احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





مسعود شناسی/۳۵/ رنگین کمانِ مسعود

گزارشگر:هارون مجیدی/ شنبه 6 عقرب 1396 - ۰۵ عقرب ۱۳۹۶

یکی از کارهای منظم و با کیفیتِ دیگری که در سال‌های پسین پیرامون معرفی شخصیت و مبارزات قهرمان ملی کشور به نشر رسیده، کتابِ «رنگین کمانِ مسعود» می‌باشد که این کتاب در سال ۱۳۹۵ خورشیدی لباس چاپ به تن کرده است.
mandegar-3کتابِ رنگین کمانِ مسعود شامل مقاله‌ها، خاطره‌ها، مصاحبه‌ها، دیدگاه‌ها و شعر می‌شود که به کوشش گلنور بهمن چاپ شده است. این کتاب با ۲۸۶ برگ در ۳۳۰۰ نسخه نشر شده که زحمت ویرایش آن را آثار حکیمی به دوش داشته، نیما عاصی به آن طرح جلد ریخته و برگ‌آرایِ آن، رضا پارسا بوده است.
در بخش‌هایی از مقدمۀ این کتاب آمده است: کارنامۀ چهرۀ مبارزی چون احمدشاه مسعود، نیازمند بازتعریف است. باید دیدگاه‌ها و اندیشه‌های ایشان بازخوانی شوند و در باب شخصیت آن انسانِ پایمرد و دلاور باید به گونۀ دیگری و از سنخ تازه‌تری سخن گفته شود. اگر نگاه به گذشته و از سر بی‌مهری یا به تعریف مطلق و یا تحقیر باشد، واقعیت‌های جامعه یا پوشیده می‌مانند و یا پوشانده می‌شوند، تایید و تردید فردیت و شخصیت قهرمان ملی مردم افغانستان آن‌گونه که بعضی‌ها می‌انگارند، یک امر ساده نیست.
در ادامۀ مقدمۀ کتابِ «رنگین کمان مسعود» آمده است: قضاوت در بارۀ نام‌آورترین چهرۀ سیاسی فراملی و یکی از کاریزماتیک‌ترین سیماهای تاب‌ناک تاریخ افغانستان در یک سدۀ پسین، نه با دلاوری و بخشایش قابل محاسبه است و نه با کتمان واقعیت‌ها و محافظه‌کاری در برابر تاریخ. تاریخ حب و بغض فرد خاصی را ترجمانی نمی‌کند و فرمایش‌های هیچ‌کسی را هم محفوظ نمی‌دارد، بلکه بر روی رویدادها و در نفس تعاملات سیاسی جامعه، جا باز می‌کند و با برتابیدن حقایق، پرده از روی واقعیت‌های مکتوم بر می‌دارد.
کتابِ «رنگین کمان مسعود» که شامل پنج بخش است؛ در بخش نخست آن نوشته‌هایی از: صالح‌محمدریگستانی، عبدالمنان دهزاد، عبدالاحد هادف، صاحب‌نظر مرادی، توریالی غیاثی، عبدالاکبر اکبر، اسامه بصیر، محمداسحاق فایز، نیما صورت‌گر، عبدالفیاض مهرآیین، فضل‌الرحمن فاضل، بهروز خالقی، وحید مژده، شمس‌الحق آریانفر، احمد نواز بختیار و برات شمسا آمده است.
مقالات بخش دوم این کتاب را ژیلا بنی یعقوب، خلیل‌الرحمن حنانی، محمد حسین سعید، حامد علمی، رحمت‌الله بیژن‌پور، آثار حکیمی و عبدالقیوم ملکزاد نوشته اند.
بخش سومِ کتابِ «رنگین کمان مسعود» شامل دو گفت‌وگو از احمدشاه فرزان و خیرالله شفیعی با قهرمان ملی کشور می‌باشد. دیدگاه‌های دیگران پیرامون کارنامۀ شهید مسعود را در بخش چهارم این کتاب، عبدالحفیظ منصور و گلنور بهمن تنظیم کرده اند.
در بخش پنجم این کتاب سوگ‌سرودهای از: محمدحسین جعفریان، حیدری وجودی، احمدضیا رفعت، سید ضیاالحق سخا، سید عبیدالله جبین، نجیب بارور، ادهم کاوه، فهیم فرند، آثار حکیمی، برنا صالحی، عایل شبروز، صاح‌محمد خلیق، محمد افسر رهبین، عبدالاحد تارشی، عزیزالله ایما، سید علی صالحی، عبدالخالق، عبدالغفور آرزو، سید فضل احمد پیمان، شبگیر پولادیان و مهین بانو ترکمان اسد آمده است.
شناسۀ کتابِ «رنگین کمان مسعود» را با نقل سه گفتار از سه چهره‌یی که شهید مسعود را از نزدیک دیده اند و این گفتارها در پشتی این کتاب آمده است، به پایان می‌برم.
* جنرال فلیب موریان:
وقتی من در پنجشیر خود را در برابر او یافتم، او را یک مرد کاملاً آرام و مسلط به خود دیدم که با شجاعت و مناعت، در برابر کوه عظیمی از مشکلات خم به ابرو نیاورده بود. من یک مرد خندان و نورانی را یافتم که یک لبخندش همه مشکلات را از بین می‌برد.
* مارک کپلان:
احمدشاه مسعود را باید در قطار بزرگ‌ترین رهبران نهضت‌های قرن بیست حساب کرد. مسعود مانند مارشال تیتو، هوشیمن و ارنستو چه‌گوارا دشمن خود را شکست داد. ساحه‌یی که در تصرف او بود، در مقایسه به ساحاتی که در دوران رهبری نهضت مقاومت مارشال تیتو، مائوتسه تونگ، هوشیمن و چه‌گوارا قرار داشت، بیشتر زیر فشار حملات دشمن بود. مسعود تمام پیروزی‌ها و موفقیت‌های خود را بدون تخلف از حقوق انسانی انجام داده است.
* پروفیسیور مایکل بری:
مسعود می‌جنگید بدون نفرت، می‌جنگید بدون عشق برای جنگ، بدون عشق برای خون‌ریزی.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.