احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۳۰ سرطان ۱۳۹۴
چهار شنبه ۳۱ سرطان ۱۳۹۴
اعضای کمیسیون اصلاحات انتخاباتی میگویند که این کمیسیون به زودی به کار آغاز خواهد کرد. تصمیمگیری در مورد جابجایی در رهبری کمیسیون انتخابات و تغییر قوانین انتخاباتی از مهمترین مسوولیتهای این کمیسیون است.
کمیسیون اصلاحات انتخاباتی روز ۲۵ سرطان توسط یک فرمان رییس جمهورغنی تشکیل گردیده و شاه سلطان عاکفی رییس این کمیسیون تعیین شده است. براساس این فرمان، صدیقالله توحیدی معاونت کمیسیون را به عهده دارد و کاوون کاکر، محمد علی امیری عبدالقدیر کریاب، بشیر فاروق، اسدالله سعادتی، فیض الله ذکی، صالح محمد ریگستانی، شاه محمود میاخیل، صبرینا ثاقب، داکترعالمه، عبدالمجید غنیزاده نماینده وزارت عدلیه و تادامیچی یاماموتو نماینده ملل متحد در این کمیسیون عضویت دارند.
کمیسیون اصلاحات انتخاباتی پس از ماهها اختلافنظر بین رییس جمهورغنی و داکتر عبدالله برسراعضا و رییس این کمیسیون تشکیل شد. قرار است این کمیسیون تغییرات و اصلاحاتی را در نظام انتخاباتی بیاورد که منجر به اعتماد ازدست رفته مردم به انتخابات پارلمانی شوند.
صدیق الله توحیدی معاون این کمیسیون روز سه شنبه ۳۰ سرطان ۱۳۹۴ در گفتوگو با دویچه وله گفت تغییر در رهبری کمیسیونها بخشی از مسوولیت این کمیسیون است: «ما زمانی میتوانیم کمیشنران را عزل کنیم که قانون تشکیل و صلاحیتهای کمیسیون انتخابات تعدیل شود. این صلاحیت باید در مطابقت با قوانین باشد اما آنچه مهم است تعویض چهرهها به عنوان گامهای نخست بخاطر اعاده اعتبارازمسایل مهم خواهد بود بخاطری که نظریات مختلف در این مورد وجود دارد.»
صلاحیتهای محدود
کمیسیون اصلاحات انتخاباتی براساس یک لایحه وظایف کار خواهد کرد. این کمیسیون سه ماه وقت دارد تا اصلاحات لازم را برای نظام انتخاباتی پیشنهاد کند. اما اعضای کمیسیون میگویند این مدت زمان قابل تمدید است. این کمیسیون خود صلاحیت تطبیق فیصلههایش را ندارد و تمامی تصمیمهایی که در آن گرفته میشود به ریاست جمهوری سپرده میشود تا حکومت برای تطبیق آنها اقدام کند. اما از هماکنون نگرانیهایی در زمینه احتمال تطبیق نشدن فیصلههای این کمیسیون وجود دارند؛ آقای صدیقی میگوید بخشی از نگرانی این است که حکومت تصمیمهای این کمیسیون را برای آوردن اصلاحات در نظام انتخاباتی نادیده بگیرد.
توحیدی گفت: «یک مساله باقی مانده که ما میخواهیم با رهبران حکومت مطرح کنیم، اینکه حکومت باید فیصلههای این کمیسیون را قبول کند و اگر این فیصلهها تطبیق نشوند، به این معنی است که حکومت اراده جدی برای اصلاحات ندارد.»
نگرانی نهادهای انتخاباتی
در همین حال نهادهای انتخاباتی نسبت به اعضای این کمیسیون ابزار نگرانی کرده و گفتهاند که این افراد بیشتر نمایندگان دو تیم سیاسی در داخل حکومت است و چهرههای مسلکی در میان آنها کمتر دیده میشود.
تیفا یا بنیاد انتخابات شفاف افغانستان با نشر اعلامیهای گفته است وابستگی اعضای کمیسیون اصلاحات انتخاباتی به تیمهای سیاسی حاکم، نبود تجربه کافی، حضور کمرنگ زنان و نهادهای ناظر انتخاباتی مواردی است که میتواند کار این کمیسیون را با دشواریهایی مواجه سازد.از سوی دیگر کمیسیون اصلاحات انتخاباتی صلاحیت تعیین زمان برگزاری انتخابات پارلمانی را ندارد. تیفا گفته است که حکومت باید زمان برگزاری انتخابات را مشخص کند تا نهادهای انتخاباتی آماده نظارت از روند انتخابات شوند. اعضای کمیسیون اصلاحات انتخاباتی میپذیرند که ممکن است دخالتهای سیاسی منجربه وقتگیرشدن روند اصلاحات شود.
آقای توحیدی گفت: «این مشکل وجود داشته است. در اوایل ما پیشنهاد کردیم که یک کمیسیون غیرسیاسی و تخنیکی به وجود آید، اما متاسفانه اینها تصمیم گرفتند تا کمیسیون متشکل از نمایندگان دوطرف باشد. اما بحث اساسی این است که آیا اراده برای اصلاحات وجود دارد یا خیر.»
انتخابات پارلمانی آینده با دشواریهای زیادی روبرواست. براساس اظهارات مسوولان کمیسیون انتخابات ۱۷میلیون کارت رای دهی برای مردم توزیع شده در حالی که تنها ۱۲ میلیون نفر واجد شرایط رای دهی هستند.
Comments are closed.