دو دسته‌گی نماینده‌گان مجلس بر سر تذکرۀ برقی/ نماینده‌گان مخالف واژۀ افغان: تحمیل هویت یک قوم بر اقوام دیگر را نمی‌پذیریم/ موافقان واژۀ افغان: مخالـفان به کـولاب برونـد!

گزارشگر:ابوبکر صدیق/ یک شنبه 16 ثور 1397 - ۱۵ ثور ۱۳۹۷

اعضای مجلس نماینده‌گان در نشست عمومی دیروز شنبه (۱۵ ثور) که در رابطه به آغاز روند توزیع شناس‌نامه‌های برقی صحبت می‌کردند، با انتفاد از رییس حکومت وحدت ملی، اشاره داشتند که توزیع شناس‌نامه‌های برقی با این جزیات نقاق را “کوچه به کوچه و اداره به اداره” می‌کشاند.
mandegar-3دکتر جعفر مهدوی نمایندۀکابل در مجلس تاکید کرد که توزیع شناسامه‌های الکترونیکی یک امر ضروری است، اما براساس بی تدبیری سران حکومت وحدت ملی که مشروعیت قانونی شان زیر پرسش است به بحران ملی تبدیل شده‌است.
آقای مهدوی اضافه کرد که توزیع شناسنامه‌ها از نگاه فنی و حقوقی با این مشخصات، خلاف وجاهت قانونی است، چون ما در مورد قانون تصویب شده پارلمان را داریم.
به گفتۀ او، در بالای شناسنامه‌ها «جمهوری اسلامی افغانستان» ذکر شده است و حالا چه ضرور است که در پایین نیز عنصر «ملت» بار دیگر ذکر شود؟
او با انتقاد از حضور ریس مجلس نماینده‌گان در روز آغاز روند توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی گفت که اگر آقای ابراهیمی از نشانی شخص خود حضور پیدا کرده است جای پرسش نیست، اما اگر به لحاظ حقوقی از نشانی خانه ملت در مساله‌یی که به‌نزاع ملی تبدیل شده است، حضور پیدا کرده پرسش برانگیز است.
آقای مهدوی افزود: امروز یک حلقه مشخص و انگشت شمار در پشت ملیت «پشتون» مخفی شده‌اند، کشور را به گروگان گرفته و با اعمال سیاست‌های تبعیض‌آمیز خود افغانستان را به‌سمت بحران سوق می‌دهند.
او تاکید کرد که این حلقه آخرش نه از پشتون می‌شود و نه از سایر اقوام، بلکه تنها سیاست‌های بیگانه‌ها را تعقیب می‌کند.
او با بیان ‌اینکه در شرایط کنونی ما با وحدت ملی و هم پذیری ضرورت داریم، افزود که این حلقه و گروه وحدت ملی و هم‌پذیری را به بحران مواجه می‌کند.
هم‌چنان، ظهیر سعادت نمایندۀ مردم پنجشیر در مجلس نیز تاکید کرد که آنان صدای عدالتخواهی را بلند کرده‌اند و هیچ کس نباید صدای آنان را که در برابر تفرقه‌افگنی و تبعیض بلند شده‌است، صدایی برای خدشه‌دار کردن وحدت ملی بپندارد.
آقای سعادت افزود که در شرایط کنونی به جای توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی، ما اولویت‌های زیادی داشتیم که باید به آن پرداخته می‌شد.
به گفتۀ او، در چنین شرایط اقدام به توزیع تذکره الکترونیک نقطه عطف و کار ملی نه بلکه جفای ملی در حق شهروندان است که قانون تصویب شده آنان از طرف ۵۰ درصد حکومت نادیده گرفته شده است.
او هشدار داد که توزیع شناسنامه‌ها با این مشخصات نفاق را «کوچه به کوچه و اداره به اداره »خواهد کشانید.
آقای سعادت با بیان ‌اینکه چیزی که نفاق‌زا است باید در نطفه خنثی ساخته شود، تاکید کرد که توزیع شناسنامه‌ها باید از دیوارهای ارگ به بیرون کشانیده نشود تا میان شهروندان نفاق ایجاد نشود.
