احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکرده‌اند.





تغییر با مردم می‌آید، دانه درشت‌ها تغییر آورده نمی‌توانند/ متن سخنرانی احمدولی مسعود در همایش حمایت مردم کابل از تیم وفاق ملی

- ۲۷ سنبله ۱۳۹۸

 خدایا شروع سخن نامِ توست
وجودم به هر لحظه آرامِ توست

دل از نام و یادت بگیرد قرار
خوشم چونکه باشی مرا در کنار

بسم‌الله الرحمان الرحیم.

سلام عرض می‌کنم خدمت همۀ شهروندان شریف کابل، خواهران و برادران، بزرگان مجلس، جوانان عزیز، السلام علیکم و رحمت‌الله و برکاته.

قبل از آنکه صحبت خود را آغاز کنیم، درود می‌فرستیم به روح پاک شهدای افغانستان به خصوص شهدایی که دیروز در حاثه‌های المناک کابل و پروان شهید شدند. تعداد زیادی از خواهران و برادران ما دیروز در اثر انفجار و انتحار به شهادت رسیدند. متأسفانه این داستان غم‌انگیز همه‌روزۀ ما است. غیر از این‌که دعا کنیم و تسلیم رضای خداوند باشیم، کار دیگری کرده نمی‌توانیم. حکومت افغانستان را مسوول امنیت می‌شماریم. برای کسانی که همه‌روزه انفجار و انتحار را بالای مردم افغانستان تحمیل کرده اند، می‌گوییم که این کار نفرت‌بار، خشونت‌بار و تروریستی‌تان را توقف بدهید. اگر واقعاً از همین کشور هستید و خود را مسلمان می‌دانید، بروید با نیروهای امنیتی دلیر و شجاع ما بجنگید. زن و فرزند این ملت را هدف قرار ندهید. این کار نهایت نامردی و بی‌حرمتی است. این کار نهایت ذلت و خفت و عمل شنیع و تروریستی است. این کار را توقف دهید. شمایی که ادعا دارید فردا در افغانستان دولت می‌سازید، چگونه فامیل‌ها و خانواده‌ها را یتیم و بی‌پدر و مادر می‌سازید و عمل تروریستی انجام می‌دهید؟

 

IMG_1381شهروندان بسیار عزیز کابل!

بسیار خوشحال هستم که گروه‌گروه از اقشار مختلف کابل زیر این سقف ملی و زیر بیرق وفاق ملی گرد هم آمده‌اید. قرار بر این بود که در محلات مختلف بیایند و از وفاق ملی حمایت کنند، اما گفتیم بیاییم در تالار لویه جرگه، زیر یک بیرق و باهم، هم‌بسته‌گی و همگرایی را به نمایش بگذاریم و تمثیل ارادۀ ملی کنیم و بگوییم که درست است که چهره‌های مطرح و دانه‌درشت نیستیم، اما از همین ملت و اصیل‌ترین فرزند این سرزمین هستیم و می‌خواهیم در این کشور تغییر به میان بیاوریم. این‌جا جمع شده‌ایم تا نگرانی‌های خود را با هم شریک بسازیم. جمع شده‌ایم تا از فقر، فسادی، ناامنی و اعتیاد شهروندان که در این کشور همه‌روزه حاکم است و قربانی می‌گیرد، سخن بگوییم. این‌جا جمع شده‌ایم تا با شریک ساختن نگرانی‌های خود، بتوانیم در کشور تغییر به وجود بیاوریم. تغییر اصل حتمی‌ست. من خود را نامزد انتخابات کرده‌ام، اما نه برایم آنکه پادشاه، بادار و یا رییس شوم؛ بلکه برای خدمت‌گذاری به مردم خود را نامرد کرده‌ام. در هجده سال گذشته فرصت‌های زیادی برایم فراهم شد، اما در اوج درمانده‌گی یک ملت آمدم تا بدانیم که چگونه می‌توانیم مردم را دستگیری کنیم. به همین نسبت با نیت خیر و آرزوی نیک آمدیم تا در کشور تغییر اساسی و بنیادی بیاوریم.

