بریشنا: امضای قرارداد انتقال برق به پاکستان به تعویق افتاد

گزارشگر:27 اسد 1393 - ۲۶ اسد ۱۳۹۳

کیبلی که برق کجکی را به شهر لشکرگاه می‌رساند تنها در سال ۱۳۹۲ در نتیجه ناامنی‌ها و حملات طالبان بیش از ۲۰۰۰ بار قطع شده است

دولت افغانستان می‌گوید قرار بود قرارداد پروژه انتقال برق کاسا ۱۰۰۰ در ماه اگست بین دولت‌های افغانستان، پاکستان و تاجیکستان امضا شود اما ناآرامی‌های سیاسی در پاکستان مانع امضای این قرار داده شده است.
کاسا یک هزار پروژه‌یی است که با تطبیق آن یک هزار میگاوات برق تاجیکستان و قرغیزستان، از طریق خاک افغانستان به پاکستان انتقال داده شود. mnandegar-3مسوولان شرکت برق افغانستان «برشنا» می‌گویند قرار است این قرارداد با دو هفته تاخیر در ماه سپتمبر امضا شود.
در صورت تطبیق این پروژه ۱۳۰۰ میگاوات برق وارد افغانستان خواهد شد. از این مقدار برق یک هزار میگاوات آن به پاکستان انتقال داده می‌شود و ۳۰۰ میگاوات برق دیگر در افغانستان به مصرف خواهد رسید.
میرویس عالمی رییس تجارتی شرکت بریشنا روز یک شنبه ۲۶ اسد ۱۳۹۳ در یک کنفرانس خبری در کابل گفت: «اسناد تجارتی این پروژه آماده امضا است. قرار بود در ماه آگست ما آن را امضا کنیم ولی به نسبت مشکلات سیاسی که پاکستان داشت آن‌ها نتوانستند در این سفر اشتراک کنند و این قرارداد تا هفته اول ما سپتامبر به تعویق افتاد.»
کاسا ۱۰۰۰ نخستین پروژه‌یی است که راه تجارت انرژی بین آسیاسی میانه و آسیای جنوبی را از طریق افغانستان هموار می‌کند. افغانستان امیدوار است که این پروژه آغازی برای پروژه های بزرگ تر دیگر بین آسیای مرکزی و آسیای جنوبی باشد.
کیبلی که این مقدار برق را انتقال می‌دهد از مسیر شیرخان بندر ولایت کندز به ولایت بغلان و سپس از طریق ولایت پنجشیر با عبور از ولایات شرقی افغانستان به پاکستان می‌رسد.
قرار است افغانستان سالانه ۳۵ تا ۴۰ میلیون دالر به خاطر ترانزیت این مقدار انرژی به دست آورد. تاجیکستان تنها می‌تواند ۵ ماه در یک سال به پاکستان برق دهد. افغانستان تلاش دارد تا در سایر ماه‌های سال، برق وارداتی کشورهای ازبکستان و ترکمنستان را به پاکستان انتقال دهد و حق ترانزیت بیشتری به دست آورد.
عالمی گفت که یکی از دلایل تاخیر در امضای قرارداد، تلاش کشورهای مرتبط با این پروژه برای گرفتن امتیازهای بیشتر است: «ما باید امکانات داشته باشیم که برق ترکمنستان را به پاکستان بدهیم، برق ازبکستان را هم به پاکستان بدهیم و [حق] ترانزیت بگیریم. این چیز را بر آن ها قبولانده ایم. دلیل تاخیر هم همین است. هرچهار کشور کوشش می کنند که منافع خود را داشته باشد.»
ناامنی مانع اصلی پروژه‌های برق
حدود ۸۰ درصد برق افغانستان وارداتی است و از کشورهای، تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان وارد می‌شود. تنها ۲۰ درصد انرژی برق این کشور از بندهای برق در داخل افغانستان به دست می آید.
در حال حاضر کار ساخت بندهای مچلغو در پکتیا، کمال خان در نیمروز و سلما در هرات جریان دارد. اما ساخت این بندها به دلیل ناامنی‌ها بسیار وقت‌گیر و پرهزینه است.
آقای عالمی گفت ناامنی و تهدیدهای امنیتی بزرگترین مانع در برابر ساخت این بندها است: «مهم ترین موضوع برای تاخیر پروژه های ما ناامنی است که اکثرراً در بندهایی مسل مچلغو و بندهایی که دولت افغانستان برای آن بودجه تخصیص داده، در آن جاها ناامنی است متاسفانه.»
مسوولان شرکت بریشنا می‌گویند کیبلی که برق کجکی را به شهر لشکرگاه می‌رساند تنها در سال ۱۳۹۲ در نتیجه ناامنی‌ها و حملات طالبان بیش از ۲۰۰۰ بار قطع شده است.
افغانستان تصمیم دارد تا ۳۰۰ میگاوات برق دیگر نیز از ازبکستان خریداری کند. این مقدار برق قرار است از کابل به غزنی، زابل و قندهار و ولایات جنوبی انتقال یابد.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.