شرکت برشنا: توان جمع ‌آوری پول برق را نداریم

گزارشگر:شنبه 11 عقرب 1396 - ۱۰ قوس ۱۳۹۶

شرکت برشنا قادر به جمع‌آوری پول برق از مناطق تحت تصرف طالبان نیست. این شرکت، برق مناطق ناامن را تأمین می‌کند اما نمی‌تواند پول برق را از این مناطق جمع‌آوری نماید. زورمندان نیز پول برق‌شان را نمی‌پردازند.
mandegar-3ضعف‌های شرکت برشنا در جمع‌آوری پول برق محسوس است. این شرکت نمی‌تواند حتا به ساکنان پایتخت برق برساند. کمبود برق در شهر کابل و ولایات، به یک مشکل جدی تبدیل شده است. در این شب‌ها که توزیع برق نوبتی شده، نیمی از شهر کابل تاریک است.
شرکت برشنا به دلیل ناتوانی در جمع‌آوری پول برق، قادر نیست تا مقدار بیشتر برق را از کشورهای همسایه خریدار کند و یا از منابع داخلی برای تولید برق استفاده کند.
صنایعی که به برق نیاز دارند، این روزها متوقف اند. کسبه‌کاران کوچک نیز مجبورند برای پیشبرد کارهای‌شان از جنراتور استفاده کنند. اداراتی که از کمپیوتر و امکانات دیجیتالی برای پیشبرد کارهای‌شان استفاده می‌کنند، فعالیت‌های‌شان با سکتگی مواجه می‌شود.
«زندگی فلج است»
باشنده‌گان شهر کابل می‌گویند که در ۲۴ ساعت، تنها ۴ تا ۷ ساعت در شب برق دارند. احمدضیا یک باشندۀ کابل می‌گوید: «از زمانی که سردی شروع شده، ما با مشکلات زیاد مواجه هستیم. از ۲۸ ساعت شاید هفت یا هشت ساعت برق داریم. شب‌ها وقتی خواب می‌کنیم، برق می‌آید و وقتی از خواب بیدار می‌شویم، برق می‌رود. ما هیچ‌گونه استفاده‌یی از آن کرده نمی‌توانیم».
این باشندۀ کابل که در یکی از ادارات کار می‌کند، می‌گوید که وقتی برق نباشد، فعالیت‌هایش متوقف می‌شود و نمی‌تواند وظایفی که به او سپرده شده را سر وقت انجام دهد. او می‌افزاید: «نبود برق به این معنا است که من نمی‌توانم کار کنم، چون باید از انترنت مواد بگیرم، ترجمه کنم، ایمیل‌ها را چک کنم و مواد مورد نیاز را از طریق ایمیل به دیگران بفرستم. وقتی برق نباشد این کارها در کل فلج است».
کمبود برق در کابل و ولایات هم‌چنان سبب شد تا نماینده‌گان پارلمان مقامات وزارت انرژی و آب و شرکت برشنا را استجواب کنند. نماینده‌گان گفتند که این نهادها نتوانسته‌اند وظیفۀشان را به درستی انجام دهند.
جنرال نظیفه ذکی، نمایندۀ مردم کابل در مجلس نماینده‌گان روز چهارشنبه در جلسۀ استجواب این مقامات گفت: «در کارهای‌شان سکته‌گی است. ریاست برشنا فوق‌العاده ضعیف است. در یک سمت برق همیشه است و در سمت دیگر اصلاً نیست. پرچوی‌ها نیز منصفانه نیست».
این نمایندۀ پارلمان با انتقاد از شرکت برشنا گفت که وقتی مردم برق ندارند نیز مبالغ هنگفتی را به این شرکت می‌پردازند در حالی که برقی برای مصرف کردن وجود ندارد.
رمضان بشردوست نمایندۀ دیگر مجلس گفت که وزارت انرژی و آب و شرکت برشنا در توزیع برق منصفانه عمل نمی‌کنند. او بیان داشت: «۳۵ درصد مردم کابل در ۱۲ سال گذشته حتا یک ثانیه برق ندارند. آن‌ها از برق محروم است. ۴۰ درصد دیگر مردم کابل در روز تنها ۶ ساعت برق دارند. سوال من این است که چرا رهبران چپی، دموکراسی، وزیران، نماینده‌گان پارلمان و معاونان ع و غ این‌ها بل برق را نمی‌پردازند. چرا لین این‌ها قطع نمی‌شود».
براساس آمار شرکت برشنا، شهر کابل به ۵۵۰ میگاوات برق نیاز دارد، اما مقدار برق فعلی در کابل تنها ۲۶۵ میگاوات است. وزارت انرژی و آب و شرکت برشنا گفتند که تأمین برق ۲۴ ساعته در شهر کابل، به این زودی‌ها ممکن نیست.
در حال حاضر تنها ۲۰ درصد برق افغانستان از منابع داخلی تأمین می‌شود و ۸۰ درصد دیگر از کشورهای تاجیکستان، ازبیکستان، ترکمنستان و ایران وارد می‌شود. تنها در سال گذشته افغانستان ۲۸۶ ملیون دالر برق خریداری کرده است.
اظهار عجز
مسوولان شرکت برشنا می‌گویند که افزایش نفوس در شهر کابل، دلیل اصلی ناکامی این شرکت در خدمات برق رسانی است. ننگیالی میاخیل، معاون عملیاتی شرکت برشنا گفت: «سالانه در حدود یک و نیم الی دو میلیارد افغانی به طلبات برشنا افزوده می‌شود. ما در ساحات ناامن برق‌رسانی می‌کنیم، اما قادر به جمع‌آوری عواید خود نیستیم».
در یکی دو سال اخیر، گزارش‌هایی نشر شد که نشان می‌داد پول صرفیۀ برق در ولایت هلمند به یک منبع عایداتی بزرگ برای طالبان تبدیل شده است. در صورتی که این پول به طالبان نرسد، آن‌ها لین برق کجکی الی مرکز لشکرگاه را قطع می‌کنند.
در حال حاضر تنها ادارات دولتی بیشتر از ده میلیارد افغانی از پول برق قرضدار اند و این پول را نمی‌پردازند. در کنار حکومت، زورمندان و مقامات بلندپایۀ دولتی نیز سال‌ها برق مصرف کرده اند؛ ولی در عوض پولی نپرداخته اند. آقای میاخیل گفت: «یک کتگور را ما به شکل زورمندان در برشنا شرکت داریم که متأسفانه برق را مصرف می‌کنند، ولی حاضر به پرداخت پول نیستند».
اما این جواب‌ها برای نماینده‌گان قانع کننده نبود. بسیاری نماینده‌گان خواهان افشا شدن نام مقاماتی شدند که پول برق‌شان را نمی‌پردازند.
ضعف نهادهای دولتی در تأمین برق تنها معضل نیست. برقی که در حال حاضر از کشورهای آسیای میانه به کابل می‌رسد نیز گاهی توسط مخالفان مسلح قطع می‌شود و مردم ماه‌ها از داشتن برق محروم می‌شوند. از سوی دیگر، پایه‌های برق از مسیر سالنگ عبور کرده که در فصل زمستان به برفگیر و است بعضاً با سرازیر شدن برفکوچ برق کابل قطع می‌شود.
مقامات وزارت انرژی و آب می‌گویند که با رسیدن برق ازبیکستان در سال ۲۰۱۸ کابل صاحب برق ۲۴ ساعته خواهد شد، اما نمایندگان پارلمان به این باورند که این تنها یک وعده است و در عمل کاری انجام نمی‌شود.
.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.