ما آمده‌ایم تا در ششم میزان کُل صفحه را تغییر دهیم. انتخابات برگزار شود یا نشود، رژیم کنونی، این صفحه و این وضعیت باید تغییر کند. وضعیت کنونی غیرقابل تحمل است. تغییر از چهره‌های تکراری به چهره‌های جدید و جوان؛ تغییر از انحصار و استبداد به مشاکت عادلانۀ تمام اقوام افغانستان؛ تغییر از فساد و خیانت به امانت و مردم‌سالاری. آیا آماده هستید تا این تغییرات در ششم میزان به میان بیاید؟

2شاید عده‌یی بگویند که دانه‌درشت‌ها و چهره‌های مطرح در این تیم نیستند؛ اما به یاد داشته باشید، از روزی که قصد کردیم در کشور تغییر به میان بیاوریم، تصمیم ما بر این بود تا با مردم تغییر به میان بیاوریم، نه با چهره‌هایی که در هجده سال گذشته سیاست و حکومت کردند و حاصل آن، بحرانی‌ست که کشور دچار آن است. در ابتدا وقتی تیم خود را آماده کردیم، داکتر صاحب فریده مومند، یکی از کادرهای باعزت افغانستان و داکتر صاحب لطیف نظری، یکی از جوانان فرهنگی و فرهیختۀ کشور را انتخابات کردیم و خواستیم بگوییم که ما با مردم هستیم و با مردم تغییر می‌آوریم. برای ما گفتند که چرا مثلاً از فلان چهرۀ سرشناس در تیم نیاوردید، اما گفتیم که ما خواستار تغییر هستیم و تغییر را کسانی می‌آورند که واقعاً انگیز، ظرفیت و توان تغییر و دولت‌داری را داشته باشند؛ کسانی که خود را به خدمت‌گذاری به مردم وقف کنند. برای ما گفتند که رأی نمی‌آورید، چون رأی نزد دانه‌درشت‌ها است، اما گفتیم ملت افغانستان و جوانان آن، بیدار شده اند و می‌دانند که دانه‌درشت‌ها با سرنوشت‌شان بازی کردند. مردم و جوانان با عبرت از گذشته می‌خواهند تغییر بیاورند. اگر تغییر به میان آوردیم، با شما مردم می‌آوریم و اگر نیاوردیم، با دانه‌درشت‌ها هم تغییر به میان نمی‌آید.

ما به خاطری از تغییر صحبت می‌کنیم که انتخابات نزدیک است و انتخابات، اساس و فصلِ تغییر است. ده روز به انتخابات باقی مانده، اما متأسفانه نه کمیسیون انتخابات آماده‌گی دارد و نه هم حکومت آماده‌گی کامل و واقعی دارد. ناامنی هنوز انتخابات را تهدید می‌کند و جامعه جهانی هم تضمین برگزاری انتخابات شفاف را نمی‌دهد. مشکلات زیادی باقی مانده است. نگرانی ما این است که رأی مردم دزدی شود و کسی بالای شما مردم تحمیل شود. ما منظر هستم که در این ده روز آینده آیا این‌ها زمینۀ برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه را فراهم می‌کنند یا خیر. اگر تا ده روز دیگر زمینۀ انتخابات عادلانه فراهم نشد و یا در شش میزان انتخابات برگزار نگردید، رهبران حکومت یابد از کرسی‌های دولت کنار بروند تا بربنیاد یک میکانیزم جدید، زمینه برای انتخابات شفاف فراهم شود.

یازدهم میلیون برگۀ رأی‌دهی چاپ شده است. گزارش‌هایی که به ما رسیده است، نشان می‌دهد که چهار میلیون برگه را برای خود نگه‌داشته اند تا در روز انتخابات با استفاده از آن تقلب کنند و هفت میلیون دیگر در روز انتخابات به دوران بیفتد. این در حالی است که حدود دو تا دونیم میلیون رأی‌دهنده وجود دارد. این در واقع نشان‌دهندۀ آماده‌گی برای مهندسی تقب گسترده در روز انتخابات است. تا هنوز آقای اشرف غنی قطعاً معتقد به انتخابات شفاف و عادلانه نیست. کمپاین‌های نامزدان حکومتی را که در شرق و غرب افغانستان می‌بینید، تمامش با امکانات دولتی و از پول بیت‌المال صورت می‌گیرد؛ طیاره‌های دولتی و مکان‌های دولتی در کمپاین‌ها استفاده می‌شود. شما دیدی که زخمی‌های حادثۀ پروان گفتند که برای هر یک ما پنج‌صد افغانی داده شده بود. این‌ها می‌خواهند به مردم و جامعۀ جهانی نشان بدهند که مردم در کنار ما است و وقتی متهم به تقلب شدند، به جامعه جهانی و مردم بگویند که در کمپاین‌های ما مردم به صورت گسترده حضور پیدا می‌کردند. نامزدان حکومتی تصمیم مهندسی و تقلب دارند. ما باید احتیاط به خرچ دهیم و از رأی خود نظارت و دفاع کنیم تا خدای نخواسته بار دیگر همین رژیم و حکومتی که هیچ محبوبیت و عدالت ندارد، بار دیگر بالای ما تحمیل شود و سرنوشت ملت را دزدی کند. حکومتی که فساد بار آورده، فقر، بیکاری، قطب‌بندی‌های قومی و اعتیاد بار آورده است. من مطمین هستم، جوانانی که امروز در این تالار حضور دارند، به آگاهی رسیده اند و اجازه نمی‌دهند رای‌شان دزدی شود و باز کسی از بیرون بیاید و کسی را رییس جمهور و کسی را صدراعظم بسازد. نتیجۀ حکومت وحدت ملی چه شد؟ مگر با پوست و گوشت و استخوان، یک حکومت ناکام را تجربه نکردیم؟ میلیون‌ها انسان به خاطر سیاست‌های این حکومت متضرر شدند. مردم افغانستان و ما و شما دیگر تحمل تقلب را نداریم. ممکن نیست کسی بیاید و سرنوشت ما را دزدی کند و ما بی‌تفاوت نظاره‌گر بنشینیم.

