که آنها [زندانیان آزاد شده طالبان] را به افغانستان بیاوریم. در این مورد همواره توجه شده که آنها به دوحه خواهند رفت. من در مورد جزییات این معامله چیزی گفته نمیتوانم اما مطمین هستیم که آنها دیگر تهدیدی علیه امریکا و علیه افغانستان نیستند.»
این درحالی است که دولت افغانستان سپردن زندانیان طالبان به دولت قطر را محکوم کرده و گفته هیچ کشور خارجی حق ندارد شهروندان افغانستان را از یک زندان خارجی به زندان خارجی دیگر منتقل کند.
عبدالحق وثیق، معاون استخبارات طالبان، محمد فاضل مظلوم معاون وزیر دفاع طالبان، ملا خیرالله خیرخواه وزیر داخله طالبان، نورالله نوری والی طالبان در بلخ و محمد نبی عمری مسئول استخبارات طالبان در زابل از مطرح ترین چهره های نظامی و سیاسی طالبان هستند که با یک سرباز امریکایی از سوی ایالات متحده امریکا تبادله شده اند.
واکنش به حملات موشکی
در حالی که حکومت افغانستان از ایالات متحده امریکا خواسته است تا براساس موافقتنامه استراتژیک، در برابر حملات راکتی پاکستان با افغانستان همکاری کند اما سفیر امریکا گفت کشورش متعهد به واکنش نظامی نشده است.
در متن موافقتنامه استراتژیک بین افغانستان و امریکا آمده است که ایالات متحده امریکا تجاوز بیرونی به افغانستان را موجب نگرانی شدید خود میپندارد و در صورتی وقوع چنین رویدادی طرفین اقدامات سیاسی، اقتصادی و نظامی را مطابق با قوانین اساسی شان انجام میدهند.
ولی آقای کننگهم گفت: «در رابطه به موافقتنامه استراتژیک، من سند را فعلاً پیش رویم ندارم، اما این موافقتنامه نیروهای امریکا را متعهد به کدام عملکرد نظامی نمیکند.»
سفیر امریکا گفت کشورش تلاشهای خود را به خرج میدهد تا به این معضل در مرز بین افغانستان و پاکستان پایان دهد.
این درحالی است که پرتاب راکت از خاک پاکستان به ولایت کنر در روزهای اخیر شدت یافته و حکومت افغانستان گفته است در صورتی که تلاش های دیپلوماتیک برای قطع این حملات نتیجه ندهد، آماده پاسخ نظامی می باشد.
در همین حال سفارت امریکا در کابل میگوید ایالات متحده امریکا براساس موافقتنامه استراتژیک به حمایت های خود از افغانستان ادامه میدهد.
Comments are closed.