احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:هارون مجیدی/ یک شنبه 26 حمل 1397 - ۲۵ حمل ۱۳۹۷
روند ثبت نام رأیدهندهگان برای انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالی با عالمی از انتقادهای جریانهای سیاسی، مدنی، شهروندان، رسانهها و نهادهای ناظر بر انتخابات افغانستان، آغاز شد.
بیشتر این نارضایتیها در برگیرندۀ مداخلۀ حکومت در روند کار کمیسیون انتخابات، بیباوری مردم به انتخابات و احتمال عدم اشتراک گستردۀ آنان در این روند، ناتوانیهای کمیشنران این کمیسیون و چالشهای امنیتی میشود.
این نارضایتیها مسوولان حکومت و کمیسیون انتخابات را بر آن داشت تا در نخستین روز آغاز روند ثبت نام رأی دهندهگان از عدم مدخلۀ حکومت در پروسۀ انتخابات صحبت کنند.
رهبران حکومت وحدت ملی با ثبت نام در دو مرکز رأیدهی در شهر کابل از مردم افغانستان خواستند تا برای شرکت در انتخابات پارلمانی و شورای ولسوالیها با گرفتن شناسنامۀ کاغذی، ثبت نام کنند.
تهیه فهرست رأی دهندهگان یکی از گزینههای برگزاری انتخابات شفاف دانسته میشود.
یوسف رشید رییس اجرایی فیفا میگوید: اشتراک در پروسۀ ثبت نام متضمن آینده روشن شهروندان در انتخابات است. این عضو یکی از نهادهای ناظر بر انتخابات افغانستان از همه شهروندان خواسته است تا با اشتراک در انتخابات نقش اساسی خود را ایفا کنند.
فهرست رای دهندهگان
فهرست رای دهندهگان، تعداد رای دهندهگان افغانستان را مشخص کرده و با این روند باید کمیسیون انتخابات دیگر با آمارهای خیالی در زمینه رای دهندهگان روبهرو نباشد. کمیسیون انتخابات پس از پایان ثبت نام رأی دهندهگان، شمار واجد الشرایط رأیدهی افغانستان را با مردم شریک خواهند کرد. تهیه فهرست رای دهندهگان از خواست های اساسی جریانها و شخصیتهای سیاسی بود. زیرا انتخابات گذشته رقم دقیق رای دهنده گان را از قبل ثبت نکرده بود و حالا هم ممکن نیست که این پروسه به گونه کامل عملی شود تا رقم کامل رای دهنده گان مشخص گردد.
نگرانیها
پس از چند سال انتظار، سرانجام مسوولانِ کمیسیون انتخابات تاریخ برگزاری انتخابات پارلمانی را دو هفته پیش از این اعلام کردند. براساس قانون اساسی، انتخابات پارلمانی باید در ماه ثور یا جوزا سال ۱۳۹۴ خورشیدی برگزار میشد، ولی سران حکومت وحدت ملی در زمان تعیین شده قادر به برگزاری انتخابات نشد. مسوولان در این کمیسیون حالا اعلام کرده اند که قرار است انتخابات پارلمان را در ۲۸ میزان سال روان برگزار کنند. تاریخی که قبلاً برای برگزاری انتخابات پارلمانی مشخص شده بود، ۱۶ سرطان سال جاری بود.
اعضای کمیسیون انتخابات در حالی تاریخ برگزاری انتخابات پارلمانی را مشخص و اعلام کردند که به گفتۀ خودشان، با مشکلات فراوانی روبهور اند. آنان اعلام کرده بودند که در بسیاری از شهرستانها به دلیل ناامنی نمیتوانند مرکز باز کنند. مشخص نیست که آیا نهادهای امنیتی توان تأمین امنیت مناطق رأیدهی را دارد یا نه؟ اگر حکومت نتواند امنیت مناطقی که قرار است کمیسیون انتخابات در آنجا مرکز باز کند را تأمین کند، بیگمان مردم زیادی از حق رأی محروم و نتیجۀ انتخابات با بنبست و مشکل مواجه خواهد شد.
بسیاری از نهادهای ناظر بر انتخابات نظر مساعدی نسبت به برگزار شدن انتخابات در کشور ندارند. از موضعگیریهای مسوولان کمیسیون و حکومت نیز چنین بر میآید که برگزاری انتخابات – اگر انتخاباتی برگزار شود- با مشکلات و چالشهای فراوانی مواجه خواهد بود.
همزمان بااین، یکی از نگرانیهای نهادهای ناظر بر انتخابات افغانستان این است که پایین بودن سطح آگاهی جامعه نسبت به اهمیت و جایگاه انتخابات به عنوان یک اصل پذیرفته شدۀ جهانی، نامناسب بودن نظام انتخاباتی برای بارز ساختن نقش احزاب در انتخابات و رشد احزاب سیاسی و مشهود نبودن نامزدان احتمالی برای رقابت در انتخابات پارلمانی سال آینده بنابر ناباوریهای مردم نسبت به شفافیت پروسه و برگزاری انتخابات، مردم افغانستان را نگران ساخته است.
بر اساس برنامۀ کمیسیون انتخابات افغانستان برای برگزاری انتخابات پارلمانی و شوراهای ولسوالیها در این کشور، از تاریخ ۲۵ حمل روند ثبت نام رأی دهندهگان در تمامی مراکز ولایات افغانستان رسماً آغاز شد.
اعضای کمیسیون انتخابات میگویند که نزدیک به ۱۵۰۰ مرکز در ۳۴ ولایت کشور برای ثبت نام رأی دهندگان باز شده است. بیش از ۱۰ هزار تن برای انجام این روند به کار گماشته شدهاند.
قرار است این روند به مدت یک ماه و تا ۲۵ ثور ادامه یابد و پس از آن، روند ثبتنام رأی دهندهگان در مراکز ولسوالیها آغاز خواهد شد و سپس در روستاها آغاز میشود.
Comments are closed.