2در انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته یکی از دوستان ما گفتند که به خاطر مصالح ملی تحمل کردیم. حالا پس از پنج سال اگر بسنجیم، مصالح ملت در کجا است؟ مصلحت ملی همین بود که آقای غنی جسورتر شود تا بتواند در حق مردم دستبرد بزند؟ مصلحت ملی همین بود که مردم به فقر و بدبختی کشیده شدند؟ مصلحت ملی همین بود که سه میلیون معتاد داریم، صدهاهزار جوان از کشور فرار کردند و قطب‌بندی‌های قومی در کشور شکل گرفت؟ اگر همان زمان جلوگیری می‌شد، مطمین هستیم فاجعه‌یی که امروز کشور با آن سردچار است، به وقوع نمی‌پیوست. حتا توافقنامه‌یی که بین دو تیم امضا شد و حاصل رأی میلیون‌ها رأی مردم بود، عملی نشد و حاصل آن بحران کنونی است. یک‌ونیم ماه از دو ماه فرصت کمپاین سپری شده، در این مدت گاهی صلح می‌گفتند و گاهی انتخابات. جامعه جهانی و امریکا به مردم گفتند که ممکن صلح اولویت داشته باشد. در این جریان نامزدان حکومتی با استفاده از بیت‌المال کمپاین کردند و سایر نامزدان منتظر صلح نشستند. فقط پانزده بیست روز باقی ماند تا سایر نامزدان به کمپاین بپردازند. تفاوت تیم‌های حکومتی با سایر تیم‌ها در این است که تیم‌های حکومتی از امکانات دولتی و از بیت‌المال و از مجبوریت مردم استفاده می‌کنند و به مردم با توزیع پول، محافل کمپایتی برگزار می‌کنند بعد ادعا می‌کنند که مردم در کنار ما هستند. شور و هله‌هله‌یی که این‌ها دارند، به دردشان نمی‌خورد، چون مردم هنگام رأی دادن خداوند و وجدان‌شان را شاهد می‌گیرند بعد رأی می‌دهند. به یاد داشته باشید، اگر به ظالم رأی دادید، شریک ظلم هستید، اگر به فاسد رأی دادید، شریک فساد هستید و اگر به یک کافر رای دادید، شریک کفر هستید! یادتان باشد که هم نزد مردم و هم نزد خداوند جواب‌گو هستید. در پشت صندق رأی‌دهی خداوند و وجدان‌تان را شاهد بگیرید و به کسی رأی بدهید که شایسته است تا شریک فساد، ظلم و فسق و بی‌عدالتی نباشید.

