احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:شنبه 4 ثور 1395 - ۰۳ ثور ۱۳۹۵
دولت در پی انفجار مهیب در کابل که بیش از ۴۰۰ کشته و زخمی برجای گذاشت دو روز عزاداری ملی را اعلام کرده است. نیروهای امنیتی افغانستان هم از آغاز عملیات تهاجمی علیه مواضع شورشیان در این کشور خبر می دهند.
رییس جمهور دستور داده است در تمام مساجد برای قربانیان مراسم دعاخوانی برگزار شود و پرچم این کشور را بر فراز ادارات دولتی و نمایندگی های سیاسی اش در خارج از این کشور نیمه برافراشته شود. انفجار قوی در پل محمودخان در کابل ۶۴ کشته و ۳۴۷ زخمی برجای گذاشت. بیشتر قربانیان این حمله تروریستی مانند حملات قبلی غیرنظامیان بودند. جامعه بین المللی و مردم افغانستان این حمله را نکوهش کردند.
این انفجار با حمله گروهی از مهاجمان مسلح انجام شد که مسئولیتش را طالبان به دوش گرفتند. این انفجار دقیقا چند روز پس از آن رخ داد که سازمان ملل متحد اعلام کرد شمار تلفات کودکان و زنان در منازعات مسلحانه در سال ۲۰۱۶ در افغانستان ۲۹ درصد افزایش یافته است. شمار کشته شده های غیرنظامی از آغاز سال روان میلادی براساس گزارش سازمان ملل متحد ۱۳ درصد کاهش، اما آمار زخمی های غیرنظامی ۱۱ درصد افزایش یافته است. نمونه واضح این ادعای «یوناما» هم انفجار کابل است که ۳۴۷ زخمی برجای گذاشت.
به دشمنان رحم نکنید
این انفجار واکنش تند مردم افغانستان را علیه تلاش های دولت برای احیای مذاکرات درجازده صلح با شورشیان طالبان و سیاست مبارزه با تروریسم دولت در پی دارد. حمید داکو یکی از کاربران افغان در شبکه اجتماعی فیس بوک در صفحه ارگ ریاست جمهوری پای حکم عزای عمومی رییس جمهور نوشته است: «شما بجای این کاردشمن را برای نیروهای پولیس ما تعریف کنید. شما یک روز با طالب صلح می کنید و یک روز جنگ. طالبی را که پولیس، امنیت ملی و اردوی ملی ما به قیمت جان خود دستگیر کرده آزاد می کنید و همان طالب دوباره دشمن سر آن ها می شود».
این اظهارات کاربران شبکه های اجتماعی در حالی مطرح می شود که یکی از مهاجمان حمله کابل که خودش را «عبدالله قندهاری» معرفی می کند، قبل از کشته شدنش در یک ویدیوی تبلغاتی گروه طالبان که در شبکه های اجتماعی نشر شده به وضاحت می گوید از زندان بگرام آزاد شده و دوباره برای «عملیات استشهادی» به گروه طالبان پیوسته است.
شماری از کارشناسان هم به این باور هستند که زمان آن فرارسیده است که حکومت افغانستان به خاطر حفظ جان شهروندانش از سیاست نرمش در برابر شورشیان دست بردارد. جاوید کوهستانی کارشناس مسائل نظامی و استخباراتی در صفحه فیس بوکش نوشته: «حمله انتحارى کابل از سوی شوراى نام نهاد پشاور به همکارى مستقیم شبکه حقانى تحت رهبرى حافظ محب الله والى نام نهاد طالبان براى کابل که در حکیم آباد نزدیک مدرسه حقانیه زندگى مى کند طرح ریزی گردیده است». وی از افراد دیگری از فرماندهان طالبان در افغانستان نام می برد که دو مهاجم این حمله را سمت و سو داده اند.
محمد اشرف غنی رییس جمهور افغانستان در سخنرانی اش در جریان عیادت از زخمی های رویداد کابل گفته است ما از صلح سخن می زنیم و طالبان با جنگ جواب می دهند: «ما انتقام قطره قطره خون مردم خویش را می گیریم». عبدالله عبدالله رییس اجرائیه حکومت وحدت ملی افغانستان نیز سفرش را به پاکستان لغو کرد. جاوید فیصل سخنگوی ریاست اجراییه گفت: «تلاش این بود که از راه صلح به جنگ در افغانستان خاتمه داده شود. امروز که پاسخ طالبان مثبت نبود بنابراین تمرکز بیشتر سر جنگ است.»
مقامات افغانستان همواره پاکستان را به حمایت از شورشیان طالبان متهم می کنند. نماینده افغانستان در سازمان ملل در پی حمله روز سه شنبه در کابل در اعلامیه ای از شورای امنیت سازمان ملل خواسته تا «در علیه کسانی که از طالبان حمایت و از رهبران آنان حفاظت می کنند اقدامات جدی و موثری بکنند».
در پی این حمله مرگبار طالبان در کابل، دولت افغانستان به تمام نیروهایش دستور داده است که در نبرد با «دشمن» با قاطعیت برخورد کرده و به آنان رحم نکنند. تواب غورزنگ سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان در نشست خبری در کابل گفت: «دستورات جدی رییس جمهور و شورای امنیت به نیروهای امنیتی و دفاعی داده شده که پس از این به دشمنان مردم افغانستان رحم نکنند».
حمله تهاجمی نیروهای امنیتی
در پی این دستور ریاست جمهوری و شورای امنیت ملی، نیروهای امنیتی افغانستان حالت تهاجمی گرفته و در ۲۴ ساعت به مواضع شورشیان در چندین ولایت افغانستان حمله کرده اند. وزارت دفاع افغانستان در خبرنامه ای نوشته است: «در نتیجه این عملیات ۴۱ دهشت افکن کشته، هفت تن زخمی و هفت نفر هم دستگیر شده اند».
هنوز هم به صورت واضح مشخص نیست که دستور اخیر رییس جمهور افغانستان و سرقوماندان قوای مسلح این کشور به شورای امنیت و نیروهای امنیتی این کشور در مبارزه با طالبان چه تغییراتی در استراتیژی جنگی این نیروها به میان خواهد آورد و آیا تاثیر مسقیمی بر تلاش های روان برای احیای مذاکرات صلح با طالبان خواهد داشت یا خیر.
Comments are closed.