احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
گزارشگر:حامد علمی - ۲۵ سرطان ۱۳۹۸
بخش بیســتوهفتـم/
در کنفرانسِ مطبوعاتی معمولاً چند پرسش را باید یادداشت نمود؛ زیرا ممکن است نوبتِ خبرنگار در اول نرسد و یا پرسشهای مهمِ او توسط خبرنگارانِ دیگر پرسیده شود. و زمانی که نوبتِ خبرنگار میرسد، نباید پرسشِ تکراری را مطرح کند. به همین ترتیب، علاوه بر موضوعاتی که سخنرانان مطرح میکنند، میتوان راجع به اوضاع روز یا موضوعِ داغی که همان روز در رسانهها بازتاب یافته و یا مخاطبان علاقه به پاسخِ آن دارند، پرسید.
زمانی که کـنفرانس مـطبوعاتی بـرگـزار مـیگــردد و سخنرانان آمادهگی برای ایراد بیانیۀشان دارند، مراعات نمودنِ آداب خبرنگاری لازمی است. فراموش نباید کرد که اولین قضاوت دربارۀ پرسشگر با قیافۀ ظاهریِ او شروع میشود. به همینسان قرار گرفتن در صفوفِ اول ویژهگیهای خود را دارد و سخنرانان را متوجه خبرنگار ساخته و امکان مطرح نمودنِ پرسش اول برایش زیادتر میباشد. و اگر زمینۀ ارتباط چشمی با سخنرانان در جریان کنفرانس مساعد بود، باید از این تکتیک کار گرفت و بهدقت به آنها گوش داد.
خـبرنگاران در کــنفرانس مـطبوعاتی بـایـد بهدقـت به سـخنان و گفتههای سخنرانان گوش دهند و از طرفی هم گوش دادن به سوالات سایر خبرنگاران دارای اهمیت است. خبرنگار علاوه بر استفاده از ضبط صوت یا تصویر جریان کنفرانس، باید از گفتهها یادداشت بردارد و همچنان هنگام یادداشت نمودن بهدقت وقت و زمان را نیز درج کند؛ زیرا بعد از کنفرانس یکساعته شاید به دو دقیقه گزارش ضرورت باشد و اگر مصاحبهکننده زمان و نکاتِ مهم و پاسخ به سوالاتِ روز را ندانسته باشد، دریافت یک دقـیقه از سـخنان کنفرانسدهنده زمان زیادی را در بر میگیرد.
اگر کـنفرانس مطبوعاتی با حضور یک مهمانِ خارجی دایر گردد، معمولاً خبرنگاری که اول چانسِ سوال پیدا میکند، قبل از طرح سوال، ورود مهمان را به کشورشان خوشآمدید گفته و به نمایندهگی از سایر خبرنگارانِ حاضر در مجلس از بیانیه و یا هم حضورش در مقابل خبرنگاران سپاس مینماید و حتا معمول است که خبرنگاران در نشستهای خبریِ مقاماتِ کشور خودشان هم از اینکه حاضر به پاسخ شدهاند، امتنان مینمایند. علاوتاً اگر کدام حادثۀ دلخراشی رخ داده باشد، تسلیت و یا در برابر دستاوردی بزرگ تبریک میگویند.
یک موضوعِ دیگر نیز قابل یادآوری است که در کنفرانسهای مطبوعاتی، خبرنگاران احساساتِ ملی و میهنیشان را بروز میدهند، خصوصاً اگر این کنفرانس میان مقامات کشورِ خودشان و کشورهای خارجی باشد. به طور مثال، اگر یک رییسجمهورِ مهمان در کنفرانس مطبوعاتی با رییسجمهور کشورِ ما حضور داشته باشد و خبرنگارانِ کشورِ مهمان سوالِ نیشداری را از رییسجمهور ما بپرسد، خبرنگاران کشورِ ما باید سوالِ سختی را از رییسجمهور کشور مهمان بپرسند، البته در هر شرایط آداب و اصول خبرنگاری باید بهشدت مراعات گردد.
