آیا جنگ سرد دوباره آغاز شده است؟

گزارشگر:یک شنبه 13 حوت 1396 - ۱۲ حوت ۱۳۹۶

mandegar-3تسلیحات هسته‌ای، سخنان تند و جنگ‌های خونین نیابتی، از جمله مسایلی اند که در حال حاضر جنگ سردی را به یاد می آورند که در آن آلمان در مرز با سیستم سیاسی متخاصم قرار داشت.غرب چگونه امروز در برابر بازی قدرت پوتین پاسخ می دهد؟
ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه در سخنرانی سالیانه اش در مورد وضعیت کشور گفت که هیچ جایی در این دنیا از راکت‌های روسی در امان نیست. به قول وی راکت‌های جدید حمل کننده کلاهک‌های هسته‌یی روسیه که در سال ۲۰۱۷ آزمایش گردیدند، می‌توانند به هر نقطه روی زمین برسند. او در ادامه گفت که همه سیستم‌های دفاعی موجود در سراسر جهان در برابر راکت های بالستیکی قاره پیمای جدید و همچنین در برابر راکت های جدید مافوق صوت موسوم به «قمه» ناتوان اند، زیرا این هر دو راکت سرعت خیلی زیاد دارند. پوتین گفت که این سیستم «شکست ناپذیر» است. همچنین فیلم انیمیشن را که او نمایش داد، یک راکت رهبری شونده زیر دریایی را نشان می دهد که قابلیت حمل سلاح هسته یی را دارد. پوتین آن را یک سیستم جدید «فوق العاده» عنوان کرد.
با این حال، پوتین نمی خواهد این سلاح‌های جدید به عنوان تسلیحات یک طرفه، شناخته شوند. او می‌گوید که «سیستم های جدید استراتژیک راکتی روسیه، واکنشی به عقب نشینی یکجانبه ایالات متحده امریکا از پیمان دفاع راکتی و عملا استقرار چنین سیستم هایی از جانب امریکا در داخل و خارج از مرزهای ایالات متحده است.»
پوتین در جریان سخنرانی اش، با اعتماد به نفس بر خواسته از قدرت، صحبت کرد. او گفت: «هیچ کس نمی خواست با ما صحبت کند، هیچ کس به ما گوش نداد، حد اقل اینک به ما گوش دهید.» سخنان پوتین با کف زدن های حاضرین استقبال شد.
واکنش ناتو و غرب
سخنرانی پوتین دوران جنگ سرد را به خاطر می آورد. در آن زمان ماسکو و واشنگتن به عنوان دو بلاک به شدت مسلح در برابر هم قرار داشتند: از یک طرف کشور های عضو «پیمان وارسا» در حمایت از روسیه قرار داشتند و از سوی دیگر، کشورهای عضو آنزمان «پیمان ناتو» با امریکا بودند.
این برداشت که جنگ سرد در حال بازگشت است، در ناتو نیز مشهود است. اوانا لونگسکو سخنگوی ناتو، اظهارات پوتین را در مورد تسلیحات هسته یی رد کرده و آنرا غیر قابل قبول عنوان کرد. او گفت که این امر مثمر نیست و منجر به کاهش تنش ها نمی گردد. او در ادامه گفت: «ما یک جنگ سرد جدید یا یک مسابقه تسلیحاتی جدید را نمی خواهیم.» او همچنین گفته است که سیستم دفاع راکتی جدید ایالات متحده امریکا در اروپا علیه روسیه نیست.
انگلا مرکل، صدراعظم آلمان و دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده امریکا نیز از خود واکنش نشان دادند. اشتفان زایبرت، سخنگوی حکومت آلمان در برلین پایتخت این کشور گفت که آنها در یک مکالمه تلفونی هشدار دادند که اظهارات پوتین می تواند «تاثیر منفی بر تلاش های بین المللی در قبال کنترول تسلیحات» داشته باشد.
سوزانه اشپان، دانشمند علوم سیاسی نظر مشابه دارد. او در مصاحبه با دویچه وله گفت که سخنرانی پوتین او را به یاد دوران مسابقه تسلیحاتی آورد. او در ادامه گفت: «دشمن اصلی ایالات متحده امریکا است. پوتین از الفاظ بسیار تهدید آمیز علیه غرب، استفاده می کند. به این معنی که در گذشته شما نخواستید به ما گوش دهید، پس حد اقل حالا باید به ما گوش بدهید.»
ادعاهای ایالات متحده امریکا
همچنین برخی از اظهارات از ایالات متحده امریکا، زمان مسابقه تسلیحاتی را به یاد می آورند. زمانی که پنتاگون یک ماه پیش استراتژی هسته یی جدید ایالات متحده امریکا را معرفی کرد، هیچ شک و تردیدی وجود نداشت که هدف کی است. وزارت دفاع ایالات متحده امریکا گفت: «استراتژی جدید ما به هدف حاصل کردن اطمینان در قبال این امر است که روسیه باید بداند که هر گونه استفاده از سلاح های هسته یی، گذشته از اینکه در چه محدوده ای است، غیر قابل قبول است.»
هنگامی که جو بایدن معاون سابق باراک اوباما رئیس جمهور پیشین ایالات متحده امریکا در کنفرانس امنیتی مونشن در اواسط ماه فبروری امسال دیدگاه خود را از روابط ایالات متحده و روسیه بیان داشت، کلماتی را که به نظر می رسید مستقیما از دوران جنگ سرد اند، استفاده کرد. بایدن گفت: «امروز برخورد های کرملین و پوتین با این هدف است که نظم دنیای لیبرال را نابود کنند، ناتو و دموکراسی های غربی را تضعیف گردانند و مشارکت دو طرف اوقیانوس اطلس را ازبین ببرند.»

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.