احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





راه‌های ساکت کردنِ مغز و کاهش استرس

گزارشگر:شنبه 8 حمل 1394 - ۰۷ حمل ۱۳۹۴

بخش دوم و پایانی

mnandegar-3۴ـ پس به عقیدۀ شما، «حضور در لحظه» به ساکت کردن صداهای مغز کمک می‌کند؟
نمی‌دانم که واقعاً بتوانید صداهای مغز را خاموش کنید. اما می‌توانید به روشی متفاوت و جدید با آن ارتباط برقرار کنید. شاید نتوانید صداهای مغز خود را خاموش کنید، اما اگر جادوی «در لحظه زنده‌گی کردن» را بدانید، می‌توانید از همان ابتدا که قرار است افکار بیهوده به ذهن‌تان هجوم بیاورند، آن‌ها را در نطفه خفه کنید. زیرا می‌دانید که این افکار، هیچ نتیجۀ مثبتی در بر نخواهند داشت.
۵ـ یکی از مواردی که شما در کتاب خود اشاره کرده‌اید و به‌شدت آن را سرزنش کرده‌اید، انجام چند کار هم‌زمان است! وقتی مغز انسان می‌تواند به‌راحتی چند کار را انجام دهد، چرا فقط باید یکی را انتخاب کند و انجام دهد؟
کمپیوترها چندین پردازنده دارند و به همین دلیل به‌راحتی چند کار را هم‌زمان به انجام می‌رسانند. اما انسان فقط یک پردازندۀ مغز دارد، به همین دلیل نباید به طور هم‌زمان چند کار از آن خواست. درست است که توان انجام آن را دارد، اما مطمین باشید کارهای موازی و هم‌زمان با کیفیت پایین انجام می‌شوند. اما وقتی در لحظه فقط روی یک کار تمرکز می‌کنید، هم سرعت‌تان بیشتر می‌شود و هم با کیفیت بالاتر آن را به انجام می‌رسانید.
۶ـ در کتاب‌تان نوشته‌اید: «شما با مدیتیشن می‌توانید ذهن‌تان را بتراشید و تندیس زیبایی از آن بسازید، درست همان‌طور که با ورزش، اندام خود را زیبا می‌کنید»، آیا این دو مسأله واقعاً شبیه هم هستند؟
مطالعات علمیِ متعددی ثابت کرده‌اند که نقاط کلیدی مغز انسان به واسطۀ مراقبه و مدیتیشن فعال می‌شود و می‌توانید استفادۀ بهینه‌تری از آن‌ها داشت. به طور مثال، در سال ۲۰۱۱ میلادی، دانشگاه هاروارد گروهی از افرادی که تا به حال مدیتیشن نکرده بودند را مورد آزمایش قرار دادند. از آن‌ها خواسته شد تا هر روز زمان کوتاهی را به مراقبه اختصاص دهند. در انتهای دورۀ ۸ هفته‌یی، در ادامۀ آزمایش مشخص شد که قسمت‌هایی از مغز که به خودآگاهی و مهربانی افراد مربوط است، رشد داشته است و بخش‌هایی که مربوط به استرس بودند نیز جمع شده‌اند. بنابراین، همچنان ادعا می‌کنم که مدیتیشن می‌تواند فُرم مغز را تغییر دهد.
۷ـ برای مراقبه و تزکیۀ ذهن و دل، نخستین قدم چیست؟
فقط انجامش دهید. همین که نخستین قدم برای تزکیه را بردارید، باقی چیزها خودشان شما را یاری خواهند کرد. برای این منظور به هیچ جای خاص یا وسیلۀ خاصی نیاز ندارید. مدیتیشن هیچ هزینه‌یی برای شما ندارد. فقط کافی است ۵ دقیقه در روز، به طور کامل ذهن‌تان را به روی همه چیز خاموش کنید. به مدت ۵ دقیقه رها باشید. فکر نکنید. ریلکس باشید.
۸ـ روش اجرای آن چه‌گونه است؟
خیلی ساده، صاف و بدون قوز بنشینید. چشمان خود را ببندید. البته حتا در حالت درازکشیده یا راه رفتن هم می‌توانید مراقبه کنید. سپس روی دم و بازدم نفس‌های خود تمرکز کنید. روی نقاط مختلی که این وظیفه را انجام می‌دهند، تمرکز کنید: بینی، سینه، شکم. به حرکات آن‌ها فکر کنید. سپس ذهن‌تان را از نفس کشیدن جدا کنید، به یک موضوع خاص فکر کنید. سپس دوباره روی تنفس خود تمرکز کنید. به همین ساده‌گی!
۹ـ شما در کتاب خود نوشته‌اید: «مدیتیشن مانند کافئین است»، منظورتان چیست؟
خُب، من این جمله را از مجلۀ WIRED برداشتم. در این مقاله نوشته بود مدیتیشن همچون کافئین جدیدی برای اهالی «سیلیکون ولی» (اهالی فن) است که بسیار هم مورد استقبال آن‌ها قرار گرفته است. همان‌طور که کافئین به کارکرد بهتر مغز کمک می‌کند، مدیتیشن هم می‌تواند کارایی مغز را بهبود ببخشد و موجب کارکرد بهتر آن بشود.

 

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.