وزیر خارجه: بی‌سرنوشتی طالبانِ رها شده خطرناک است!

- ۲۲ دلو ۱۳۹۱

وزیر خارجه افغانستان می‌گوید تلاش‌ها ادامه دارد تا پروسه صلح پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۴ به نتیجه برسد.
اخیراً مقام‌های افغانستان، پاکستان و بریتانیا در لندن نشستی داشتند تا راه‌های صلح افغانستان را جست‌وجو کنند.
زلمی رسول، وزیر خارجۀ افغانستان روز گذشته در یک کنفرانس خبری گفت هنوز هیچ مذاکره‌یی با گروه‌های مسلح آغاز نشده است؛ اما تلاش‌ها برای آغاز مذاکرات جریان دارد: «ما آرزومند هستیم که این مذاکرات به نتیجه برسد پیش از این که انتخابات فرا برسد و ما در فضای صلح آرامی انتخابات را به پیش ببریم. این به خیر مردم افغانستان است».
پس از نشست سه جانبه مقام‌های افغانستان، پاکستان و بریتانیا در لندن، امیدواری‌ها برای آغاز مذاکرات صلح با شورشیان بیشتر شده است.
«مذاکرات مخفی نیست»
گفته می‌شود که اخیراً مولانا فضل الرحمان رهبر جمعیت‌العلمای اسلام پاکستان که پدر معنوی طالبان خوانده می‌شود، برای انجام مذاکره با طالبان به قطر سفر کرد.
وزیر خارجه افغانستان در این مورد گفت هیچ مذاکره مخفی از مردم افغانستان صورت نخواهد گرفت: «این که کدام مولانا سفر کرده به قطر، این کار خودشان است هر کس که به قطر سفر می‌کند، بکند. این مذاکرات واضح خواهد بود و همه مردم افغانستان از آن خبر خواهند شد. کدام مذاکرات مخفی زیر میز وجود نخواهد داشت».
پس از کنفرانس لندن شماری از تحلیلگران از توافق روی رسمیت یافتن خط دیورند به عنوان خط مرزی بین افغانستان و پاکستان سخن گفتند؛ ولی وزیر خارجه افغانستان این مسأله را به شدت رد کرد.
آقای رسول گفت هنوز دفتر طالبان در قطر باز گشایی نشده است. او گفت این دفتر زمانی به فعالیت آغاز خواهد کرد که گروه طالبان روابط خود با تروریستان بین‌المللی را قطع کند و برای مذاکره با شورای عالی صلح حاضر شود.
این مقام حکومت افغانستان گفت یگانه توافقی که وجود دارد این است که تنها دفتر طالبان در قطر می‌تواند آدرسی برای گفت‌وگوهای صلح باشد. این در حالی است که طالبان همواره گفته اند با حکومت افغانستان مذاکره نخواهند کرد.

نشست علمای دو کشور
وزیر خارجه افغانستان گفت هیاتی که برای مدیریت برگزاری کنفرانس علمای افغانستان و پاکستان تعیین شده و امروز یکشنبه (دیروز) به پاکستان رفتند.
این کنفرانس قرار است در دو هفته ماه مارچ سال ۲۰۱۳ در کابل برگزار شود. قرار بود این کنفرانس در ماه جنوری برگزار شود، اما مقام‌های افغانستان گفته اند که پاکستان هنوز در رابطه به این کنفرانس آمادگی نشان نداده است.
طالبان زیر عنوان «جهاد» از روستاهای افغانستان و پاکستان سربازگیری می‌کنند. تحلیلگران می‌گویند این شعار طالبان سبب شده تا جوانان در دو سوی مرز به سادگی شورشیان بپیوندند؛ ولی در صورتی که علمای دو کشور علیه حملات انتحاری و انفجار فتوا دهند و جنبه شرعی جنگ افغانستان را رد کنند، طالبان از نظر روانی و عقیدتی شکست خواهند خورد. به باور حکومت افغانستان نیز این کنفرانس مشترک می تواند عملکرد گروه‌های شورشی را متاثر بسازد.

خطر زندانیان رها شدۀ طالبان
همچنان وزارت خارجۀ می‌گوید بی‌سرنوشتی زندانیان رها شدۀ طالبان از زندان‌های پاکستان می‌تواند خطرناک باشد.
داکتر زلمی رسول گفت که سرنوشت طالبان آزاد شده از زندان‌های پاکستان باید روشن شود.
به گفتۀ آقای رسول، اگر حکومت افغانستان آگاهی نداشته باشد که طالبان رها شده از زندان‌های پاکستان به کجا می‌روند، ممکن خطری را به همراه داشته باشد.
اما آقای رسول مشخص نساخت که طالبان آزاد شده از زندان های پاکستان چه خطری را می توانند به وجود آورند.
دولت افغانستان می‌گوید خواستار رهایی تمام زندانیان طالبان از زندان‌های پاکستان نیست؛ بلکه باید آن عده از زندانیان این گروه آزاد شوند که در مذاکرات صلح موثر واقع می‌شوند. آقای رسول گفت: «ما می‌خواهیم کسانی رها شوند که در مذاکرات صلح موثر هستند. اولویت ما این است که آن‌ها به افغانستان بیایند؛ و اگر در شرایط فعلی امکانات آمدن شان نیست در یک کشور سوم بروند که در این مورد نیز به نتیجه رسیدیم».
وزیر خارجه افغانستان گفت سایر رهبران طالبان که در حال حاضر در زندان‌های پاکستان هستند در صورتی‌که مشخص شود که برای پروسه صلح موثر هستند، از زندان آزاد خواهند شد.
معاون وزیر خارجۀ پاکستان به روز جمعه گفته است که فهرستی از زندانیان طالب را که قرار است از زندان‌های آن کشور آزاد گردند، به شورای عالی صلح افغانستان می‌فرستند.
پاکستان در چند ماه اخیر حدود ۲۶ زندانی طالب را از زندان‌های آن کشور آزاد ساخته است اما تا حالا از سرنوشت این افراد خبری در دست نیست.

اشتراک گذاري با دوستان :

Comments are closed.