احمد مسعود: طالبان به هیچ تعهد خود به غیرقرارداد خود با آمریکا عمل نکردهاند.
- ۱۵ دلو ۱۳۹۹
محمد امین سیرت
از کتاب «شکوه و پهنۀ زبان پارسی» اثر غلام محمد محمدی، دیروز سه شنبه، ۱۴ دلو از سوی دفتر سیاسی عطامحمد نور در تالار بینالمللی وزارت اطلاعات و فرهنگ رونمایی شد.
استاد غلام محمد محمدی پژوهشگر و نویسندۀ این کتاب در این مراسم میگوید که اسناد تاریخی و مرتبط به زبان فارسی را برای نوشتن این کتاب، در مدت بیست سال،جمعآوری کردهاست.
به گفتۀ او، اگر دشمنان مهاجم عرب، مغل و بریتانیایی آثار زبان فارسی را از از بین نمیبردند؛ افغانستان کنونی گنجینۀ عظیم این زبان میبود.
آقای محمدی در بارۀ زبان فارسی بیان کرد که این زبان عظمت زبانی، علمی و دینی دارد و دومین زبان دین اسلام است.
به گفتۀ او، «اجداد ما به زبان فارسی مسلمان شدهاند؛ پیامبر به زبان فارسی گب زده و سه بار به زبان فارسی نماز خوانده شده است. به گفتۀ وی، یک بار پیامبر به سلمان فارسی اجازه داده به زبان فارسی نماز بخواند و نیز امام اعظم ابوحنیفه به زبان فارسی نماز خوانده است».
او تاکید کرد: در حال حاضر برخی از اثر نادانی، لوایح زبان فارسی را از جایگاههای شان پایین میکنند و به جای آن لوایحی با زبانهای خارجی دیگر بلند میکنند که این خود خلاف و دشمنی نهتنها با زبانی فارسی بلکه خلاف دومین زبان اسلام میباشد.
استاد محمدی میگوید که در پهنای تاریخ، بیشترین خدماتی را به زبان فارسی، شاهان سلجوقی و ترکتباران از جمله غزنویان انجام داده درحالیکه خودشان فارسی زبان نبودند.
او در شرح علمی بودن زبان پارسی هم گفت که هیچ عرصهای نمانده که دانشمندان حوزۀ تمدنی زبانی فارسی در آن، علمآفرینی نکردهباشند و نیز هیچ دانشمندی در دنیا نیست که با موالانای بلخ مقایسه گردد.
استاد عطا محمد نور با ارسال پیامی، تاکید کرد که زبان پارسی، بان علم و دین، دارای پیشینهای کهن و افتخارآمیز است. در پیام آقای نور خوانده شد که جغرافیای وسیعی در گذر زمان، از شبه قارۀ هند تا آسیای میانه و تا بخشهایی از خاورمیانه، تا شرق اروپا گسترش داشته و زبان علم و محاورۀ مردمان زیادی بوده اشته و مفاخر نامدار علمی و ادبی در بستر این حوزۀ بزرگ زبانی و تمدنی را در دامن خود پرورش داده است. شخصیتهای نامی بی شماری در این بستر، پرورشیافته و خدمات شایانی به جامعۀ بشری کردهاند.
سخنرانان این محفل، روی محتوایات کتاب شکوه و پهنه زبان پارسی، چگونگی تعقل، تفکر، اندیشه و خرد در زبان پارسی از جمله سیر تاریخی زبان پارسی پرداختند.
رحمتالله بیژنپور تحلیلگر و نویسنده، در مورد این کتاب صحبتنمودهو گفتند که شکوه و پهنهی زبان پارسی، شناسنامۀ خوبی است که فراز و فرود این زبان را در سه مرحله تاریخی به بررسی گرفته که با تحول جغرافیایی این حوزه همخوانی دارد. وی با اشاره به مغالطۀ صورتگرفته در ربط زبان فارسی با فارس و تفکیک پارسی به فارسی، دری و تاجیکی گفت که مورخین گاهی دچار اشتباهاتی شده اند؛ اما در این کتاب تازه چاپ شده به این سوء تفاهمها پاسخهای واضح ارایه گردیده است.
صاحبنظر مرادی نیز با تاکید بر چندبار چندین بار خواندن این کتاب بیان کرد که برخی نقدها به آن وارد است که درچاپهای بعدی باید به آن توجه صورت گیرد.
همچنین عبدالمنان شیوای شرق معین وزارت اطلاعات و فرهنگ در این مراسم، گفت که گوهر تمدنی پارسی در طول تاریخ درد سر کلان بوده که این همه مورد تاخت و تاز قرار گرفته؛ اما با همه جفاها زرۀ از شکوه این زبان تمدنی کم نشده و نخواهد شد.
در این محفل شماری از چهرههای فرهنگی، سیاسیون، استادان دانشگاه و جوانان اشتراک کرده بودند.
در این کتاب، پیشینۀ تاریخی زبان فارسی، حوزه تمدنی و فرهنگی این زبان با استناد بر متون و شواهد تاریخی به زینت چاپ درآمدهاست.
در این کتاب آمده که پارسی تحول یافتۀ زبان باختری، اوستایی، اریک یا آریایی است و اولین کتبیۀ پارسی یا پرسوی که بعداً پهلوی شده به ۵۰۰ سال قبل از میلاد بر میگردد که کمترین زبانی در دنیا چنین قدامت تاریخی دارد.
Comments are closed.