احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:رسول خان امین - ۱۲ حوت ۱۳۹۷
بخش پنجاهـم /
۱٫ نسبت به موضوع سخنرانی شما چه نگرانیهایی دارند؟ تحقیق کنید و نگرانیهای احتمالیِ مخاطبانتان را کشف کنید. بعد از شناسایی مواردی که احتمالاً باعث ایجاد نگرانی و ترس در مخاطبان میشوند، مطالبی را آماده کنید تا در همان ابتدای سخنرانیتان، نگرانیهای آنها را رفع کنید. همچنین اگر بدانید چه مسایلی باعث نگرانی مخاطبان خواهد شد؛ بهراحتی میتوانید سوالات احتمالی را هم شناسایی و پاسخهایی مناسب آماده کنید.
۲٫ مهارت آنها در مورد موضوع سخنرانی شما چقدر است؟ اغلب مردم فکر میکنند دانش و مهارتشان در بسیاری از موارد، بالا و یا کافی است. تجربه نشان داده که غالب آنها که فکر میکنند خیلی میدانند؛ اما در واقع هیچ نمیدانند. اینگونه افراد، مصداق بارز بیت اول شعر معروفِ ابن یمین هستند:
آنکس که نداند و نداند که نداند- در جهل مرکب ابدالدهر بماند
پس متوجه شدیم که بیشتر افراد تصور میکنند که همه چیز را در مورد موضوع سخنرانی شما میدانند؛ اما در واقع این چنین نیست. چه باید کرد؟ آیا درست است به آنها بگویید که شما چیزی نمیدانید؟ مسلماً نخیر.
اما اگر قرار است در خصوص موضوع دیگری سخنرانی کنید، بهتر است در همان ابتدا با انجام تکنیکهایی خلاقانه، توهم دانش را از بین ببرید. میتوانید سوالاتی از حاضرین بپرسید و از کسانی که دست بلند میکنند بخواهید که بایستند و پاسخِ خود را بیان کنند. اگر شناخت خوبی از مخاطبانتان داشته باشید؛ بدون شک محتوایی که آماده کردهاید مناسب و بیشتر از دانش آنها خواهد بود. بنابراین بیپروا به آنها بگویید: «با اینکه میدانم خیلی از شماها مطالب خوبی در اینباره میدانید؛ اما در۴۰ دقیقۀ آینده دربارۀ اصولی صحبت خواهیم کرد که کمتر جایی شنیدهاید و تمام آیندۀ شما را در زمینۀ … (موضوع مورد نظر) متحول خواهد کرد. با این کار دلیلی به آنها میدهید که به صحبتهای شما توجه کنند. باید بدانید تا زمانی که حسِ نیاز را در آنها بهوجود نیاورید، حاضر به توجه کردن به شما نخواهند شد. پس در هر سخنرانی، برنامهیی برای رفع توهم دانش و ایجاد حس نیاز داشته باشید.
۳٫ سخنرانان قبلی چه مطالبی را به آنها گفتهاند؟ اگر قرار است در همایش و کنفرانسی که چند سخنران در آن سخنرانی میکنند، شما هم سخنرانی کنید، باید بدانید که سخنرانانِ قبلی به مخاطبان چه گفتهاند. در بین سخنان آنها چه مطالبی وجود داشته که میتوانید به مطالب خودتان پیوند دهید؟ نکات جالبی را در سخنرانیهای قبلی انتخاب کنید و از آنها در سخنرانی خودتان استفاده کنید. به عنوان مثال میتوانید بگویید: آقای امین به آیۀ بسیار مهمی از قرآن اشاره کردند: «ما سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمیدهیم، مگر آنکه خودشان تغییر دهند.» بنابراین اگر میخواهید شرایط را تغییر دهید نباید منتظر کسی باشید، خودتان شروع کنید. همچنین لازم است بدانید حضّار، بعد از سخنرانیهای قبلی، اکنون در چه حال و هوایی هستند. آیا خسته و کسل هستند و یا شاد و سرحال؟ سرشار از احساسات هستند و یا بیتفاوت؟ اگر سخنران قبلی انرژی مثبتی را در جمعیت بهوجود آورده، پس شما هم از آن انرژی استفاده کنید. اگر آنها به اندازۀ کافی شاد و سرزنده هستند، پس بلافاصله سراغ اصل مطلب بروید و طنزهایتان را در فرصتهای بعدی استفاده کنید؛ اما اگر احساس منفی مثل خستهگی و کسلی در آنها وجود دارد، بهتر است با طنز و یا کمی حرکات کششی شروع کنید. اینها فقط چند نمونه مثال هستند و شما باید تا جایی که میتوانید در مورد مخاطبانِ خود شناخت پیدا کنید. حتا باید بدانید سخنرانی شما زمانیست که حضّار تازه غذای خود را میل کردهاند و یا انتظار غذا را میکشند.
Comments are closed.