احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:سه شنبه 2 جدی 1393 - ۰۱ جدی ۱۳۹۳
تلاش حکومت وحدت ملی برای تامین صلح در افغانستان با واکنشهای متفاوتی مواجه شده است. شورای عالی صلح به ادامه گفتوگوها امیدوار است در حالی که برخی از نهادهای مدنی این تلاش ها را ضیاع وقت میدانند.
حکومت وحدت ملی امیدوار بود با سفر رییس جمهور غنی به پاکستان و گفتوگوهای مستقیم و پشت پرده با مقامهای نظامی پاکستان، تغییری در اوضاع امنیتی رونما شود؛ ولی در هفتههای اخیر کابل پایتخت شاهد موجی از حملات انتحاری بود و جنگ های شدیدی در ولایات کنر و بدخشان شروع شد.
سیاستهای معقول
شماری از نهادهای مدنی به این باورند که این تلاشها نتیجه مطلوبی ندارند و حکومت با اولویت بخشیدن به سیاستهای معقول و عملی جلو کشتار مردم را بگیرد. به باور این نهادها، تقویت نیروهای امنیتی و جلوگیری از نفوذ مخالفین در نهادهای دولتی میتواند امنیت نسبی را تامین کند.
اما اعضای شورای عالی صلح افغانستان میگویند تلاشها برای صلح تا زمانی ادامه یابد که همه کشورهای منطقه به شمول پاکستان تروریسم را دشمن مشترک بدانند و علیه آن مبارزه کنند.
«شبکه فعالان جوان برای اصلاح و تغییر» روز دوشنبه (۱ جدی ۱۳۹۳) نشستی را در کابل برگزار کرد و خواهان تغییر در سیاستهای حکومت وحدت ملی شد. احسان الله حکمت یکی از اعضای این شبکه گفت: «ستون پنجم دشمن در درون دولت باید از بین برده شود. اگر این پدیده از بین نرود ما شاهد فعالیتهای بیشتر مخالفین خواهیم بود».
این نهاد مدنی همچنان از دستور اخیر حکومت انتقاد کرده است که از تمام نهادهای دولتی خواسته است تا از اظهارات ضد پاکستانی بپرهیزند.
در تازه ترین مورد، چهار تن از زندانیان طالبان به درخواست رییس جمهور غنی از زندان گوانتانامو رها شدند. شورای عالی صلح میگوید این اقدام میتواند در اعتمادسازی بین حکومت و طالبان افغان کمک کند.
اسماعیل قاسمیار، مشاور بین المللی شورای عالی صلح به دویچه وله گفت که از ۱۲ زندانی که در زندان گوانتانامو بودند، چهار تن آزاد شدند و ۸ تن دیگر هنوز در این زندان به سر میرند. آقای قاسمیار گفت تلاش برای رهایی ۸ زندانی دیگر نیز جریان دارد. او هدف رها کردن این زندانیان را اعتمادسازی بین حکومت و طالبان خواند: «این حسن نیت دولت را نشان می دهد و برای اعتمادسازی امکان دارد که یک گام مثبتی باشد».
این در حالی است که حکومت پیشین افغانستان صدها تن از زندانیان طالبان را از زندان بگرام آزاد کرده بود؛ ولی مقامهای امنیتی بعدا گفتند که بیشتر آزادشدهگان دوباره وارد صفوف طالبان شده و جنگ افغانستان را شدت بخشیدهاند.
مبارزه مشترک با خطر مشترک
از سوی دیگر به دنبال حمله مرگبار در مکتبی که توسط اردوی پاکستان اداره می شد، راحیل شریف لوی درستیز اردوی پاکستان به کابل سفر کرد. رییس جمهور غنی در این دیدار گفت وقت آن فرا رسیده تا دو کشور در مبارزه با تروریسم صادقانه عمل کنند.
آقای قاسمیار نیز میگوید تروریسم خطر مشترک برای تمام کشورهای منطقه به خصوص افغانستان و پاکستان است و صلح و ثبات در منطقه،
مبارزه مشترک میخواهد: «این تکانه موجب خواهد شد که در این مبارزه یک مقدار هماهنگی پیدا شود و برای رفع تهدید مشترک کارهای مشترک صورت بگیرد».
طالبان در حاشیه
حکومت پیشین افغانستان سالها تلاش کرد تا با سران طالبان تماس برقرار کند و گفتوگو با این گروه را آغاز نماید؛ اما این تلاشها نتیجه نداد و حامد کرزی رییس جمهوری پیشین افغانستان بر این نکته اصرار کرد که طالبان طرف اصلی نیستند و به جای این گروه باید با حامیان آن مذاکره صورت گیرد.
در حال حاضر نیز آدرس مشخصی برای گفتوگو با طالبان وجود ندارد و تلاش میشود تا حکومت پاکستان برای تامین امنیت و صلح در منطقه همکاری کند. حکومت افغانستان دفتر طالبان در قطر را به رسمیت نمیشناسد ولی در تازهترین مورد سازمان ملل متحد اعلام کرد که با نمایندهگان طالبان در این دفتر، در رابطه با جلوگیری از کشتار غیرنظامیان گفتوگو کرده است.
شورای عالی صلح میگوید دولت افغانستان برای فعالیت دوباره دفتر طالبان در قطر شرطهایی دارد. آقای قاسمیار گفت تا زمانی که پرچم و لوح «امارت اسلامی افغانستان» از این دفتر برداشته نشود، افغانستان آن را به رسمیت نمیشناسد. قاسمیار گفت که هیچ گونه ارتباط پنهانی بین دولت افغانستان و این دفتر وجود ندارد.
Comments are closed.