هم‌چنان، صادقی زاده نیلی، نماینده‌ دایکندی در این نشست نیز تاکید کرد که توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی با این مشخصات به نفع افغانستان نیست و نیاز است تا حکومت نسبت به شناسنامه به مشکلات دیگری رسیدگی کند.
آقا نیلی با بیان اینکه ‌اکنون هم ملت واحد نیستیم و نباید یک قوم ملت خود را بالای سایر اقوام تحمیل کند، اضافه کرد که او از افغانستان است اما ملت او افغان نه بلکه هزاره است و به ملت خود افتخار می‌کند.
آقای نیلی با تاکید بر اینکه برخی‌ها فکر می‌کنند صحبت در مورد شناسنامه‌ها وحدت ملی را خدشه دار می‌کند، افزود که چرا ما فقط به وحدت ملی توجه داشته باشیم و مکلف به حفظ وحدت ملی هستیم، در حالیکه دیگران راحت برخلاف وحدت ملی حرف میزنند و عمل می‌کنند.
در همین حال، سید نادر شا بحر، نماینده غور نیز تاکید کرد که توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی با مشخصات فعلی توهین به سایر اقوام و شهروندان این کشور است و باید شناسنامه‌ها مطابق مصوب مجلس توزیع شود.
فکوری بهشتی، نیز یادآور شد که تاثیرات منفی توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی به حدی است که این کار بیش از تمام گروه‌های تروریستی در کشور نفاق ایجاد می‌کند و مردم را متضرر می‌کند.
او با انتقاد از رییس مجلس یادآور شد که شما با حضور در روز توزیع شناسنامه‌ها تفرقه را به حدی دامن زدید که تا چهل سال دیگر نیز لکۀ این تفرقه از بین نخواهد رفت.
عبدالقیوم سجادی نمایندۀ مردم غزنی در مجلس نیز توزیع شناسنامه‌ها با مشخصات کنونی را بحران‌زا خواند و یادآور شد که کشور هم‌اکنون در وضعیت بحرانی به سر می‌برد و تاب بحران جدید را ندارد.
آقای سجادی تاکید کرد که نمایندگان مجلس باید متعهد به منافع ملی باشند؛ در حالیکه برخی‌های متاسفانه دیدگاه‌های مخالف را متهم به جاسوس بودن سفارت‌خانه های خارجی می‌کنند.
او اضافه کرد که اگر چنین قضاوت کنند باید کسانی را متهم به جاسوسی کنند که مصوبه پارلمان که ممثل اراده ملت است را نادیده گرفته‌اند.
در همین حال برخی دیگر از نمایندگان با استقبال از روند آغاز توزیع شناسنامه‌های الکترونیکی تاکید کردند که با سخنان بی‌جای و بی‌ربط نباید به تعصبات دامن زد و زمینه را برای دشمنان فراهم کرد.
پادخوابی عضو مجلس تاکید کرد که ما همه «افغانیم» و به «افغانیت» خود افتخار می‌کنیم.
آقای پادخوابی تاکید کرد که گفته‌های مبنی بر اینکه افغانیت را قبول نداریم در حقیقت دامن زدن به تعصبات است که نه نفع آن به کشور و نه به مردم می‌رسد.
او اضافه کرد که برخی‌های ها با استفاده از مایک پارلمان برای خارجی‌ها کار می‌کنند و اهداف آنان را در کشور عملی می‌کنند.
وژمه صافی عضو دیگر مجلس نیز تاکید کرد که شناسنامه‌های جدید در کشور صلح و ثبات می‌آوردند و باید مردم از این روند استقبال کنند.
به گفته‌ او کسانی که علیه توزیع شناسنامه‌ها صدا بلند می‌کنند در حقیقت مانند پلنگ‌های کاغذی هستند که هیچ کاری از دست شان بر نمی‌آید.
عبیدالله بارکزی عضو دیگر مجلس نیز تاکید کرد که افغانستان خانه پشتون‌ها نه بلکه خانۀ تمام اقوامی که زیر چتر «افغان» جمع شده‌اند می‌باشد.
او مخالفان توزیع شناسنامه‌ها را عوامل خارجی خواند و تاکید کرد که کسانی که در مقابل توزیع شناسنامه‌ها حساسیت دارد هرچه زودتر افغانستان را رها کرده به «تهران»، «اسلام آباد» و «کولاب» بروند.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.