احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۲۸ ثور ۱۳۹۸
وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید که از سال ۲۰۰۲ میلادی تاکنون از قاچاق ۱۵ هزار اثر باستانی کشور جلوگیری شده است.
حسینه صافی سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ، دیروز در مراسم گرامیداشت از روز جهانی موزیم در کابل از ضبط هزاران اثر باستانی قاچاق شده خبر داد.
بانو صافی گفت که از سال ۲۰۰۲ میلادی تاکنون نهادهای امنیتی توانستهاند از قاچاق بیش از ۱۵ هزار اثر باستانی جلوگیری کرده و آنان را به موزیم ملی تحویل دهند.
او، قاچاق اثرهای باستانی را چالشی خواند که هم اکنون در برخی ولایات از جمله ساحات ناامن و زیر کنترول گروه طالبان ادامه دارد.
به گفتۀ او، قاچاق اثرهای باستانی فعلاً در ولایتهای غور، غزنی، هرات، لوگر و تخار توسط مخالفین و گروههای مافیایی صورت میگیرد که برای جلوگیری از آن تلاش میشود.
بانو صافی تأکید کرد که استراتژی موزیمها در حال تدوین است و در چارچوب این استراتژی تلاشهای جدی برای جلوگیری از قاچاق اثرهای باستانی انجام خواهد شد.
او، نقش نهادهای امنیتی در جلوگیری از قاچاق اثرهای باستانی را اثرگزار توصیف کرد. بانو صافی گفت، تلاش این نهادها در ضبط آثاری که قاچاق میشدند چشمگیر بوده و از این پس، از حفاریهای غیرقانونی نیز جلوگیری شود.
او همچنان به یک پلان انکشافی در موزیم ملی اشاره کرد که براساس آن قرار است این موزیم انکشاف داده شده و موزیمهای ولایتی نیز به هدف پرورش فرهنگ صلح، ایجاد شوند.
گفتنی است که اثرهای باستانی و تاریخی افغانستان در جریان سالهای جنگ به شدت آسیب دیدهاند؛ نزدیک به ۶۰ هزار اثر تاریخی که از قاچاق آنها جلوگیری شدهاند در موزیم ملی نگهداری میشود.
این اثرها، مجسمههای سنگی و فلزی، سنگ نوشتهها، ظروف سنگی، لباسهای قدیمی و… را شامل میشود.
Comments are closed.