طـوری که ذکـر کـردیم، تـرسـیم ذهنی از فضای کنفرانس و جوّ حاکم، بر جالب بودنِ خبر و گزارش میافزاید؛ خصوصاً اگر این گزارش برای رسانههای صوتی و چاپی باشد. ترسیم و بیان حالات روانی سخنرانان، جو حاکم بر کنفرانس و آمادهگی برگزارکنندهگان، یک گزارش از کنفرانس مطبوعاتی را مجسمتر میسازد و هنرِ خبرنگار را تبارز میدهد و فراموش نباید کرد که تلیفون همراه یا موبایل خبرنگار در مدت حضورش در کنفرانس مطبوعاتی باید خاموش باشد.
در ختم سخنرانی و یا مقدمهیی که توسط سخنرانان در کنفرانس مطبوعاتی ایراد میشود، نوبت سوالاتِ مصاحبهکنندهگان میرسد و از آنها خواسته میشود که به نوبت سوالهایشان را مطرح نمایند. تعجیل در پرسش یکی از اصولِ مصاحبه است که باید خبرنگار در طرح سوالات عجله نماید، اما قبل از آن موضوعاتی که مطرح شده را بهسرعت مرور کرده و سوالاتِ ردیف شده را هماهنگ سازد.
در کنفرانسهای مطبوعاتی که اضافـه از یک سـخنران در آن حضور میداشته باشد، همزمان با طرح پرسش، مخاطب نیز باید معین شود و اگر سخنران خارجی بود، از ترجمان تقاضا گردد که پرسش را ترجمه کرده و وقتِ کافی برای ترجمۀ بهتر قایل شود.
در پرسش دقت باید نمود که اولاً سوال مطابقِ شأنِ کنفرانسدهنده باشد و ثانیاً اندازۀ آواز و حرکات بدنِ پرسشگر متناسب و طبیعی باشد. اگر صدای پرسشگر پایینتر از حدِ معمول باشد، به گوشِ کنفرانسدهنده و یا مترجم نخواهد رسید و درکِ درست صورت نخواهد گرفت و اگر از اندازه بلندتر باشد، نوعی گستاخی تلقی میگردد. به همین ترتیب، میتوان موضوعِ روز را نیز مورد پرسش قرار داد و نظر مقامات را در آنباره پرسید. خبرنگاران معمولاً در یک کنفرانس مطبوعاتی چندین سوال را در ذهن میداشته باشند، اما گردانندهگان دوست ندارند که یک خبرنگار چندین پرسش را مطرح نماید. بنابراین از طرح سوالاتِ کهنه و تکراری باید خودداری شود و دیگر اینکه اگر برداشت میشود که وقت مصاحبه رو به اتمام است و یا کنفرانسدهنده میخواهد کنفرانس را ترک کند، میتوان چندین پرسش را در یک پرسش مطرح نمود و یا سوالات را پیوست پرسید. به همین گونه، خواستن توضیح از سخنران در صورت گنگ بودنِ پاسخ هم یک امر معمول است و خاطرنشان باید کرد که تکرار سوال سایر خبرنگاران در صورت طفره رفتن سخنران، یکی از شیوههای رایج در کنفرانسهای مطبوعاتی میباشد.