IMG_1324ما طرف‌دار انتخاباتی هستیم که منجر به ایجاد یک دولت مشروع و قانونی و منجر به ثبات در کشور شود. به همین دلیل ما منشور وفاق ملی را در ارتباط به دولت‌داری تهیه کرده‌ایم تا شما از برنامه‌های آیندۀ ما آگاه و با خبر باشید. منظور ما از برنامه‌سازی و تهیۀ منشور وفاق ملی، تنها نامزد در انتخابات ریاست جمهوری نبوده. منشور وفاق ملی حاصل سال‌ها زحمت نخبه‌گان افغانستان است که با درک شرایط موجود کشور برنامۀ دولت‌داری را ساختند. ما در این منشور بخش‌های مختلف و متنوع زنده‌گی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و امنیت مردم را بررسی کرده و در نظر گرفته‌ایم. کسانی که ما را می‌شناسند، می‌دانند که سال‌ها پیش طرحی به نام «آجندای ملی» را نوشتیم و به دسترس مردم قرار دادیم. ما فقط به خاطر کمپاین انتخابات ریاست جمهوری کار نمی‌کنیم، سال‌هاست که با مشورت با مردم افغانستان، طرح ریختیم و در آن، افغانستان را آسیب‌شناسی کردیم و راه‌حل پیشنهاد دادیم. در یک موقع دیگر، پیش از انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۴ و پیش از آنکه جان کیری برای ما حکومت بسازد، می‌دانستیم که کشور به بحران می‌رود و به همین نبست طرح دولت وحدت ملی را ساختیم تا مشارکت اقوام در دولت را عملی بسازیم. وقتی انتخابات به بحران رفت این طرح را پیشنهاد کردیم، اما دو رهبر حکومت گوش شنوا نداشتند و طرح را نپذیرفتند و منتظر آقای جان کیری ماندند. جان کیری آمد و دست آن‌ها را به دست هم داد و یک طرح ناقص از طرح ما را به آن‌ها پیشنهاد کرد؛ اما همین طرح را هم آن‌ها نتوانستند عملی کنند. در پنج سال گذشته فساد و نفاق آوردند و دو نفر نتوانستند با هم جور بیایند. وقتی دو رهبر حکومت نتوانستند در پنج سال گذشته نزاکت‌ها بین خود را حل کنند، چطور می‌توانند صلح را در کشور تأمین کنندو به مردم خدمت کنند؟ واقعاً نمی‌دانم چرا این‌ها خواستند بار دیگر نامزد انتخابات شوند. چه می‌خواهند انجام دهند؟ هر دو می‌دانند که انتخابات بحرانی می‌شود. آیا می‌خواهند حکومت ناکام پنج‌سالۀ شان را ادمه بدهند؟ هر کدام پیروز شود دیگرش نمی‌پذیرد و کشور را به بحران می‌برد. دو رهبر حکومت رهبران بحران‌آفرین هستند.

برنامۀ ما پنج بخش بسیار عمده دارد که به صورت فشرده خدمت‌تان عرض می‌کنم. یک، به خاطر نظام و کشور ما مجبور هستیم یک گفتمان را بین مردم افغانستان از هر قوم و تبار شکل دهیم. مطمین هستم امروز که این‌جا تشریف آورده‌اید، از اقوام مختلف افغانستان هستید. امروز که این‌جا زیر بیرق وفاق ملی گرد آمده‌اید، خودش گفتمانی است که آغاز شده و ادامه خواهد داشت. دو، می‌خواهیم مشترکات سیاسی ایجاد کنیم. سه، با ایجاد مشترکات، برویم به طرف ایجاد یک دیدگاه واحد برای نظام و کشور و در مرحلۀ چهارم، بین اقوام افغانستان اعتمادسازی کنیم. وقتی اعتمادسازی به میان آمد، می‌رویم به سوی انتخابات تا یک دولت ملی و مشروع شکل دهیم و از پایگاه یک دولت ملی بتوانیم به مسایل صلح و جنگ و مسایل کلان ملی بپردازیم. ما طرح‌های مدون داریم و در صورتی که پیروز شویم، خود را وقف می‌کنیم تا کشور را از این حالت بیرون کنیم.‌

محتوای وفاق ملی چیست؟ در مدت چهار دهۀ گذشته نه حکومتی چپی، نه راستی، نه طالبانی و نه حکومت قومی آقای اشرف غنی، نتوانست نظام و کشور بسازد. ما گفتیم که راه‌حل این است که مردم افغانستان از هر قوم و تبار، وفاق ملی بین خود ایجاد کنیم. وفاق ملی چی است؟ ما به وفاق ملی به صورت علمی و عملی پرداخته‌ایم. دقیق می‌دانیم که راه نجات کشور در کجاست؟ ساختن این برنامه کار آسانی نبوده. ما مثل دیگران کار کمپاینی و فصلی انجام نداده‌ایم تا در روز انتخابات به مردم نشان بدهیم و بعد از آن فراموش کنیم. ما سال‌ها کار کردیم تا نقشۀ راه برای نجام مردم و ملت بسازیم.

وفاق ملی سه پایه و هدف اساسی دارد.

ادامه دارد…

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.