احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:چهار شنبه 29 سنبله 1396 - ۲۸ سنبله ۱۳۹۶
رییس بانک مرکزی در پیوند به برنامه این بانک مبنی بر جمع آوری پولهای نامناسب به مجلس سنا فرا خوانده شد.
اعضای مجلس سنا میگویند که برنامه جمع آوری پولهای نامناسب، به ارزش افغانی در بازار صدمه زده و همچنین بانکنوتهای افغانی را در نزد مردم بی اعتبار ساخته است.
سناتورها تاکید دارند که برنامه جمع آوری بانکنوتهای نامناسب به مردم افغانستان نیز ضرر اقتصادی وارد کرده و هم اکنون میلیونها بانکنوتهای که غیر قانونی اعلام شده در نزد مردم باقی مانده است. همچنین بانکنوتهای اندک خط خورده نیز در بازار معامله نمیشوند.
به گفته آنان، بانک مرکزی سیاست پولی نادرستی را در پیش گرفته و به همین دلیل در بسیاری از نقاط کشور بانکنوتهای خارجی معامله میشوند.
اما؛ خلیل صدیق رییس بانک مرکزی در پاسخ به این نگرانی های سناتورها گفت: «بانک مرکزی در این برنامه ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون افغانی پول نامناسب را جمع آوری کرده و اگر اجازه می داد این پول در بازار در جریان باشد، این شما و نیز ضرر مالی ناشی از آن بیشتر میشد».
آقای صدیق افزود که دشمنان هویت ملی افغانستان قصداً برای کم ارزش جلوه دادن، بانکنوتهای افغانی را نامناسب (با قلم توش، رنگ و یا مواد کیمیاوی چهره پول تغییر کند) میسازند.
او گفت که بانک مرکزی پس از ۹ ماه اعلانات و تمدید وقت، پولهای نامناسب را غیرقانونی اعلام کرده و دیگر نمیتواند این زمان را تمدید کند.
اما؛ به گفته وی، پولهای مندرس(کهنه شده، پاره شده، خط خودکار خورده و در مجموع پولی که چهره اش تغییر نکرده باشد) در بازار قابل معامله است و با صرافان و نمایندگی بانکهای که به منظور سودجویی از تبادله این گونه بانکنوتها خودداری کنند، برخورد قانونی خواهد شد.
رییس بانک مرکزی تاکید ورزید که برنامه جمع آوری پولهای نامناسب تاثیر منفی موقتی دارد؛ اما در درازمدت نتیجه مثبتی خواهد داشت و دیگر کسی حاضر نخواهد شد بانکنوت ها را نامناسب سازد و یا نمی توانند این گونه بانکنوتها در بازار در جریان اندازند.
صدیق در مورد کم ارزش شدن افغانی و بحران اعتماد مردم بالای بانکنوت های ملی نیز عوامل متعدد از جمله وضعیت بد اقتصادی کشور، عدم توازن در تولیدات و صادرات، ناامنی و عدم فرهنگ سازی را دخیل دانست و گفت: «بانک مرکزی بجز تبلیغات دیگر در این راستا کاری کرده نمیتواند».
به گفته وی، بانک مرکزی تبلیغات گسترده ای را در سراسر کشور به منظور فرهنگ سازی میان مردم افغانستان در استفاده درست از بانکنوتهای ملی و عدم استفاده از بانکنوت های خارجی در معاملات، به راه انداخته است.
این در حالی است که بانک مرکزی از اول سنبله (ماه جاری) بانکنوتهای نامناسب (با قلم توش، رنگ و یا با مواد کیمیاوی چهره پول تغییر کرده باشد) را غیر قانونی اعلام کرده است. اما این بانک تاکید دارد که بانکنوتهای مندرس در بازار قانونی می باشد.
Comments are closed.