به طور مثـال در زیر متن یک بخـش از کنفرانس مطبـوعاتی حامد کرزی رییسجمهور اسبق افغانستان آمده که به تاریخ ۱۳ میزان ۱۳۹۱ صورت گرفته است. در این کنفرانس یک پرسشگر سوالی را مطرح مینماید اما جواب قانعکننده دریافت نمیشود و به دنبال آن، زمانی که نوبت به خبرنگار دیگری میرسد، پرسش را به ارتباط سوالِ اول مطرح میسازد و از رییسجمهور میخواهد که وضاحت بیشتر بدهد:
سوال: مسالۀ حمـله بر پایگاههای امـریکا در ولایت هلمند به شکل یک معما باقی ماند، نتایج تحقیقاتی که از جانب حکومت افغانستان و نیروهای بینالمللی در این مورد صورت گرفته، از چه قرار است؟
جواب: دولت افغانستان در این مورد تحقیقات مستقلِ خود را ندارد، چون این پایگاه مختص پایگاه انگلیس و امریکا بوده و در آنجا هیچ حضور نیروهای افغانی نیست و در یک دشت قرار دارند، پس از درون پایگاه که چه میگذرد، دولت افغانستان خبر ندارد، اما از اطراف پایگاه محیط خود ما، طبیعی است که ما در جریان هستیم و آگاه هستیم. اهمیت سوالتان در یکجای دیگر است، اهمیت سوالتان در این است که آیا این حمله یک حملۀ تروریستی بوده که از بیرون ترتیب شده بوده و یا حملهیی بوده که از درون ایجاد و ترتیب شده. موقفِ افغانستان از روز اول و حمله بر این پایگاه موقفِ ما را ثابت کرد. دوباره اثبات کرد که جنگ علیه تروریزم در دهات، قصبات و خانههای مردم افغانستان نیست، نباید باشد که دهات و خانههای مردم افغانستان نه تروریست را تربیه کرده و نه لانهاش بودند و امریکا و ناتو باید به جنگ با تروریزم به جایی بروند که از آنجا تروریزم نشأت میکند. امریکا حتا دیروز هم یکی از کلانهایشان صحبت میکرد، در یکی از ادارات تحلیلیشان در امریکا میگفتند که تروریزم در همسایهگی افغانستان تربیه میشود و لانههای تروریزم در بیرون از خاک افغانستان است، ولی امریکا حاضر نیست که به لانههای تروریزم برود و اقدام کند. پس یک دوگانهگی وجود دارد. پس سخن چیزی دیگریست و عمل چیز دیگر. به اصطلاح دزد را میگوید دزدی کن، صاحبخانه را میگوید خانۀ خود را نگهدار. به همین دلیل، ما سالها پیش به این نتیجه رسیدیم که جنگ علیه تروریزم در حالتی که اینها پیش میبرند، از دید افغانستان به کامیابی نمیرسد. برعکس مقامات ناتو و غرب اصلاً جنگی که اینها در اینجا بنا کردند، جنگ علیه تروریزم نمیدانند. جنگ علیه اغتشاش میدانند و موقف ما واضح بر این است که اگر این جنگ، جنگ علیه اغتشاش است، پس این یک مسالۀ داخلی افغانستان است، تو دیگر اینجا چه کار داری، بگذار ما و مخالفِ ما که یا جنگ کنیم یا کنار بیاییم، تو بین افغان چه کار داری که با عسکر چندینهزاریات در بین افغانها در جنگ هستی. اگر تروریزم است، در اینجا نیست، ریشهاش جای دیگر است، خودش و تمویلش جای دیگر است، آنجا بروید. یک اختلاف نظر از اول بین ما و اینها بوده و این اختلاف نظر هنوز هم ادامه دارد، این اختلاف نظر حل نشده و مشکلاتی را که در افغانستان و در جنگ علیه تروریزم داریم، زادۀ همین دید یک طرف و عمل طرفِ دیگر است و از این حمله که بر پایگاه امریکاییها شد، اینها بدون شک به یک نتیجه اگر قبلاً نرسیدهاند، حالا رسیده اند و بازهم اگر انکار کنند و کاری را که باید بکنند، نکنند، طبیعی است که ملت افغانستان حاضر به قربانی بیشتر در این راه نیست. بسیار قربانی دادیم و در سخنرانی من در ملل متحد بسیار واضح به ملل متحد گفته شد که افغانستان در جنگ علیه تروریزم بزرگترین قربانی را متحمل شده است و این قربانی باید عزت شود و فعالیت برضد تروریزم به ترتیبی شود که آن را به کامیابی برساند که امروز متأسفانه به آن ترتیب نیست.
Comments are closed.