توضیحات وزیر معادن دربارۀ پروژۀ تاپی تاپی و عصر دیگر افغانستان

گزارشگر:یک شنبه 29 قوس 1394 - ۲۸ قوس ۱۳۹۴

وزیر معادن و پترولیم می‌گوید که سروی پروژۀ تاپی در داخل افغانستان سر از سال ۲۰۱۶ میلادی آغاز می‌شود.
داوودشاه صبا وزیر معادن و پترولیم گزارش مفصل از چگونگی عملی‌شدن کار پروژه تاپی به نماینده‌گان مجلس ارایه کرد.
آقای صبا گفت: ” کار عملی پروژۀ تاپی هم اکنون از ترکمستان آغاز شده و در اوایل ۲۰۱۶ سروی آن در داخل افغانستان آغاز می‌شود و ابتدا ساحاتی mandegar-3که از آن لوله گاز انتقال می‌یابد از وجود ماین پاکسازی خواهد شد”.
به گفته وی، کار عملی این پروژه هم زمان از چندین بخش در داخل افغانستان سر از ۲۰۱۷ شروع خواهد شد و سر از آغاز سال ۲۰۲۰ انتقال گاز به پاکستان عملاً آغاز می‌شود.
این خط لوله انتقال گاز از بندر تورغندی وارد افغانستان شده و با گذر از هرات، فراه، نیمروز، هلمند و قندهار (۱۸۰۰ کیلومتر) وارد پاکستان خواهد شد.
سهم ترکمنستان در انتقال لوله گاز ۸۵ درصد است و افغانستان، پاکستان و هند هرکدام ۵ درصد در ساخت این لوله سهم دارند.
آقای صبا گفت: ” افغانستان ۲ درصد از سهم خود را می‌پردازد و ۳ درصد باقی مانده به کمک‌های خارجی وابسته است و ترکمنستان وعده داده است که اگر نهادهای خارجی این سهم افغانستان را تمویل نکند، آن کشور خود کمک خواهد کرد”.
هزینۀ مجموعی ساخت این خط لوله گاز از ۶ تا ۸ میلیارد دالر تخمین شده است.
وزیر معادن یادآور شد: افغانستان از فیس ترانزیت گاز سالانه ۳۷۵ تا ۴۰۰ میلیون دالر عاید خواهد کرد و این پروژه به صورت مستقیم حدود ۷ هزار شغل دایمی که بیشتر آن در داخل افغانستان خواهد بود، میسر خواهد کرد.
داوودشاه صبا ابراز امیدواری کرد و گفت: همکاری مردم افغانستان در مسیر پایپ لاین وجود دارد و ترکمنستان وعده سپرده که کادرهای مسلکی افغانستان را در این زمینه آموزش دهد.
این لوله گاز حدود ۶۰ درصد انرژی مورد نیاز پاکستان را مرفوع می‌سازد.
بر اساس قرارداد، این لوله، سالانه حدود ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز انتقال خواهد داد و افغانستان در ده سال اول ۵۰۰ هزار مترکعب گاز، در ده سال دوم یک میلیارد متر مکعب گاز و در ده سال سوم ۱.۵ میلیارد مترمکعب گاز از این خط لوله استفاده خواهد کرد.
زمینه‌های استفاده از گاز نسبت نبود سیستم توزیع یکی از نگرانی‌ها در افغانستان است اما؛ آقای صبا گفت: “اگر افغانستان از گاز اختصاص یافته به خود استفاده نتواند آن را بالای کشورهای پاکستان و هند به فروش خواهد رساند”.
وزیر معدن خاطرنشان کرد: با آغاز پروژۀ تاپی افغانستان وارد مرحله جدید توسعه‌یی همگام با منطقه خواهد شد و ۶ پروژه موازی با این پروژه، از جمله خط آهن و یک لین برق که سالانه ۱۰۰ میلیون دالر برای افغانستان عاید دارد نیز آغاز خواهد شد.
تاپی از بزرگ‌ترین پروژه انتقال گاز در منطقه است که گفت‌وگوها بر سر آغاز این پروژه از ۲۵ سال قبل آغاز شده بود و سرانجام این پروژه هفته قبل با اشتراک رهبران افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند رسماً افتتاح شد.
تاهنوز ۷ توافق‌نامه بر سر چگونگی اجرایی‌شدن این پروژه میان این چهار کشور به امضا رسیده است.
آقای صبا می‌گوید: با اجرایی‌شدن این پروژه، افغانستان موقف خود را از نظر نقطه وصل منطقه باز می‌یابد و وارد عصر دیگر برای معبر کالا خواهد شد.
تاپی، آسیای مرکزی را از لحاظ اقتصادی با آسیای جنوبی که به شدت از کمبود انرژی رنج می‌برد، وصل می‌کند.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.