خرافـه‎پرستـی تاوان یک میلیارد افغانی به‎خاطر عدد ۳۹

گزارشگر:31 سرطان 1393 - ۳۰ سرطان ۱۳۹۳

mnandegar-3وزارت امور داخله افغانستان گفته که خودداری مردم از پذیرفتن پلیت‌های شماره ۳۹ برای موتر‌های شخصی، سبب شده که روند توزیع پلاک‌ها متوقف شود.
صدیق صدیقی سخنگوی وزارت امور داخله در نشست مشترک خبری با مدیر عمومی ترافیک کابل گفت که توقف توزیع پلاک‌های ماشین به دولت افغانستان زیان رسانده است.
آقای صدیقی گفت: «ما نمی‌توانیم شماره ۳۹ را حذف کنیم. این غیر منطقی است که دو شماره مهم از همه قوانین حذف شود.»
مسوولان دولتی می‌گویند که در سیزده سال گذشته شمار اندکی از پلاک‌هایی که در ترکیب شان شماره ۳۹ است توزیع شده است.
سخنگوی وزارت امور داخله همچنین گفت که شهروندان باید به ترتیب شماره‌های مسلسل ۳۹ را برای موترهای خود بپذیرند تا روند عادی توزیع پلاک‌های ماشین از سر گرفته شود.
در همین حال، پولس ترافیک کابل می‌گوید که حساسیت مردم نسبت به عدد ۳۹ نه تنها که روند توزیع سایر پلاک‌ها را متوقف کرده که درآمد سالانه اداره ترافیک را نیز کاهش داده است.
اسدالله، مدیر عمومی پولیس ترافیک شهر کابل، در این نشست خبری گفت که درآمد این اداره ۲ میلیارد افغانی (معادل حدود ۴ میلیون دالر) در سال بود که از زمان توقف توزیع پلاک‌ها به دلیل حساسیت ها به شماره ۳۹، حدود یک میلیارد افغانی کسری بودجه داشته اند.
مدیر پولیس ترافیک کابل همچنین گفت که در حال حاضر ۴۲ جفت پلاکی که در ترکیب شماره شان عدد ۳۹ است در اداره ترافیک کابل مانده و کسی آن را نمی‌گیرد. او گفت که اگر بتوانند این پلاک‌ها را توزیع کنند مشکلات اداره ترافیک حل می‌شود اما در آینده همزمان با آغاز توزیع پلاک‌های سری جدید پلاک‌ها، ۸۸۲ پلاک دیگر نیز با ترکیب ۳۹ به توزیع گذاشته خواهد شد.
آقای اسدالله گفت: «تا زمانی که این پلاک‌ها توزیع نشود، پلاک های دیگر هم کسی توزیع نخواهند شد.»
در افغانستان بسیاری ها عدد ۳۹ را «عدد بی ناموسی» می‌دانند و از شماره‌هایی که در ترکیب آن عدد ۳۹ به کار رفته باشد، اجتناب می‌کنند. این مشکل تنها مربوط به توزیع پلاک‌های ماشین نیست بلکه شماره‌های تلفن و پلاک خانه با شماره ۳۹ نیز جنجال آفرین بوده است.
در سال ۲۰۱۱ که حامد کرزی رییس جمهوری افغانستان لویه جرگه یی را برای رای زنی در مورد امضای موافقتنامه راهبردی با آمریکا فراخواند این جرگه برای تصمیم گیری چهل کمیته کاری تشکیل داد اما شرکت کننده‌گان این جرگه از ایجاد کمیته شماره ۳۹ خودداری کردند و چهل کمیته را با ۴۱ شماره به راه انداختند.
با این حال، در سال‌های گذشته در ولایت کابل و بعضی از شهرهای افغانستان کمپین‌ها و راهپیمایی‌های گسترده‌یی بر علیه حساسیت‌ها نسبت به عدد ۳۹ زیر نام «خرافه زدایی» راه اندازی شد.
مسوولان دولتی اما می‌گویند که در مورد پلاک‌ها، بیشتر فروشنده‌گان و دلالان موتر دست دارند و سعی کرده اند با دامن زدن به این حساسیت سودجویی کنند.
حساسیت‌ها نسبت به عدد ۳۹ در افغانستان از گذشته‌ها وجود داشته است و بسیاری‌ها آن را عددی نحس می‌دانند.
حساسیت در مورد شماره ۳۹ قبلاً تنها در شهر هرات بود، اما حالا این باور عام شده و به کابل، مزارشریف و دیگر شهرهای افغانستان نیز رسیده است.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.